Iránytű

SAND IN MY EYES - Szudáni Pillanatok képekben

A tárlat 2014-ben az UNSESCO előszavával megjelent kötet anyagából készült válogatás, amely különleges utazásra hívja látogatót. Berlin, München, Madrid és London után, május 3-án nyílik ...

VARÁZSKASTÉLY – Interaktív kiállítás és játék

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli Varázskastélyban találják magukat, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve misztikus kaland részesei lehetnek.

KIT SZERETTEK ŐK?

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a múzeum Pulszky-szalonjának március 16-i rendezvényén azokra a hölgyekre emlékezünk, akik méltó társaivá váltak az 1848-as korszakalkotó, nagy történelmi ...

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján

A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban.

Kortárs dán építészet a Fugában

A Dán Nagykövetség kulturális fesztivált szervez a 2016. február 23-án a FUGÁ-ban nyíló Kortárs dán építészet 2.0 című kiállításhoz kapcsolódóan. Színes programok várják az érdeklődőket, ...

Ötödszörre is mezítláb a villányi dombok között

a „nem normális” Ördögkatlan Fesztivál

2012-07-06 17:03:45

Ötödik alkalommal költözik az Ördögkatlan Fesztivál Dél-Baranya három kis falujába. Augusztus 1–5-ig ismét járnak a fesztiválbuszok Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya között, idén is várják a szervezők az igényes művészetek kedvelőit.ör

Az idei díszvendégek: Beck Zoltán a 30Y-ból, Rutkai Bori, Pintér Béla és Társulata és Böröcz András. A programsorozat kiemelt díszvendége Franciaország – többek között egy francia cirkuszszínházzal, a Galapiat Cirque-kel –, és a Felvidék, megannyi határon túli fellépővel.

A díszvendégek egész héten át itt időznek, felbukkannak a Katlan különböző pontjain, és a legfurcsább helyzetekben találkozhatunk velük: Beck Zoli kézi pólógyárat indít a 30Y-nal, úgyhogy aki a zenekar-tagok kedvenc költőinek szitanyomatát szeretné magán viselni, hozzon póló(ka)t! A 30Y frontembere a Szentkétség és Szentháromság tagjaként pedig modern irodalmi és rockzenés szövetséget alakít Háy Jánossal és Sissoval. Rutkai Bori nem csak Vacka dalokat énekel, de fest, mesél és főz is közben – méghozzá traktoros tapasokat. Pintér Béláék két előadással költöznek le: a számos fesztiváldíjat nyert Szutyokkal és az idei évad egyik legszellemesebb alkotásával, a Kaisers TV, Ungarnnal. A cirkuszszínház sátrán kívül francia utcai bohócok és zenészek cikáznak majd a három falu között, és össze-vissza kavarják a tárgyak megszokott rendjét. A Felvidékről pedig nem csak kiállítás, előadás, koncert, de „Beugró” is érkezik.

A fesztivált hagyományszerűen a nagyharsányi focipályán a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. A kettő között olyan fellépőkkel találkozhatnak a felszabadultan bulizni vágyók, mint Franciaországból érkező fúziós rézbanda, a Wombo Orchestra, a Gran Kino, (akik vetítéssel egybekötött koncertet adnak, melynek témája az 1989-es év), és a Les Touffes Krétiennes, akik a Besh o droMmal közösen tartanak egy fergeteges 10. születésnapi koncertet. Olaszországból érkezik a folk-rock banda, a La Tresca, a hazai pályáról Péterfy Bori, a Specko Jedno és a Kistehén Melankólikusok jelzik a zenei paletta sokszínűségét, és nem feledkezhetünk meg a Katlanba különleges meglepetésekkel készülő pécsi kötődésű zenekarokról: a Punnany Massifról, a Psycho Mutantsról és természetesen a 30Y-ról sem!

A komolyzene kedvelői bizonyára örömüket lelik majd a kisharsányi templomban a fesztivál ideje alatt felavatott orgonában, hiszen számos koncert kötődik majd hozzá. De Dinyés Dániel és négy operaénekes segítségével Mozart néhány híres művének tájait is bebarangolhatjuk a Mozart-operakalauzzal. A klasszikus zene iránt érdeklődők találkozhatnak többek között a Dolce hegedűegyüttessel, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal vagy Ágoston Béla és Mizsei Zoltán csudás dudáival.

Persze a jazz-rajongók, a világ- és népzenét kedvelők is találhatnak finomságokat: Dresch Mihály Palkonyán tart lemezbemutatót, Sárik Péter és Berki Tamás, valamint Juhász Gábor és Gyémánt Bálint a Vylyan Terasz festői környezetében koncerteznek, a Kovács Udvarházban pedig a Geröly Jazzműhely zzajong(!). Itt lesznek a Romungro fiúk, Kanizsa csillagai, Ferenczi György, Lajkó Félix; valamint a brit Songlines által is elismert Rendhagyó Prímástalálkozónak is helyet ad a fesztivál.

