Bolhapiac

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”

Címkék: Tarkovszkij

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”- ez áll a nyolcvan éve született és1986-ban, 54 éves koréban elhunyt Andrej Tarkovszkij franciaországi sírkövén. Életét és páratlan stílusteremtő ...

Idol a képernyőn

Fehér szmoking, ballonkabát, cigaretta a szája sarkában. Ki ne ismerné Hamphry Bogart szívfájdítóan charme-os alakját a világ egyik idollá vált filmjében, a Kertész Mihály rendezte ...

Így írtok ti

Karinthy legismertebb, legnépszerűbb műve mindmáig az Így írtok ti. Ez a mű hozta meg számára az ismertséget, ezzel a könyvével aratta első igazi, nagy sikerét.

Tolkien: Szilmarilok - könyvajánló

Az Európa Kiadó először 2002-ben jelentette meg Tolkien Gyűrűk Urá-nak előtörténetét A szilmariloka. A rajongók által kedvelt Tolkien-világ az Európa Kiadó immár negyedik kiadásában ismét ...

Vladimir Nabokov: Lolita - könyvajánló

A Lolita hallatlan világsikerét -- két film is készült belőle (Stanley Kubrick, illetve Adrian Lyne rendezésében), és a világirodalom legtöbbet elemzett művei közé tartozik -- ...

Spielberg giccses birodalma

A nap birodalma – filmkritika, filmajnáló

2011-05-13 10:29:35 Szelle Ákos

A jó öreg Spielberg bá’ mindig is ügyelt rá, hogy a dinókról, cápákról és gülüszemű űrlényekről szóló filmek mellett olyan mozikat is tető alá hozzon, amik miatt a komoly rendezők ligájában is megveregetik a vállát. Ezek között vannak jobbak, (Schindler listája, Ryan közlegény megmentése) és vannak halványabbak (Bíborszín) is. Az 1987-es Nap birodalma – erényeit nem elvitatva – az utóbbi kategóriába tartozik.

Sanghaiban járunk, a második világháború elején. Itt él a brit kisfiú, James, a szüleivel. A japánok 1941. decemberében megszállják a várost, a kis James pedig a nagy zűrzavarban elszakad a szüleitől. Ezzel pedig életre szóló kaland veszi kezdetét: a fiú egy ideig kallódik a feje tetejére állt városban, majd fogságba kerül, és egy internálótáborban köt ki. Közben megismerkedik pár helyi csavargóval is, köztük a karizmatikus Basie-vel, aki egyszerre válik legjobb barátjává és apapótlékká is.

Spielberg filmje lenyűgözően indul; a távol-keleti miliő kifogástalan, a karakterek bemutatása lendületes, és érződik, hogy van potenciál a sztoriban. Lenne is, ha a rendező hajlandó lenne eldönteni, hogy miről akar szólni a film. Spielberg azonban Spielberg; nála a szórakoztatás az első, és ezért nem rest vidámparkká változtatni a lágert és a háborút. Persze lehet azt mondani, hogy ez egy kisfiú szemszögéből így is van, és hogy ezért a Nap birodalma egy „coming of age” történet, de Spielberg olyan gyakran nyúl gyerekekhez a filmjeiben és olyan direkt módon használja őket, hogy én ezt sokkal inkább ügyes nézőcsalogatónak gondolom. Ebben a filmben mindettől függetlenül csont nélkül végigviszi a jellemfejlődést, de ilyen mesélőkével, mint ami neki van, ez nem nagy manőver. Ezen kívül azonban nem sok mindenről szól a Nap birodalma, mert egy idő után kuszává és szétesővé válik. Hiányzik egy központi gondolat, vagy érzelmi szál, ami összefogná az ezerféle irányba tekergőző sztorit. Spielberg pedig vért izzad, hogy hasson a nézőre, de – rossz szokásához híven – ezt giccsel és pátosszal kívánja elérni.

Ha a film erényeit kívánjuk sorba venni, akkor mindenképp Christian Bale-lel kell kezdenünk. Alig tizenhárom évesen, élete első nagyjátékfilmjében döbbenetesen érett és kiforrott alakítást nyújt. Nyoma sincs benne a gyerekszínészekre jellemző affektálásnak és színpadiasságnak. Mellette mindenki más szürkének tűnik, így John Malkovich is, aki becsületesen küzd egy figurával, amit egészen nyilvánvalóan nem neki találtak ki. Amúgy is, az általa megformált Basie jellemfejlődése, vagy még inkább jellemtelenségének túlfejlődése abszolút hidegen hagyta a forgatókönyvírót. Feltűnik még Joe Pantoliano és Miranda Richardson is, de sajna mindketten felejthetőek. Ben Stiller pedig szó szerint észrevehetetlen.

A Nap birodalma technikailag tökéletes film, ahogy minden Spielberg mozi egyébként. A fényképezés lenyűgöző, a díszletek pompásak, a vágás gördülékeny, John Williams pedig újfent emlékezetes muzsikát komponált – egyszóval igazán minőségi benyomást kelt a film. Csakhogy mindezek mögött egy meglehetősen üres és semmitmondó, csak részleteiben működő film lapul. Spielberg viszont hamar túltette magát ezen a kisebb fiaskón (a film elbukott a mozipénztáraknál, hat Oscar jelöléséből pedig egyet sem tudott díjra váltani); anyagilag a harmadik Indiana Jones filmmel, szakmailag pedig a hat évvel későbbi, élete főművének számító Schindler listájával.

 

A nap birodalma (Empire of the Sun)
Színes, amerikai háborús filmdráma, 152 perc, 1987.

Rendező: Steven Spielberg

Szereplők: Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson, Nigel Havers

Duna TV, 2011. május 14., 21:05
 

Hozzászólás ehhez:

Ajánló | A nap birodalma - filmajánló

Milyen nap van ma?

  • 1. Simon Attila 2013-10-19 22:44:27

    És Isten megteremté az okoskodó kritikusokat,akik sok sok baromságot ömlesztenek a világra.:-) Mert ha valakinek az Oscar díj a mérce........;-)