Bolhapiac

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”

Címkék: Tarkovszkij

„Az ember, aki meglátta az angyalt.”- ez áll a nyolcvan éve született és1986-ban, 54 éves koréban elhunyt Andrej Tarkovszkij franciaországi sírkövén. Életét és páratlan stílusteremtő ...

Idol a képernyőn

Fehér szmoking, ballonkabát, cigaretta a szája sarkában. Ki ne ismerné Hamphry Bogart szívfájdítóan charme-os alakját a világ egyik idollá vált filmjében, a Kertész Mihály rendezte ...

Így írtok ti

Karinthy legismertebb, legnépszerűbb műve mindmáig az Így írtok ti. Ez a mű hozta meg számára az ismertséget, ezzel a könyvével aratta első igazi, nagy sikerét.

Vladimir Nabokov: Lolita - könyvajánló

A Lolita hallatlan világsikerét -- két film is készült belőle (Stanley Kubrick, illetve Adrian Lyne rendezésében), és a világirodalom legtöbbet elemzett művei közé tartozik -- ...

„Mi lett Önből?”

Kemény István két régebben megjelent, beszerezhetetlen prózakötetét egyesíti ez a kötet. Az ellenség művészete című regény 1989-ben jelent meg és a nyolcvanas évek Budapestjén játszódik: ...

Tolkien: Szilmarilok - könyvajánló

2011-10-27 12:23:25

Az Európa Kiadó először 2002-ben jelentette meg Tolkien Gyűrűk Urá-nak előtörténetét A szilmariloka. A rajongók által kedvelt Tolkien-világ az Európa Kiadó immár negyedik kiadásában ismét elérhető. Mindazok, akik már olvasták a Gyűrűk Urát, most megismerkedhetnek az előzményekkel – ám akik még nem, azok is lenyűgöző mesét vehetnek a kezükbe.

A szilamrilok Tolkien utolsó műve, amit a szerző 1973-ban bekövetkezett halála után fia Christopher Tolkien jelentetett meg 1977-ben. Tolkien 1917-től élete végéig dolgozott rajta. "A régi legendák egyre inkább apám legmélyebb gondolatainak hordozóivá váltak" - írja előszavában a fia.
„A szilmarilok sok évre kiterjedő és bonyolult szöveghagyományt tudhat maga mögött; szokás ezekre a korábbi vagy későbbi, átdolgozott, átírt, kibővített és tömörített szövegekre való hivatkozásnál a 'Szilmarilok-hagyomány' kifejezést használni a kötettel való összekeverés elkerülése végett. Legelső kezdetei az 1910-es évek végéig nyúlnak vissza, amikor Tolkien elkezdte írni az Elveszett mesék könyvének nevezett tervezett gyűjteményt.” –írja Nagy Gergely a Sulineten. Az író halálig folyamatosan dolgozott és változtatott a művén. Egyes elemeit más írásokba beépítette, felhasználta.


„A szilmarilok nem csak abban nem hasonlít A Gyűrűk Urára, hogy kevésbé egységes: nem annyira egy történetet (akármilyen fontos is), hanem a történetet mondja el. Ez az a keret, amelyben A Hobbit és A Gyűrűk Ura cselekményei játszódnak, az a történelmi, kulturális és mitológiai háttér, amely elé helyezve az érdekes részleteknek tűnő utalások A Gyűrűk Ura szövegében értelmet és tartalmat nyernek.”

A kötet első és második része ("Ainulindale" és "Valaquenta") a tolkieni rege őskoráról, a világ teremtéséről és az istenekről szól. A három szilmaril Fëanor, a tünde kovács műve, bennük fénylik Valinor, az istenek hazája két sugárzó fájának világa. Morgoth, a Sötét Úr azonban elragadja őket, és ezzel kitör a háborúság közte és a tündék között. Egy szilmarilt sikerül visszaszerezni a szerelem hatalma által – s végül, az utolsó csata után, melyet az istenek oldalán vív tünde és ember a sötétség erői ellen, mindhárom szilmaril a helyére kerül: egyből csillag lesz az űrben, egy a tengerbe hull, egy a tűzbe. A kötet harmadik része, az „Akallabêth” pedig a másodkor története, Númenor tündökléséé és bukásáé.


A szilmarilok tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A Gyűrűk Urá-ban, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni.

 

Tolkien, J. R. R.: A szilmarilok
(The Silmarillion)
Fordította: Gálvölgyi Judit
Oldal: 384
Formátum: 122x200
Ára: 2900 Ft

 

Hozzászólás ehhez:

Tolkien: Szilmarilok - könyvajánló

Milyen nap van ma?

  • 1. Cromwel 2012-11-01 21:55:39

    Magyarul első ízben 1991-ben jelent meg, igaz nem az Európánál. Az ő logójukkal 1996-ban került boltokba a könyv.