Bolhapiac

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”

Címkék: Tarkovszkij

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”- ez áll a nyolcvan éve született és1986-ban, 54 éves koréban elhunyt Andrej Tarkovszkij franciaországi sírkövén. Életét és páratlan stílusteremtő ...

Idol a képernyőn

Fehér szmoking, ballonkabát, cigaretta a szája sarkában. Ki ne ismerné Hamphry Bogart szívfájdítóan charme-os alakját a világ egyik idollá vált filmjében, a Kertész Mihály rendezte ...

Így írtok ti

Karinthy legismertebb, legnépszerűbb műve mindmáig az Így írtok ti. Ez a mű hozta meg számára az ismertséget, ezzel a könyvével aratta első igazi, nagy sikerét.

Tolkien: Szilmarilok - könyvajánló

Az Európa Kiadó először 2002-ben jelentette meg Tolkien Gyűrűk Urá-nak előtörténetét A szilmariloka. A rajongók által kedvelt Tolkien-világ az Európa Kiadó immár negyedik kiadásában ismét ...

Vladimir Nabokov: Lolita - könyvajánló

A Lolita hallatlan világsikerét -- két film is készült belőle (Stanley Kubrick, illetve Adrian Lyne rendezésében), és a világirodalom legtöbbet elemzett művei közé tartozik -- ...

Néhány remek ember

Egy becsületbeli ügy – filmkritika, filmajánló

2011-08-17 08:34:56 Szelle Ákos

Ha létezik tipikusan amerikai műfaj, akkor az a bírósági dráma. A western is nagyon amerikai persze, de annak a műfajnak a legjobbjait európaiak hozták össze. Ha pedig a tárgyalótermet a hadsereggel vegyítjük, akkor már tényleg nyakig vagyunk a csillagos-sávos mennyországban. Rob Reiner 1992-es filmje, az Egy becsületbeli ügy annak ellenére remek film, hogy van benne hazafias mellkas döngetés, hangzatos patetikus ömlengés és pacifista világmegváltás. A titok: Aaron Sorkin briliáns forgatókönyve és a brutál-erős szereplőgárda.

Guantánamóban járunk, az amerikai katonai támaszponton. Arab foglyok híján a katonák egymást kínozzák; a megregulázott Santiago közlegény azonban belehal sérüléseibe. A tettesek ellen vádat emelnek. Látszólag minden egyszerű: Downey közlegény és Dawson tizedes mérgezett rongyot tömtek áldozatuk szájába, akinek ettől bevérzett a tüdeje és meghalt. Ügyvédjük szerint azonban nem ilyen sima az ügy, és alapos kivizsgálást követel: úgy tűnik, a szálak a legfelsőbb szintig vezetnek.

Egy becsületbeli ügy filmajánló kép1

Reiner és Sorkin legnagyobb érdeme az, hogy ezt a százaz, fullasztóan unalmasnak tűnő témát maximálisan élvezetesen és emberközelien tálalják. A Közösségi háló Oscar díjas írója a karaktereket helyezi előtérbe, a politikai csatározások, morális és honvédelmi kérdések szerencsére csak másodrangúak. Azért szerencsére, mert amikor nagyritkán mégis főszerepet kapnak, hirtelen gagyi lesz a film. Ezek a gyengébb pillanatok azonban bőven megbocsáthatók, mert amúgy pergő, izgalmas és fordulatos film ez. Ha úgy tetszik, a (jó értelemben) hollywoodizált 12 dühös ember. Védenceink ártatlansága nem kérdés egy percig sem, bár az átlagnézőtől távol álló értékrendjük (konkrétan agymosott zombik) miatt olyan nagyon nem kedveljük meg őket.

Nem úgy főhőseinket: Tom Cruiset, Demi Moore-t és az örök másodhegedűst, Kevin Pollakot. Cruise nagyjából azt hozza, amit ebben az időben állandóan: a nagyszájú, laza playboyt. A hevesebb jeleneteket persze végigripacskodja. Moore majdnem olyan szimpatikus, mint az egy évvel későbbi Tisztességtelen ajánlatban, és valami elképesztően dögös a katonai szerkóban. Nem csoda, hogy Jack Nicholsonnak is rögtön az jut róla eszébe. És ha már a jó öreg Jack: elsőre talán furcsa őt ilyen vaskalapos, tüsifrizurás szerepben látni, nem is igazán boldogul vele, de az utolsó, prímán megírt jelenetben megértjük, miért őt szerződtették. A mellékszereplők közül Kiefer Sutherlandet érdemes kiemelni, mert egészen ijesztő az ”osztag, hadtest, isten, haza” négyesben vakon hívő eszelősként.

Egy becsületbeli ügy filmajánló kép2

Az Egy becsületbeli ügy vérprofi, rendkívül hatásos mozi, de az a bizonyos plusz, ami a jót a remektől elválasztja, hiányzik belőle. Leginkább azért, mert a figurák túlságosan feketék és fehérek: a jók az emberéletet, a rosszak a haza védelmét helyezik mindenek fölé. A végére a vádlottak is megtanulják a leckét, bele is mondják szépen a kamerába, mindenki okulására. Reiner mozija azonban még így is köröket ver bármelyik John Grisham feldolgozásra.

 


Egy becsületbeli ügy (A Few Good Men)

Színes, amerikai krimi, 138 perc, 1992

Rendező: Rob Reiner

Szereplők: Tom Cruise, Demi Moore, Jack Nicholson, Kevin Pollak, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland

TV2, 2011. augusztus 19., 21:25
 

 

 

 

Hozzászólás ehhez:

Ajánló | Egy becsületbeli ügy - filmajánló, filmkritika

Milyen nap van ma?