RSS

Irodalom

Mesterek és tanítványok

Kérem, ügyeljen a rendre, a csendre, és a tisztaságra! Mégis kinek jutna eszébe egy rendelőben hangoskodni? Kérem, ne felejtsen el levegőt venni! Kérem? Inkább követeled.

Mesterek és tanítványok

2012-11-17 15:49:46
Címkék: hír Balogh Robert

A Kikötő nemcsak az irodalmi olvasmányélményeket kínál, de mindazoknak, akik az írás mesterségével kacérkodnak, online tanfolyamot kínál. Az info@kikotoonline.hu-ra érkező írásokat Balogh Robert, író szakmai tanácsaival együtt új rovatunk, az Íródeák közli!

Egy író, költő, drámaíró nemcsak úgy terem, mint tölgyfán a makk. Fontos az egyéniség, az adottság, a tehetség, de ezen kívül még más is szükséges. A művészet több ezer éves történetében mindig is voltak mesterek és tanítványok. Vannak dolgok, amiket tovább lehet és kell is adni. Szemléletet, elemzőkészséget, a szöveg iránti alázatot, önkritikát, öniróniát... Pályakezdő koromban én is kaptam segítséget, és nagyritkán előfordul, hogy ma is megmutatok egy-egy különösen fontos vagy számomra is kérdéses szöveget egy-egy mesternek, hiába múltam negyven, hiába jelent meg több mint tíz kötetem. Szerintem a tanítvány is lehet mester, a mester is tanítvány.

Több évet foglalkoztam fiatal írókkal szervezett formában. Rendszeresen elemeztük a friss szövegeket. Magam számára is érdekes volt látni, hogy a pályakezdésnek is megvannak a maga erényei, ismétlődő buktatói. Szeretnék segíteni, én is sok segítséget kaptam. Azt gondolom, hogy írás, az írni tudás egy része megtanulható, én ebben tudok segíteni, irányt mutatni, felhívni a figyelmet a rejtett értékekre, botorságokra. A rovatban a beérkező szövegek erényeit és hibáit fogom feltárni a magam mértéke szerint. 
Mindenkit üdvözöl:


Balogh Robert

(Balogh Robertről a fotót Csortos Szabolcs készítette)