RSS

Iránytű

SAND IN MY EYES - Szudáni Pillanatok képekben

A tárlat 2014-ben az UNSESCO előszavával megjelent kötet anyagából készült válogatás, amely különleges utazásra hívja látogatót. Berlin, München, Madrid és London után, május 3-án nyílik ...

VARÁZSKASTÉLY – Interaktív kiállítás és játék

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy képzeletbeli Varázskastélyban találják magukat, ahol bátorságukat és ügyességüket próbára téve misztikus kaland részesei lehetnek.

KIT SZERETTEK ŐK?

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a múzeum Pulszky-szalonjának március 16-i rendezvényén azokra a hölgyekre emlékezünk, akik méltó társaivá váltak az 1848-as korszakalkotó, nagy történelmi ...

Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján

A kiállítás a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) és a Szentendrei-szigeten kialakított horányi táborhelynek a munkáskultúrában betöltött szerepét vizsgálja a két háború közötti időszakban.

Kortárs dán építészet a Fugában

A Dán Nagykövetség kulturális fesztivált szervez a 2016. február 23-án a FUGÁ-ban nyíló Kortárs dán építészet 2.0 című kiállításhoz kapcsolódóan. Színes programok várják az érdeklődőket, ...

Vázlatok

Fillenz István kiállítása a Ráday Képesházban - tárlatkritika

2012-05-18 09:44:43

Első pillantásra mintha akvarelleket látnánk, meg tusrajzokat és ceruzával készült vázlatokat. Aztán amikor közelebbről is megnézzük a műveket látjuk, hogy ezek bizony digitális nyomatok és egy vadonatúj technika szülöttei. Hiszen egytől egyig mind Ipad-en készültek.  

Az újfajta technikai vívmányok előbb-utóbb mindig beszivárogtak a művészet alkotói szférájába. Gondoljunk csak a videóművészetre, amely alig negyedszázada indult világhódító útjára vagy akár a számítógépes grafikára.

A Ráday Képesházban látható kiállítás szenzációja éppen az, hogy erre az új technikára hívja fel a figyelmet. Sajátos találkozása ez a szabadkézi rajznak, festésnek és a számítógépes grafikának. A kiállított művek ez utóbbira egy percig sem emlékeztetnek, hiszen maguk az alkotás a művész saját keze munkája, csupán a hordózó az, ami megváltozott. Papír helyett virtuális felület. Egyedi példányok helyett sorozatszámozott nyomatok. Akár a litográfia esetében. Mégis számtalan eszköz helyett csupán egy marad: az iPad, amelynek képernyőjén fut a ceruza és szalad a virtuális ecset.

Hogy ezzel új műfaj születetik-e vagy csupán egy új eszköz áll a művészek rendelkezésére, azt majd z idő dönti el.

 

A kiállítás megtekinthető 2012. május 20.-ig
Ráday Képesház
Budapest, IX.ker. Ráday u. 29.