A települések tornatermeiben, faluházaiban az idei színházi évad kiemelkedő alkotásai várják a nézőket, lehet kőszínház vagy független, lényeg a minőség.
A fesztiválon jelen lesz az őszinte és húsbavágó kérdéseket felvető East Balkán a Bárkáról, Albert Camus A pestisének számtalan sorsát Hegedűs D. Géza jeleníti meg egy személyben – megannyi arccal. Két kisebb, ám annál meghatározóbb független társulat előadásainak ad helyszínt a hangulatos Szoborpark és a palkonyai faluház. Előbbiben a Caligula helytartóját, utóbbiban a Vakságot tekinthetik meg, akik eljönnek – és beférnek. A függetlenek, kisebb társulatok, csoportosulások mellett a jövő nemzedéke is felbukkan: Szentesről, Kaposvárról, Pécsről és Pestről gimnazisták, egyetemisták, színisek és bölcsészek gyűlnek össze egy helyen: a Katlanban. A fesztivál a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen egy saját produkciót is létrehoz, méghozzá egy ősbemutatót: Petőfi vígeposzához, A helység kalapácsához Ferenczi György írt népi bluest, és Szabó Máté rendezi bele egy buszba Fejenagyot és a Kocsmárosnét. Az örökzöld produkciót, a Mulatságot pedig a franciák Kisharsányban felállított cirkuszi sátrába viszi Kapa, Pepe és Rémusz – mert Mulatság nélkül nincsen Katlan. Ahogyan a frenetikus BuszSzínház nélkül sem, mert Scherer Pepéék a falvak közt közlekedő Katlanbuszon sem hagyják nyugodni az ártatlan utazókat.

Hagit Yakira tánc workshopot tart kicsiknek és nagyoknak, míg a Mediawave-esek elfoglalják Kisharsányt. Filmes és fotós táboruk résztvevői helyi témákat keresnek, esténként pedig a tábortűznél a slam poetry rapper-költői ropogtatják a rímeket. A Kády-műhely gyerekeknek tart képzőművészeti és filmes foglalkozásokat, Karádi Marika néni pedig hímzést tanít. De lesz főzőverseny is: édes és sós, lehet kóstolni és nevezni is.

Ahogy megszoktuk, temérdek családi programmal is várja a piciket és kicsiket, no meg a játékkedvüket és kíváncsiságukat megőrző nagyobbakat is a Katlan. Többek között Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Hepp Trupp, Korpás Éva, a Kolompos együttes, Vackáék és a MárkusZínház gondoskodik a gyerkőcök szórakoztatásáról. Hogy mi is az a Gyerekkuckó és a Tappancsműhely, vagy a Mesekotyvasztó? Ez csakis a helyszínen derülhet ki! Ahogy az is, melyik a legfinomabb villányi bor a délutáni hűsben, és melyik illik az esti pezsgéshez.

Nem vagyunk normálisak – a fesztivál fővédnöke, Törőcsik Mari mondta az Ördögkatlan szervezőiről. Szavai a Katlan védjegyévé lettek. Mert erre a pár napra a fesztiválozók felfüggesztik a normális tempót, és valóban időt töltenek egymással és magukkal, valódi párbeszédek alakulnak ki köztük, fűben heverve hallgatnak jó zenéket, és kortyolnak hozzá jó borokat, és még az is előfordul, hogy őszintén rámosolyognak egymásra. Erre az öt napra nem normálisak a katlanozók, hanem – a szervezők reményei szerint – jobbak, szebbek a hétköznap normálisnak nevezett önmaguknál. Ehhez adottak a körülmények: a táj Toszkánát idéző szépsége és a minőségi programok színes kavalkádja. A fesztivál másik fővédnöke, Cseh Tamás emlékét idén is megidézi a Katlan: beszélgetésekkel és vetítésekkel lesz jelen a Cseh Tamás Archívum.

Az ezernyi programról bővebben a fesztivál honlapján, a www.ordogkatlan.hu-n olvashatnak. Ugyanitt iratkozhatnak fel a heti hírlevélre is. Facebook oldalunkon friss hírek, képek, érdekességek és praktikus információk találhatók – napi rendszerességgel frissítve.

Hozzászólás ehhez:

Ördögkatlan Fesztivál | Programajánló

Milyen nap van ma?

  • 1. Böngésző 2012-07-31 07:23:10

    A témához : (Kár, hogy a linket hiába is írnám be, nem működik.) Más helyen olvastam/láttam, hogy Villányban van egy állandó (?) művészi hordó "kiállítás," - ill. hamarosan Pécsett is lesz - hasonló témában - (hordók) egy kiállítás. (http://www.vylyan.hu/muveszihordok/