Más-hol

Dekadencia a bécsi Belvedere-ben

Az osztrák szimbolizmus sokoldalú pozícióinak szenteli a nyarat a Belvedere aktuális kiállítása. Ez az első olyan tárlat, amely átfogóan igyekszik feldolgozni az 1900-as évek osztrák ...

David Bowie kiállítva

Szinte hihetetlen, hogy 66. életévét is betöltötte (január 8-án) David Bowie, a „pop kaméleonja”.

Impresszionista divat

Szokatlan szemszögből vette górcső alá a Musée d’Orsay az impresszionista festészetet: a divat felől közelít az Impressionism and Fashion című kiállításában, mely ugyan január 20-án ...

Tóth Zsuzsa: egyetlen public media thru fashion

Gyerekkorom óta vonzottak a kreatív területek, ezért lettem lakberendező. Később dolgoztam a médiában, majd Magyarország első design központjának PR kommunikációs vezetője lettem. A marketing kreatív ...

Look Mickey, Tate Modern has hooked a big one!!

Az amerikai pop-art jeles képviselője, aki a tömegkultúrából kiemelve a képregényt tette művészete kiindulópontjául és nyersanyagául.

„Rich and famous”

Helmut Newton retrospektív

2012-06-04 12:49:29

Helmut Newton neve fogalom a divatfotózás terén: iskolát teremtett. Huszonhat évig dolgozott a francia Vogue-nak, de nemcsak nekik.

1920-ban született Berlinben, ’38-ban zsidó származása miatt menekülnie kellett, először Szingapúrba, majd Ausztráliába, végül az ’50-es években tért vissza Európába. Első egyéni kiállítása 1975-ben volt Amszterdamban és Párizsban, és a ’80-as évekre tett szert igazán nagy hírnévre a „rich and famous-közeg” fotósaként.


Newton invenciója a nők ábrázolása: gyönyörű testű, erős amazonokat/ istennőket örökített meg sokszor meztelenül, vagy fürdőruhában, akik erősek, tettrekészek, hódítók, tudatában vannak megjelenésüknek és hatásuknak, és sokszor férfias tartást, magatartást vesznek fel. Ehhez társul a meglepő, pikáns „kellékek” használata, és az utca, illetve az éjszaka mint „háttér” alkalmazása, mely sajátos aurát von köréjük. A képek a pénz – hatalom - erőszak – erotika világába csábítanak – pikáns humorral fűszerezve: ellenállhatatlanul. Portréi is emlékezetesek, gondoljunk csak a selyem-köntösös beteg Dalíra foteljában, vagy a Catherine Deneuve-ről készített túlfűtött képeire.


Szóval még két hétig, azaz június 17-ig Paris, Grand Palais, Helmut Newton retrospektív kiállítás, melynek egyik kurátora ráadásul June Newton, azaz a művész felesége, aki férje életében művészi tanácsadója volt, halála óta pedig a hagyaték kezelője.

Hozzászólás ehhez:

Helmut Newton | Kiállítás ajánló

Milyen nap van ma?