Sziluett

A Budapesti Iskola aktualitása

Az 1970-es évek elején a magyar film eltávolodott a korábbi stiláris megoldásaitól és témáitól, és a társadalomban zajló folyamatok elemzésére került a hangsúly. Ennek a ...

A mozgókép ösztönös nagymestere

Gaál István neve leginkább a Sodrásban című film kapcsán juthat eszünkbe, holott nem egyfilmes szerző. A filmkultúra már csak ilyen, sok szerzőt kell beemelni a ...

Katlanlakó naplója 3-4.

Hát elragadtak az események, nem volt időm írni, most igyekszem. Nem szeretnék egy új műsorfüzetet gyártani, van olyan épp elég, szóval nem biztos, hogy minden ...

Katlanlakó naplója 2.

(Rájátszás. Narancsliget.) És Erdős Virág kapta a legnagyobb tapsot. Két nem kevéssé fontos következtetést lehet ebből levonni.

Katlanlakó naplója 1.

Becsekkoltunk. Jól sikerült az első nap, sokkal több programon sikerült részt vennünk, mint amit terveztünk. Minimálprogramra indultunk, a Quimbyt nem akartuk kihagyni, mert azt tűnt ...

Nyiss a világra

avagy Így is lehet/ne gondolkodni az oktatásról

2012-04-16 11:49:02

Manapság kénytelen-kelletlen sok szó esik az oktatásról. Az új oktatási törvénnyel sokak számára elérhetetlen messzeségbe került a megszerezhető tudás, megtorpan a tudásalapú társadalom fejlődése, mely elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy hazánk az európai normáknak megfelelően képviseltethesse magát a nemzetközi munkaerőpiacon.

Az AIESEC, fiatalok nemzetközi hallgatói szervezete, amely azzal a céllal jött létre, hogy a fiatalok felfedezhessék a bennük rejlő lehetőségeket. A szervezet kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a nemzetközi gondolkodású és felelős diákok fejlődéséhez, hogy később ők maguk is pozitív hatást gyakorolhassanak a társadalomra.

Globalizálódó világunkban egyre inkább felértékelődik az idegen nyelvek ismerete, a kulturális nyitottság és a nemzetközi tapasztalatszerzés, ezekhez a változásokhoz pedig az oktatási intézményeknek is alkalmazkodniuk kell. Az AIESEC Magellán Projekt által szervezett konferenciája olyan platformot teremt, ahol a hasonló célokkal rendelkező iskolák megoszthatják egymással kérdéseiket, és megismerhetik az oktatási szakértők véleményét. A Projekt célja, hogy a nemzetköziség értékével hozzájáruljanak a magyar oktatási rendszer versenyképességéhez. Programjuk egyedülálló lehetőséget teremt a diákok számára, hogy más kultúrákat ismerhessenek meg, érdekes környezetben tanulhassanak idegen nyelveket, és hogy egész életre szóló élményekkel gazdagodhassanak.

Úgy gondolják, hogy a kulturális sokszínűség és a nemzetközi légkör megalapozza a magyar fiatalok nyitottságát, felkelti érdeklődésüket, és fejleszti világlátásukat. Globalizálódó világunkban egyre fontosabbá értéknek számít a tudatosság, a kulturális megértés és az idegen nyelvek ismerete. A „Nyiss a világra” (Window to the world Program) ezek fejlesztéséhez kíván hozzájárulni.

Ezért, az utóbbi hónapokban kialakult sajátos hazai kontextusban különösen fontos az a konferencia, amit az AISEC április 18-án a Corvinus Egyetemen rendez.
Rendezvény témája a nemzetköziség szerepe az oktatásban.
Ez a tematika olyan kérdéseket vet fel, mint
- Hol a helye a nemzetköziségnek, az interkulturális tapasztalatszerzésnek és az idegen nyelvek ismeretének a 21. századi oktatásban?
- Hogyan illeszkednek ezen értékek a magyar oktatási rendszer jelenébe és jövőképébe?

 


Előadók

Dr. Győri János
Docens, ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ
Vezetőtanár, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskola és Gyakorló Gimnázium
Kutatási területek: a tanárok interkulturális nézetei, a tehetségpedagógia nemzetközi tendenciái

Bodó Márton
Vezető koordinátor, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Kutatási területek: önkéntesség az oktatásban, NAT adta irányelvek és lehetőségek, versenyképes oktatás


A konferencián elhangzottakról a Kikötő Online-on beszámolunk.
 

Hozzászólás ehhez:

Nyiss a világra

Milyen nap van ma?