RSS

Iránytű

SAND IN MY EYES - Szudáni Pillanatok képekben

A tárlat 2014-ben az UNSESCO előszavával megjelent kötet anyagából készült válogatás, amely különleges utazásra hívja látogatót. Berlin, München, Madrid és London után, május 3-án nyílik ...

VARÁZSKASTÉLY – Interaktív kiállítás és játék

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli Varázskastélyban találják magukat, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve misztikus kaland részesei lehetnek.

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján

A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban.

Kortárs dán építészet a Fugában

A Dán Nagykövetség kulturális fesztivált szervez a 2016. február 23-án a FUGÁ-ban nyíló Kortárs dán építészet 2.0 című kiállításhoz kapcsolódóan. Színes programok várják az érdeklődőket, ...

Pécs arcai – A pécsi Focus Csoport fotókiállítása

Száztíz pécsi arckép látható a Focus csoport a város lakosainak portréit bemutató fotókiállításán. Borbély Tamás, Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, dr. Lajos László ...

KIT SZERETTEK ŐK?

Nők a ’48-as férfiak oldalán

2016-03-11 12:33:50

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a múzeum Pulszky-szalonjának március 16-i rendezvényén azokra a hölgyekre emlékezünk, akik méltó társaivá váltak az 1848-as korszakalkotó, nagy történelmi időket formáló férfi hőseinknek.

„Ölellek, csókollak milliomszor kedves jó Muczim.” Így köszönt el Kossuth egyik levelében feleségétől, Meszlényi Teréztől. Kevesen tudják, hogy az 1848-as szabadságharc vezéralakját rendkívül mély érzelmek fűzték hitveséhez, a kortársak közül sokak szerint igen rossz természetű, gőgős, parasztos modorú asszonyhoz.
„Köszönöm neked minden jóságodat, te mindig jó angyalom voltál” – ezekkel a szavakkal búcsúzott Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök hitvesétől, Gróf Zichy Antóniától utolsó találkozásuk alkalmával a siralomházban.

És milyen volt valójában az az ifjú hölgy, akiről Petőfi 1846 decemberében azt írta Orlay Petrics Somának: „Szatmárban egy olyan lyánykát ismertem meg, amilyen Párizsnak is sok volna, a George Sandok hazájának, nem pedig Szatmárnak, az ólmos fütykösök termőföldének.”

Ezeket a feleségeket ismerhetik meg az érdeklődők Ajkay Alinka irodalomtörténésszel, a Szendrey-napló legújabb kiadásának szerkesztőjével, valamint Hernády Zsolt történésszel a múzeum történész-szakmuzeológussal. A beszélgetést M. Lovas Krisztina, történész vezeti.

Közreműködik:
Berec Péter (harmonikaművész)

Pulszky-szalon
a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-terem
2016. március 16. 17.30 óra

Felnőtt jegy: 1000,- Ft
Kedvezményes jegy: 500,- Ft