RSS

Iránytű

SAND IN MY EYES - Szudáni Pillanatok képekben

A tárlat 2014-ben az UNSESCO előszavával megjelent kötet anyagából készült válogatás, amely különleges utazásra hívja látogatót. Berlin, München, Madrid és London után, május 3-án nyílik ...

VARÁZSKASTÉLY – Interaktív kiállítás és játék

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli Varázskastélyban találják magukat, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve misztikus kaland részesei lehetnek.

KIT SZERETTEK ŐK?

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a múzeum Pulszky-szalonjának március 16-i rendezvényén azokra a hölgyekre emlékezünk, akik méltó társaivá váltak az 1848-as korszakalkotó, nagy történelmi ...

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján

A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban.

Kortárs dán építészet a Fugában

A Dán Nagykövetség kulturális fesztivált szervez a 2016. február 23-án a FUGÁ-ban nyíló Kortárs dán építészet 2.0 című kiállításhoz kapcsolódóan. Színes programok várják az érdeklődőket, ...

A Nyolcak bűvöletében

2010-12-13 13:38:35 Takács Tímea

Eddig még nem látott, több száz festményt tartalmazó gyűjteményt foglal magába a december 10-én, Pécsett megnyílt A Nyolcak - Cézanne és Matisse bűvöletében centenáriumi kiállítás, amely március 27-ig tekinthető meg az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben elnyert városban.

Aki eddig még nem látogatott Pécsre, most mindenképpen ajánlott, hiszen a város megújult Modern Magyar Képtárában európai színvonalú tárlatot láthat. Sőt, a kiállítást megelőző több éves kutatómunka, képvadászat a tengerentúlra – az Egyesült Államokba és Ausztráliába – is elvitte a szervezőket. Egy-két magángyűjtőtől, családi leszármazottól, hálószoba faláról még várnak festményeket, így a kiállítás változni fog menet közben is.

A Nyolcak alkotócsoport első budapesti kiállítása 1909-ben a magyar modernizmus egyik legprogresszívebb fellépése volt. Képeikkel az ezt követő két hazai tárlaton (1911, 1912) is botrányt váltottak ki, hiszen stílusuk, festményeik tematikája (aktfestészet, modern portréfestészet) még nem volt ismert és elfogadott Magyarországon. Párizsban viszont magára talált a nyolc művész – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos -, a modern francia festészet hatása alatt fejlődött ki egyéni útjuk. Legfőképp Cézanne, Matisse „bűvöltében” alkottak, azonban rajtuk túlmutatóan értelmezték újra a fauvizmust.

Ha már Pécsett jár az ember, érdemes egy sétát tenni a Képtártól a Múzeumutcába is, amely megújult külsővel olyan kiállításokkal is várja látogatóit, mint Vasarely képei, Schaár Erzsébet művész utcája vagy a híres pécsi Zsolnay-porcelánok.

Helyszín: Pécs, Modern Magyar Képtár (Papnövelde utca 5.)
Időpont: 2010. december 10. – 2011- március 27.
Belépődíj: 2000 Ft, 1000 Ft (diák, nyugdíjas)