Konyhasarok

Ittanyár

Január, február itt a nyár. Ha nem is a nyár, de tavaszodik és ugye a szezonalitás végett itt is van mindjárt a medvehagyma. Jó egy ...

A Macerás

Már nem emlékszem hogyan és miként született meg ez a recept de kifejezetten télen szoktam készíteni. Laktató, izgalmas, fűszeres, felmelegít, érzed tőle, hogy vagy, visszatér ...

A kocsonyáról

"Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez ...

Deus ex machina

Hendikeppel indult a reggel, zavar támadt a tér-idő konténeremben a tegnapi törköly és még négy üveg egyéb - nem különbül nagyszerű - pálinkák kevésbé mértékletes ...

Prológus

Rendben van, hogy az állattartás és feldolgozás ősidőktől hozzátartozik az emberi létformához de akkor is, az milyen abszurd már, hogy miután leölöm, feldarabolom, ledarálom még ...

Tikipitéje

2015-02-06 12:54:30

Gyerekként voltam egyszer egy régi kazánházban, ahol teljesen elvarázsolt a kusza, rozsdás csövek szövevénye, a gőzölő, fújtató, sziszegő zsongás, a meleg pára, ami Jóska a fűtő orráról csöpögött a spenótra miközben nyeklő-nyakló, puha alumínium villájával küzdött a túlsütött tükörtojás odapirított szélével.

A gőzkar mellett ernyedten lógott némi celluxon egy megsárgult cetli amire az volt írva "midőn a kart terjesztiki". Csak évekkel később ugrott be miért hívta mindenki Jóskát Tikinek.

Pitét csinálni olyan öröm, mint karácsonykor csomagolni az ajándékokat mert amiket előkészítesz külön-külön és beleteszel, egy teljesen más minőségben, ízben és formában kerül elő a sütőből, mint képzelnéd. Ez kérem az ízek olvasztótégelye, maga a gasztronómiai metamorfózis, hovatovább a Janus arcú sütemény. De rántson minket vissza a valóság talajára a spenót nemes egyszerűsége. Merthogy ez a fundamentuma. Télen nem flancolunk, jó a mélyfagyasztott, úgy kiló körüli (Ez is milyen már, hogy a fél kilós kiszerelések már csak 450g-osak.), két gerezd fokhagymát reszelek rá, só, bors, szerecsendió, had rotyogjon finoman. Na jó, hozzáöntöttem még egy deci tejet is.

Eztán fél kiló csirkemellet kockázok, sózok, borsozok és libazsíron lepirítok. Ha már elrotyogta a spenót az összes levét, hozzákeverem a csirkekockákat, 450g tehéntúrót, 10-15dkg körüli reszelt füstölt sajtot (ez esetben a Karaván) és egy egész tojást. Mindeközben előkmelegítem a sütőt 220C-ra.
Ebből a mennyiségből két kiadós adagot tudunk csinálni 25cm átmérőjű piteformában amihez kétszer fél kiló leveles tészta szükségeltetik.

A tésztát adagonként két részre választjuk, és annyival nagyobb körlapokra nyújtjuk, mint a formánk pereme. Libazsírral kikenjük a formákat, beleigazgatjuk az első tésztalapokat. Elosztjuk rájuk a spenótos tölteléket és egy evőkanállal egyenletesen elterítjük. Jöhet rá a teteje, ha kicsit nagyob, semmi baj, körben a pereménél lejjebb nyomkodjuk a forma alja felé majd a két tészta szélét összefogva becsavarjuk és a perem felé megnyomkodjuk. Ennyi. Megkenjük egy elkevert, sózott tojással a tetejét, lukasztjuk és a sütőben aranybarnára sütjük.
Mikor kivettem a sütőből, a tetején lévő lukakon pont úgy fújtatott belőle a gőz, mint Tiki kazánházában a csövek illesztékei közül. A gyerek zabálta.

Hozzászólás ehhez:

Tikipitéje | Recept

Milyen nap van ma?