Bolhapiac

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”

Címkék: Tarkovszkij

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”- ez áll a nyolcvan éve született és1986-ban, 54 éves koréban elhunyt Andrej Tarkovszkij franciaországi sírkövén. Életét és páratlan stílusteremtő ...

Idol a képernyőn

Fehér szmoking, ballonkabát, cigaretta a szája sarkában. Ki ne ismerné Hamphry Bogart szívfájdítóan charme-os alakját a világ egyik idollá vált filmjében, a Kertész Mihály rendezte ...

Így írtok ti

Karinthy legismertebb, legnépszerűbb műve mindmáig az Így írtok ti. Ez a mű hozta meg számára az ismertséget, ezzel a könyvével aratta első igazi, nagy sikerét.

Tolkien: Szilmarilok - könyvajánló

Az Európa Kiadó először 2002-ben jelentette meg Tolkien Gyűrűk Urá-nak előtörténetét A szilmariloka. A rajongók által kedvelt Tolkien-világ az Európa Kiadó immár negyedik kiadásában ismét ...

Vladimir Nabokov: Lolita - könyvajánló

A Lolita hallatlan világsikerét -- két film is készült belőle (Stanley Kubrick, illetve Adrian Lyne rendezésében), és a világirodalom legtöbbet elemzett művei közé tartozik -- ...

Az irodakukac magányossága

Legénylakás – filmkritika, filmajánló

2011-08-28 08:38:40 Szelle Ákos

Sok nagyszerű párost lehet említeni az amerikai film történelméből, de vígjáték fronton aligha találunk legendásabbat a Billy Wilder – Jack Lemmon kettősnél. Sógorom, a zugügyvéd, Van, aki forrón szereti, Szenzáció!, Haver, haver, Irma, te édes – egészen elképesztő lista, de a Legénylakás talán még innen is kiemelkedik.

Legénylakás filmajánló kép1

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a duó valójában trió: a harmadik szereplő nem más, mint I.A.L. Diamond, Wilder forgatókönyvíró-társa, aki megannyi remek szkript után ezért a filmért Oscart nyert ’61-ben - ahogy a film és a rendező is. Vitatkozni ezen elismerések jogosságával képtelenség: a Legénylakás – hiába definiálják szinte mindenütt szimpla vígjátékként – egy keserédes, fájdalmasan szép, olykor valóban nagyon vicces, de – és ez a legfontosabb – emberközeli, igazán bájos alkotás. A történet főhőse C.C. „Bud ”Baxter, az egyszerű irodakukac, aki manhattani legénylakását a felettesei rendelkezésére bocsátja egy-egy légyottra. A dolog persze nem marad viszonzatlanul, hiszen Baxter hármasával veszi a fokokat a cég szamárlétráján. Ahogy az lenni szokott, minden jót egy nő tesz tönkre: Bud szemet vet a csinos liftes lányra – ahogy főnöke, Mr. Sheldrake is.

Wilder az első egy órát szinte teljes egészében Baxter nyomorúságos, kiszolgáltatott és megrázóan magányos életének bemutatásának szenteli, miközben cinikus képet fest a vállalati Amerika valós működéséről. Jack Lemmon már itt megvesz minket kilóra: hihetetlen energiával, paródia és drámaiság közt zseniálisan egyensúlyozva kelti életre Budot. Hiába, az egyik legnagyobb szomorú bohóc, aki valaha élt. Fran, azaz Shirley MacLaine felbukkanásával a hangnem mit sem változik, a központi téma azonban a szerelem és az önzetlenség lesz. Kevés annál őszintébb jelenetsort ismerek, mint ami a lány öngyilkossági kísérlete után következik. Wilder és Diamond forgatókönyve hatalmas emberismeretről és kiváló ízlésről tesz tanúbizonyságot: giccs és melodráma nélkül bemutatni két ember egymásra találását, úgy, hogy még a kötelező happy end is fogyasztható (sőt!), nem akármilyen teljesítmény.

Legénylakás filmajánló kép2

A Legénylakás nem olyan fergeteges komédia, mint a Van, aki forrón szereti, és közel sem olyan sötét és kemény, mint az Alkony sugárút, viszont legalább olyan fontos és jó film, mint az említett két klasszikus. Manapság nagyon ritka az ilyen film, ami úgy képes bölcs lenni, hogy nem okoskodik, és úgy képes egyensúlyozni dráma és vígjáték között, hogy egy másodpercre se válik bunkóvá, vagy harsánnyá. Talán Jason Reitmanban lehet fölfedezni wilderi erényeket, de neki nincs egy Jack Lemmonja, és nincs Shirley MacLaine-je, akibe itt egyszerűen képtelenség nem beleszeretni.

 

Legénylakás (The Apartment)

Fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 125 perc, 1960
Rendező: Billy Wilder
Szereplők: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Jack Kruschen
Cinemax, 2011. augusztus 26., 20:00 (ismétlés: 27-én, 6:00; 31-én 6:00 és 17:55) ill. Cinemax 2, 2011. augusztus 27, 20:00 (ism: 28-án, 6:00, szeptember 1., 6:00 és 17:55)

 

Hozzászólás ehhez:

Ajánló | Legénylakás - filmkritika, filmajánló

Milyen nap van ma?