Sziluett

Afrikai rum a Villányi-hegységben

A Wombo Orchetsra francia afropunk rézfúvós zenekar idén harmadik alkalommal lép majd fel az Ördögkatlan Fesztiválon (augusztus 5-9.). Saját bevallásuk szerint a Wombo „Egyfajta rum, ...

Tiltott-tűrt-támogatott: a pécsi underground a ’80-as években

Egyedülálló jelenség a hazai kultúrtörténetben az 1970-es, 80-as években Pécsett kialakult alternatív művészeti miliő. A diktatúrával párhuzamosan létrejövő ellenzéki földalatti művészet szubkulturális mozgalommá vált. Pécs ...

Szép szóval és tiszta szívvel…

József Attila kérlelhetetlenül és elszántan politizált, ugyan olyan szenvedéllyel, ahogyan szeretett.

„Soha többé nem akarok bálványokat.”

Egy hete jelent meg a Fiatal Írók Szövetségének kiadásában Hanula Zsolt A fiúk nem sírnak című novelláskötete. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzővel /és egyben lapunk ...

Színház a szőlőtőkék között

Palkonyán, a régi kőbánya helyén, a hegyoldalban magasodik a Mokos család pincéje. Az egyik legfiatalabb villányi borvidékhez tartozó pincészet, amely több különlegességgel is kitűnik a ...

Marad a KOMA!

2012-03-05 09:16:44 Tanos Márton
Címkék: KoMa hír

Végre valami pozitív egyre szomorúbb képet festő köz- és kulturális életünkben! Egy hete hírt adtunk a KOMA társulatának elbizonytalanodott helyzetéről és arról, hogy veszély fenyegeti a KOMA XV. Kerületi Bázisát. Végül a jelentős helyi társadalmi összefogásnak is köszönhetően, a Bázis úgy tűnik, marad. És marad vele egy új, a közoktatást és színházi kultúrát ötvöző, példaértékű, sikeres, igazi mai, kortárs közművelődési projekt. Mert a KOMA több, mint színház! S bár színház volta is elég lenne, hogy támogassák, az a kultúraközvetítő küldetés, amit a KOMA képvisel, új utakat jelöl ki nemcsak a független színházak számára, de új együttműködési és támogatási modellként is szolgálhat a képviselőtestületeknek.

A sorsdöntő önkormányzati testületi ülésen Tanos Márton járt.

Nehéz szülés

A kérdés most már eldöntöttnek tekinthető: a KoMa társulat végül maradhat a XV. kerületi, Ady Endre utcai telephelyén, valamint megkapja a kerülettől a financiális támogatást is, így folytathatja a megkezdett munkát. A döntés értelmében a társulattal kötött szerződés is 2014. december 31-éig meghosszabbításra került. A KoMa szempontjából pozitív végkicsengés ellenére – hasonlóan a 2012. február 22-én folytatott vitához – a 29-ei képviselő-testületi ülés is feszült légkörben zajlott.

Az ülés elején elhangzott egy részlet Csomós Miklós főpolgármester-helyettes leveléből, melyet külön-külön is megkaptak a képviselők. A főpolgármester-helyettes levelében elismerően nyilatkozott a KoMa társulat újszerű látásmódjáról, a fiatalokat is megszólítani képes művészeti tevékenységéről. Amellett, hogy a kerületi vezetőktől a társulat támogatását kérte, általánosságban véve a színházi és a közszféra szorosabb együttműködését szorgalmazta. A levél tartalma és a nagyszámú szimpatizáns jelenléte ellenére eleinte úgy tűnt, hogy a KoMa társulat csak a támogatási pénzt fogja megkapni, mert a közművelődési szerződéseket tárgyaló bizottságok egyike sem támogatta a társulattal kötött szerződés és az épülethasználat meghosszabbítását. Ezeknek a véleményeknek azonban, mint a szavazás végeredményéből is látszik, szerencsére csak javaslati értékük volt.

A testület végleges döntését minden bizonnyal nem kis mértékben befolyásolta a civil szféra egyértelmű kívánságának kifejeződése: szeretnék és szükségesnek tartják azt, hogy a társulat a XV. kerületben maradjon. A kerület két iskolájából, a Dózsa György Gimnáziumból és Kontyfa Középiskola és Általános Iskolából legalább 50 diák és több pedagógus is eljött az ülésre. A megjelentek azonban nemcsak passzív jelenlétükkel fejezték ki a társulat iránti szimpátiájukat: elsőként egy tanár, majd az intézmények igazgatói is szót kértek és egybehangzóan a KoMa maradása mellett érveltek. A pedagógusok hozzászólásával az alapvetően gazdasági szempontok mentén haladó vita új dimenziót kapott, így szóba kerülhettek a társulat eredményei is. Átnyújtásra került továbbá egy több mint 400 diák aláírásával ellátott dokumentum is, melyben a társulat iránti rokonszenvüket fejezték ki, és amely saját kezdeményezésükből, tanári segítség nélkül született meg. A tanárok és a diákok tehát együttes erővel álltak ki a KoMa mellett.


A szavazás előtt utolsóként Zrinyi Gál Vince társulatvezető is felszólalt. Elmondta, hogy amennyiben a kerület továbbra is támogatja a társulatot, ők a már megkezdett úton haladva, folytatnák a fiatalokra koncentráló művészeti programjukat. Beszédében hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy a társulat a képviselő-testület ellen lenne hangolva, sőt, abbéli reményét fejezte ki, hogy aktívabb párbeszéd fog kialakulni a jövőben a KoMa és a kerületi vezetés között.


A kialakult vitahelyzetben tehát a pozitív és negatív végkimenetel lehetősége is egyaránt benne volt. A KoMá-val kapcsolatos felterjesztés pontjait a kerületi vezetés, ha kis többséggel is, de végül elfogadta. A korántsem súrlódásmentes vita utáni döntést azonban taps jutalmazta a hallgatóság részéről.
Az Ady Endre utcai ingatlan kihasználásáról szóló döntést ugyan még a február 22-i ülésen májusig elnapolták, de a képviselő-testület – tekintettel a nagy nehezen létrejött konszenzusra – remélhetőleg nem fog a társulat számára kedvezőtlen döntést hozni.

Forrás: www.koma.hu

Hozzászólás ehhez:

Marad a KOMA!

Milyen nap van ma?