Konyhasarok

Tikipitéje

Gyerekként voltam egyszer egy régi kazánházban, ahol teljesen elvarázsolt a kusza, rozsdás csövek szövevénye, a gőzölő, fújtató, sziszegő zsongás, a meleg pára, ami Jóska a ...

A Macerás

Már nem emlékszem hogyan és miként született meg ez a recept de kifejezetten télen szoktam készíteni. Laktató, izgalmas, fűszeres, felmelegít, érzed tőle, hogy vagy, visszatér ...

A kocsonyáról

"Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez ...

Deus ex machina

Hendikeppel indult a reggel, zavar támadt a tér-idő konténeremben a tegnapi törköly és még négy üveg egyéb - nem különbül nagyszerű - pálinkák kevésbé mértékletes ...

Prológus

Rendben van, hogy az állattartás és feldolgozás ősidőktől hozzátartozik az emberi létformához de akkor is, az milyen abszurd már, hogy miután leölöm, feldarabolom, ledarálom még ...

Ittanyár

2015-03-24 13:31:06

Január, február itt a nyár. Ha nem is a nyár, de tavaszodik és ugye a szezonalitás végett itt is van mindjárt a medvehagyma. Jó egy hónappal hamarabb. Kezdhettem volna azzal, hogy egyszikűek osztálya, meg spárgavirágúak, nemkülönben amarilliszfélék, gyógyhatások, stb. Érdekesnek tűnhet, de száraz. Mint ez a veresbor amit a belőle készült ebéd után szopogatok.

Könnyű nekünk itt a Mecsek lankái alatt, mert szó szerint a szánkba terem. És nagy szerencsénkre – meg a zseliciek szerencséjére - évelő. Csak felülsz egy 34-es vagy 35-ös buszra, néhány perc és szedheted. Nálunk ez családi program, hat gyerek, két kiló fasírt, tizenöt zsemlye, zöldpaprikák, labdák, plédek, uzsgyé. Készül belőle fűszervaj, teszünk el olajban, fagyasztunk belőle de a kedvencünk az a pesto. Rengeteget kell csinálni, mert ebből mindenki kétszer annyit eszik, mint másból.

Többféleképpen próbáltam már, dióval, mandulával, fenyőmaggal, nyersen, pirítva. Leginkább az egyharmad-kétharmad arányban vegyített pirított fenyőmag és mandula keveréke jött be(ebben az esetben 5dkg fenyőmag és 10dkg mandula). A pestohoz zsengén kell szedni, mert később már lehet erősebb, csípősebb az íze.

Ilyenkor jut mindig eszembe, hogy megint nem vettem meg az aprítógépet és a botmixer meg csak aprón és olajosan viszi. Elég nagy szívás mert a leveleket késsel kell igen apróra vágni. Sebaj, 70-80 dekányi felaprítása sitty-sutty megvolt negyven perc alatt és közben a Bubit is csak egyszer kellet kiszabadítani a fürdőszoba szekrényből.



Eztán leforráztam a mandulát, megpucoltam és megpirítottam a magvakat. Háromféle kemény, parmezán jellegű sajtot (maradék) használtam hozzá 25dkg körül és jó két deci extra szűz olívaolajat vagy amennyit felvesz; mondaná nagyanyám. A magvakat is apróra vágtam, a sajtokat reszeltem a végén jól megsóztam és pépesítettem. Ebéd után maradt annyi, hogy két kisebb dzsemes üveget még megtöltöttem. Mindenki marha nagyot aludt.

Hozzászólás ehhez:

Ittanyár | Recept

Milyen nap van ma?