RSS

Iránytű

SAND IN MY EYES - Szudáni Pillanatok képekben

A tárlat 2014-ben az UNSESCO előszavával megjelent kötet anyagából készült válogatás, amely különleges utazásra hívja látogatót. Berlin, München, Madrid és London után, május 3-án nyílik ...

VARÁZSKASTÉLY – Interaktív kiállítás és játék

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli Varázskastélyban találják magukat, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve misztikus kaland részesei lehetnek.

KIT SZERETTEK ŐK?

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a múzeum Pulszky-szalonjának március 16-i rendezvényén azokra a hölgyekre emlékezünk, akik méltó társaivá váltak az 1848-as korszakalkotó, nagy történelmi ...

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján

A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban.

Kortárs dán építészet a Fugában

A Dán Nagykövetség kulturális fesztivált szervez a 2016. február 23-án a FUGÁ-ban nyíló Kortárs dán építészet 2.0 című kiállításhoz kapcsolódóan. Színes programok várják az érdeklődőket, ...

Hároméves a múzeum

Visszatekintés az Atomenergetikai Múzeum első három esztendejére

2015-04-01 08:10:20

Volt, hogy kerékpárral érkeztek vendégeink a múzeumba, volt, hogy kisvonattal; jöttek előadásokra, rendhagyó fizikaórákra és olyanra is volt példa, hogy rajzolni. Aztán táboroztattunk is: ezek voltak a március 7-én háromévessé váló Atomenergetikai Múzeum (AEM) legemlékezetesebb eseményei.

A 2012-es megnyitás óta az AEM-et 45 ezren látták. Növelték a múzeum népszerűségét a hetente megtartott rendhagyó fizikaórák, amelyeken a TEIT-es (Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás) települések 7-8. osztályos tanulói vettek részt, fizikatanáraik kíséretében. Az elmúlt évben 26 fizikaórát tartva 614 tanulót értünk el.

Túlzás nélkül állítható, hogy a tavalyi volt a legpörgősebb évünk. Két féléven át „fizikáztunk”, nyárra 2×30 diáknak kéthetes tábort szerveztünk, ősszel pedig három programmal csatlakoztunk a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Emellett március végén megnyitottuk A kibernetika hőskora – avagy volt élet a PC előtt elnevezésű időszaki tárlatunkat – köszönet érte a Magyar Műszaki és Közlekedési, valamint a Finta Múzeumnak –, mely most is látható a galérián, és résztvevői voltunk háromszázad magunkkal a Mozaik Múzeumtúra programnak.

Mondják, a számok nem hazudnak. Nos, a múzeumi programok magas számokat produkálnak, és ugyanez igaz a látogatottságunkra is. Programjaink közül a tavaly ősziek voltak a legjobban sikerültek. Ekkor elevenedtek meg Pónya József egykori vezérigazgató és Kováts Balázs vezető mérnök építkezéshez, valamint az Energetikai Szakközépiskola alapításához kötődő emlékei, ekkor jött tizenegy csapat hozzánk a környezetvédelemről rajzolni és ekkor búcsúztattuk a szakmai évet a Bikinis Lukács „Petával”

Ami pedig a „mindennapokat” illeti: nagy a népszerűsége az interaktív átrakógépünknek és a sugárkapunak, de érdeklődve hallgatják a tárgyainkkal kapcsolatos történeteket is. Úgy érezzük, a múzeum népszerű lett, és ez a népszerűség bennünket is arra ösztönöz, hogy ezt minél innovatívabb munkával háláljuk meg. Ennek szellemében újítottuk meg a múzeum azon vitrinsorát, ahol az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos történeti emlékeket mutatjuk be.

A múzeumi könyvtár bővítése kapcsán – mely gyűjtőköri kötelezettségünkből fakad – kellemes meglepődéssel láttuk, hogy az 1950-1960-as évek atomenergetikával kapcsolatos antikvár könyveiből milyen sok van forgalomban. Az elmúlt évben több mint 50 könyvritkaságot szereztünk be.

Mindezen sikerekre a továbbiakban is a múzeumban dolgozók munkaszeretete a biztosíték.


Elérhetőségek: 06 75/508-711; vorosse@npp.hu; www.atomeromu.hu/atommuzeum
Nyitva tartás: H-P.: 8-15 óra; Sz.: 9-13 óra. Bejelentkezés esetén tárlatvezetést tudunk biztosítani.

Megközelíthetőség: a 6-os sz. útról a Paksi Atomerőmű északi bejárójánál kell lekanyarodni. Az Atomenergetikai Múzeum a létesítmény északi portáján át érhető el. Személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány szükséges a belépéshez. Az ezen szereplő adatokat a biztonsági személyzet rögzíti a belépéskor.