RSS

Iránytű

SAND IN MY EYES - Szudáni Pillanatok képekben

A tárlat 2014-ben az UNSESCO előszavával megjelent kötet anyagából készült válogatás, amely különleges utazásra hívja látogatót. Berlin, München, Madrid és London után, május 3-án nyílik ...

VARÁZSKASTÉLY – Interaktív kiállítás és játék

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli Varázskastélyban találják magukat, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve misztikus kaland részesei lehetnek.

KIT SZERETTEK ŐK?

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a múzeum Pulszky-szalonjának március 16-i rendezvényén azokra a hölgyekre emlékezünk, akik méltó társaivá váltak az 1848-as korszakalkotó, nagy történelmi ...

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján

A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban.

Kortárs dán építészet a Fugában

A Dán Nagykövetség kulturális fesztivált szervez a 2016. február 23-án a FUGÁ-ban nyíló Kortárs dán építészet 2.0 című kiállításhoz kapcsolódóan. Színes programok várják az érdeklődőket, ...

Töredékek a Metanoia Lomtárból

Tér-installációk a pécsi Cella Septichorában

2015-10-13 09:52:51

A Metanoia Lomtár (overunderground) Perovics Zoltán (rendező/látványtervező) által 25 éve alapított Metanoia Artopédia előadásainak tárgyinstallációit, meditációs objektumait felvonultató gyűjtemény. Az installációkat/objektumokat az alapító/rendező tervei alapján a Metanoia* Artopédia tagjaival közösen készítette.

Perovics Zoltán (akinek nevét a Jeles András filmjeinek, pl. József és testvérei ill. színházi produkcióinak látványtervezőjeként is ismerjük) színházában a kellékek és díszletek kezdettől fogva egyenrangú szereplői az előadásoknak, a tárgyak közös létrehozása a próbafolyamat részét is képezte-képezi.

Fotó: Tóth Balázs Zoltán

„A kiállítás akciójában, megszabadulva kellék-voltuktól, eloldódva a színházi világtól, mely létrehozta őket a tárgyak külön életet kezdenek élni. A tárgyak most CSAK VANNAK, és talán másfajta történetet hívnak elő a látogatóban, mint amelyhez megalkották őket.
A mélypont ünnepélye ez - mondhatnánk Pilinszkyvel, s a Metanoia Lomtár mindinkább átlényegül a szemünk előtt, megtörténik a Lomtár metanoiája. A végsőkig redukált formák, a leghétköznapibb, legközönségesebb anyagok, a kortalanná egyszerűsödő jelmezek, a használati tárgyak, mint ready made-ek. Mintha Pilinszky költészete testesült volna meg helyenként a tárgy-metaforákban: a szalma közt kidöntött pléhedény, mázsás cipő, többtonnás kiskabát, Vasgolyó, alvó szegek a jéghideg homokban...”

(Mikola Gyöngyi A Lomtár metanoiája In: Apertúra Magazin www.apertura.hu)

*Metanoia jelentése: a szövegkörnyezettől függően más és más jelentésű: jelentésbeli vagy gondolati fordulat, korrekció, helyesbítés, véleményváltoztatás, megváltozás, megtérés, konverzió, életátgondolás, a gondolkodás megváltozása, a gondolkodásmód átalakítása, átfordulás, átalakulás.

A kiállítást megnyitja: Fekete Vali, műkritikus, esztéta
Megnyitó: 2015. október 17., 17 óra
Helyszín: Cella Septichora Látogató Központ
(7621 Pécs, Szent István tér)