Bolhapiac

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”

Címkék: Tarkovszkij

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”- ez áll a nyolcvan éve született és1986-ban, 54 éves koréban elhunyt Andrej Tarkovszkij franciaországi sírkövén. Életét és páratlan stílusteremtő ...

Így írtok ti

Karinthy legismertebb, legnépszerűbb műve mindmáig az Így írtok ti. Ez a mű hozta meg számára az ismertséget, ezzel a könyvével aratta első igazi, nagy sikerét.

Tolkien: Szilmarilok - könyvajánló

Az Európa Kiadó először 2002-ben jelentette meg Tolkien Gyűrűk Urá-nak előtörténetét A szilmariloka. A rajongók által kedvelt Tolkien-világ az Európa Kiadó immár negyedik kiadásában ismét ...

Vladimir Nabokov: Lolita - könyvajánló

A Lolita hallatlan világsikerét -- két film is készült belőle (Stanley Kubrick, illetve Adrian Lyne rendezésében), és a világirodalom legtöbbet elemzett művei közé tartozik -- ...

„Mi lett Önből?”

Kemény István két régebben megjelent, beszerezhetetlen prózakötetét egyesíti ez a kötet. Az ellenség művészete című regény 1989-ben jelent meg és a nyolcvanas évek Budapestjén játszódik: ...

Idol a képernyőn

Casablanca - filmkritika, filmajánló

2011-12-20 13:49:59 Reményi Anett

Fehér szmoking, ballonkabát, cigaretta a szája sarkában. Ki ne ismerné Hamphry Bogart szívfájdítóan charme-os alakját a világ egyik idollá vált filmjében, a Kertész Mihály rendezte Casablancában?  

A film történetét talán tényleg csak az újszülöttek nem ismerik. Vagy még sem csak ők?
Történetünk helyszíne a marokkói Casablanca, a második világháború alatt. Sokan innen menekülnek az USA-ba, itt szerzik be az új életet és új világot jelentő hamis papírokat. Rick, (Hamphry Bogart) kis bárja csakhamar felkelte a rendőrség érdeklődését, akik két náci katona gyilkosai után nyomoznak. A főfelügyelő, Renault gyorsan megtalálja az olasz Ugartéban az igazi bűnözőt, aki vízumokkal kereskedik. Mivel Rick bárja az emigránsok közt egy ismert és kedvelt hely, Renault abban reménykedik, hogy ott tudja majd letartóztatni. Kifejezetten erre az alkalomra utazik Strasser SS őrnagy Németországból Casablancába. Mivel Ugarte érzi, hogy nyomában vannak, odaadja a vízumokat Ricknek, aki a zongorában rejti el őket. Röviddel utána Strasser lelövi Ugartét. Ezután érkezik a cseh Victor László a feleségével, Ilsával (Ingrid Bergmann), akik Ricknél keresik a két vízumot. De Rick felismeri Ilsában a régi párizsi szerelmét. Miután ő is felismerte Ricket, Victor tudomása nélkül, átmeneti fellángolással újra egymásra találnak. Ám végül Ilsa ismét szakít Rickkel, akihez bár igaz szerelem fűzi, mégis a férjét választja. Ugyanis amikor Rickbe beleszeretett Párizsban, úgy tudta, hogy a férje halott. A film végén Rick, az érzései ellenére, elengedi őket Amerikába.

A forgatókönyvet majd minden nap átírták a forgatásig. Bergman az utolsó napig nem tudta, hogy Ilsa elrepül-e vagy marad. A film az utolsó pillanatban is bizonytalanságban hagyta hőseit és egyben a nézőket is.

A filmet 1942 novemberében mutattál be. Három Oscart (legjobb film; legjobb forgatókönyv; legjobb rendezés) és 5 jelölést mondhat magáénak. A film kulcsmondatai szállóigévé, a kortárs filmművészetben is újra és újra felbukkanó idézeteké váltak. Sok ismert, tehetséges rendező mellett például Woody Alan kedvenc filmje, akinek filmjeiben többször is felbukkan.
Hogy mást ne említsünk, a Játszd újra Sam is innen kapta címét. Ugyanis a filmben Ilsa kéri a zongoristát, hogy játssza a film slágerré vált dalát az Ahogy múlik az idő-t.

Édes-bús dallamai, a füstös bár fekete-fehér képei, a háborús rettegés és a negyvenes évek itthon leginkább Karádynál jól ismert spleenje és nem utolsó sorban a szerelmi történet, a mai napig, hetven év után is lebilincselő. A képek beleégnek a retinába, a hangulat magával ragad… És ahogy múlik az idő, egyre nagyobb tiszteletet ébreszt ez a hibátlan alkotás.

Filmmúzeum
2011.12.20. 23.05
2011.12.21. 17.25.
 

Hozzászólás ehhez:

Filmkritika | Casablanca (rendezte: Kertész Mihály, főszereplő: Hamphry Bogart)

Milyen nap van ma?

  • 1. Bogi 2012-01-12 23:21:54

    Humphrey Bogart no comment