Sziluett

Csak te vagy, és akivel táncolsz

A Duda Éva Társulat új bemutatójának két koreográfusa Gregor Lustek és Rosana Hribar, a szlovén táncélet kiemelkedő alakjai, számtalan nemzetközi díj birtokosai.

Csodálatos rendszer

Szeptember 19-én nyílt a Ludwig Múzeumban Tolvaly Ernő retrospektív kiállítása, mely november 30-ig látható Budapesten, utána Pécsre kerül a tárlat, a festőről Fabényi Juliával, a ...

„Kék zokni-szandál”

Beck Zoltán az Ördögkatlannak mondhatni állandó díszvendége, idén négyféle formációban szerepel a fesztiválon: új lemezt hoz, zenél, mesél, inspirál a 30Y, a Bezzegakurvabeckek, a Háy ...

Nekem kikapcsolódás, amit csinálok

Ferenczi György és a Rackajam visszatérő vendége sok egyéb fesztivál mellett az Ördögkatlannak is. Hannig Dóra a nyári fesztiválszezonról kérdezte.

Afrikai rum a Villányi-hegységben

A Wombo Orchetsra francia afropunk rézfúvós zenekar idén harmadik alkalommal lép majd fel az Ördögkatlan Fesztiválon (augusztus 5-9.). Saját bevallásuk szerint a Wombo „Egyfajta rum, ...

Marad a KOMA!

2012-03-05 09:16:44 Tanos Márton
Címkék: KoMa hír

Végre valami pozitív egyre szomorúbb képet festő köz- és kulturális életünkben! Egy hete hírt adtunk a KOMA társulatának elbizonytalanodott helyzetéről és arról, hogy veszély fenyegeti a KOMA XV. Kerületi Bázisát. Végül a jelentős helyi társadalmi összefogásnak is köszönhetően, a Bázis úgy tűnik, marad. És marad vele egy új, a közoktatást és színházi kultúrát ötvöző, példaértékű, sikeres, igazi mai, kortárs közművelődési projekt. Mert a KOMA több, mint színház! S bár színház volta is elég lenne, hogy támogassák, az a kultúraközvetítő küldetés, amit a KOMA képvisel, új utakat jelöl ki nemcsak a független színházak számára, de új együttműködési és támogatási modellként is szolgálhat a képviselőtestületeknek.

A sorsdöntő önkormányzati testületi ülésen Tanos Márton járt.

Nehéz szülés

A kérdés most már eldöntöttnek tekinthető: a KoMa társulat végül maradhat a XV. kerületi, Ady Endre utcai telephelyén, valamint megkapja a kerülettől a financiális támogatást is, így folytathatja a megkezdett munkát. A döntés értelmében a társulattal kötött szerződés is 2014. december 31-éig meghosszabbításra került. A KoMa szempontjából pozitív végkicsengés ellenére – hasonlóan a 2012. február 22-én folytatott vitához – a 29-ei képviselő-testületi ülés is feszült légkörben zajlott.

Az ülés elején elhangzott egy részlet Csomós Miklós főpolgármester-helyettes leveléből, melyet külön-külön is megkaptak a képviselők. A főpolgármester-helyettes levelében elismerően nyilatkozott a KoMa társulat újszerű látásmódjáról, a fiatalokat is megszólítani képes művészeti tevékenységéről. Amellett, hogy a kerületi vezetőktől a társulat támogatását kérte, általánosságban véve a színházi és a közszféra szorosabb együttműködését szorgalmazta. A levél tartalma és a nagyszámú szimpatizáns jelenléte ellenére eleinte úgy tűnt, hogy a KoMa társulat csak a támogatási pénzt fogja megkapni, mert a közművelődési szerződéseket tárgyaló bizottságok egyike sem támogatta a társulattal kötött szerződés és az épülethasználat meghosszabbítását. Ezeknek a véleményeknek azonban, mint a szavazás végeredményéből is látszik, szerencsére csak javaslati értékük volt.

A testület végleges döntését minden bizonnyal nem kis mértékben befolyásolta a civil szféra egyértelmű kívánságának kifejeződése: szeretnék és szükségesnek tartják azt, hogy a társulat a XV. kerületben maradjon. A kerület két iskolájából, a Dózsa György Gimnáziumból és Kontyfa Középiskola és Általános Iskolából legalább 50 diák és több pedagógus is eljött az ülésre. A megjelentek azonban nemcsak passzív jelenlétükkel fejezték ki a társulat iránti szimpátiájukat: elsőként egy tanár, majd az intézmények igazgatói is szót kértek és egybehangzóan a KoMa maradása mellett érveltek. A pedagógusok hozzászólásával az alapvetően gazdasági szempontok mentén haladó vita új dimenziót kapott, így szóba kerülhettek a társulat eredményei is. Átnyújtásra került továbbá egy több mint 400 diák aláírásával ellátott dokumentum is, melyben a társulat iránti rokonszenvüket fejezték ki, és amely saját kezdeményezésükből, tanári segítség nélkül született meg. A tanárok és a diákok tehát együttes erővel álltak ki a KoMa mellett.


A szavazás előtt utolsóként Zrinyi Gál Vince társulatvezető is felszólalt. Elmondta, hogy amennyiben a kerület továbbra is támogatja a társulatot, ők a már megkezdett úton haladva, folytatnák a fiatalokra koncentráló művészeti programjukat. Beszédében hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy a társulat a képviselő-testület ellen lenne hangolva, sőt, abbéli reményét fejezte ki, hogy aktívabb párbeszéd fog kialakulni a jövőben a KoMa és a kerületi vezetés között.


A kialakult vitahelyzetben tehát a pozitív és negatív végkimenetel lehetősége is egyaránt benne volt. A KoMá-val kapcsolatos felterjesztés pontjait a kerületi vezetés, ha kis többséggel is, de végül elfogadta. A korántsem súrlódásmentes vita utáni döntést azonban taps jutalmazta a hallgatóság részéről.
Az Ady Endre utcai ingatlan kihasználásáról szóló döntést ugyan még a február 22-i ülésen májusig elnapolták, de a képviselő-testület – tekintettel a nagy nehezen létrejött konszenzusra – remélhetőleg nem fog a társulat számára kedvezőtlen döntést hozni.

Forrás: www.koma.hu

Hozzászólás ehhez:

Marad a KOMA!

Milyen nap van ma?