RSS

Irodalom

Mit olvas Vancsó Zoltán?

Fotográfus, fotoriporter, a Szellemkép Szabadiskola tanára, korábban évekig a 168 óra című heti lap munkatársa. Számos önálló kiállítása és fotóalbuma jelent meg Magyarországon és külföldön ...

Mit olvas Grecsó Krisztián?

Író, költő, újságíró, publicista, a Bárka folyóirat korábbi szerkesztője, majd a Nők Lapja vezetőszerkesztője, jelenleg az Élet és Irodalom munkatársa. Mellettem Elférsz című harmadik regényéért ...

Mit olvas Karafiáth Orsolya?

Költő, író, publicista, fordító, performer, énekes. Saját megfogalmazásában Kultúrdémon. Három önálló verseskötete és első regénye mellett idén megjelent legújabb, második regénye is, Kicsi Lili címmel.

Mit olvas Hajós András?

Hajós András szociológus, énekes, dalszerző, humorista. Az 1993-ban alakult Emil.RuleZ! zenekar frontembere. Többször szerepelt magyar filmekben, 2003-tól pedig különféle tv csatornák műsaraiban láthatjuk. Jelenleg az ...

Mit olvas Nyáry Krisztián?

Mit olvas? rovatunk első vendége Nyáry Krisztián, irodalomtörténész, kommunikációs szakember. Írókról, költőkről, a magyar történelem jelentős személyeiről szóló Facebook- posztjai rajongók ezrei között népszerűek.

Mit olvas D. Tóth Kriszta?

2012-12-12 10:50:22 Müller Luca

D. Tóth Kriszta újságíró, riporter, műsorvezető, híradós, a Magyar Televízió brüsszeli tudósítója, a Lola könyvek írója. Jelenleg saját műsort vezet, DTK Show címmel az M1-en.

Müller Luca: Mit olvas éppen?

D. Tóth Kriszta: Nagyon ritkán fordul elő, hogy egyszerre csak egy könyvet olvasok - de most épp ez a helyzet. Noha most is két könyvbe kezdtem bele egyszerre, az egyik annyira lekötött, hogy nem tudtam letenni. Ez Lackfi János legfrissebbje, a Milyenek a magyarok?. Viszont amint befejeztem, jöhet a következő, ami pedig nem más, mint Francisco Haghenbeck: Frida füveskönyve.

ML: Miért szereti ezeket a könyveket?

DTK: Kedvelem Lackfit, mint embert, dolgoztunk is együtt nemrég. És mélységesen tisztelem azért, ahogy a magyar nyelvvel bánik. Kivételes tehetsége és kifinomult arányérzéke van, nem is beszélve a remek humoráról. A másik könyvet pedig azért vettem meg, mert nagy Frida Kahlo rajongó vagyok. Amikor Brüsszelben éltem, volt, hogy órákat vonatoztam azért, hogy lássak egy Frida Kahlo - Diego Rivera kiállítást Franciaországban. Frida lenyűgöző karakter, ellentmondásos, izgalmas, misztikus, kőkemény és mégis esendő.

ML: Vannak olyan meghatározó könyvek az életében, amiket időről időre újra elolvas?

DTK: Van, több is. De a legfontosabb talán Szerb Antal Utas és holdvilága.

ML: Miért?

DTK: Úgy alakult, hogy ez a regény mindig akkor kerül a kezembe, amikor valamilyen nagy döntés előtt állok, vagy valamilyen válsághelyzetet kell magamban feldolgozni. Nem egyszer fordult elő, hogy választ találtam benne kérdéseimre, vagy, hogy Szerb Antal megfogalmazott helyettem olyasmit, amit én nem mertem kimondani.

ML: Van olyan kortárs író, akinek folyamatosan követi munkásságát, esetleg gyűjti a műveit?

DTK: Nem vagyok gyűjtő, de természetesen vannak kedvenceim. A kortársaim közül például Grecsó Krisztián, tőle a legutóbbi, "Mellettem elférsz" a kedvencem. Nagy öröm volt, amikor olvastam, hogy Krisztián megkapta az Aegon díjat érte. Nem kerülhetett volna jobb helyre az elismerés.

ML: Hosszabb időt töltött külföldön. Gyakran olvas idegen nyelven?

DTK: Nagyon gyakran olvasok angolul. Istenigazából olvasva tanultam meg a nyelvet - volt egy angol-magyar dalszöveg gyűjteményem a The Beatles-től. Egyszerű, tiszta szövegek, tökéletesek egy kezdőnek. Azóta persze azért komolyodott a műfaj is és a szókincsem is. Nagyon szeretem például az angolszász abszurd humort, így Kurt Vonnegutot, Douglas Adamst.

ML: Melyek a legkedvesebb gyermek könyvei?

DTK: Szerencsés ember vagyok, mert a szüleim és az apai nagyapám is pedagógusok voltak, így nagyon korán megszerettették velem az írott szót. Népmeséket, verseket, Grimm- és Andersen-klasszikusokat olvastunk egészen kicsi koromtól fogva. Ezt a hagyományt én is továbbvittem. De Lolának sokat olvasok a kortárs magyar írók műveiből is. Lackfi Apám kakasa, Berg Judit Ruminije, Nyulász Péter Helkája a kedvencek. És persze olvasunk neki angolul is, hiszen kétnyelvű gyerek. Most épp Roald Dahl Charlie és a csokigyár című könyvét fejeztük be.

A fényképet készítette: Csiszér Goti