RSS

Irodalom

Mit olvas Vancsó Zoltán?

Fotográfus, fotoriporter, a Szellemkép Szabadiskola tanára, korábban évekig a 168 óra című heti lap munkatársa. Számos önálló kiállítása és fotóalbuma jelent meg Magyarországon és külföldön ...

Mit olvas Grecsó Krisztián?

Író, költő, újságíró, publicista, a Bárka folyóirat korábbi szerkesztője, majd a Nők Lapja vezetőszerkesztője, jelenleg az Élet és Irodalom munkatársa. Mellettem Elférsz című harmadik regényéért ...

Mit olvas Karafiáth Orsolya?

Költő, író, publicista, fordító, performer, énekes. Saját megfogalmazásában Kultúrdémon. Három önálló verseskötete és első regénye mellett idén megjelent legújabb, második regénye is, Kicsi Lili címmel.

Mit olvas D. Tóth Kriszta?

D. Tóth Kriszta újságíró, riporter, műsorvezető, híradós, a Magyar Televízió brüsszeli tudósítója, a Lola könyvek írója. Jelenleg saját műsort vezet, DTK Show címmel az M1-en.

Mit olvas Nyáry Krisztián?

Mit olvas? rovatunk első vendége Nyáry Krisztián, irodalomtörténész, kommunikációs szakember. Írókról, költőkről, a magyar történelem jelentős személyeiről szóló Facebook- posztjai rajongók ezrei között népszerűek.

Mit olvas Hajós András?

2012-11-30 12:55:33 Müller Luca

Hajós András szociológus, énekes, dalszerző, humorista. Az 1993-ban alakult Emil.RuleZ! zenekar frontembere. Többször szerepelt magyar filmekben, 2003-tól pedig különféle tv csatornák műsaraiban láthatjuk. Jelenleg az RTL Klub Heti Hetes című műsorának gárdájának oszlopos tagja.

ML.: Mit olvas éppen?

Hajós András: Hangulati olvasó vagyok, több könyvet olvasok egyszerre, aszerint, hogy mennyire vagyok fáradt, emelkedett, mélyen befogadó, vagy éppen felszínesen happy kedvemben. Most éppen Umberto Eco Prágai temető, Tótfalusi István Sertések a Bakonyban, és Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben. Este az ágyban szeretek verset is olvasni, most éppen Weöres Sándort szemezgetek.

ML: Miért éppen ezeket?

HA: Eco egy igazi iskolateremtő mester, ez a regénye egyébként szerintem kicsit túl lett írva, de ezzel együtt is tanulságos. A Sertések a Bakonyban egy szórakoztató, nyelvészeti ismeretterjesztő mű, párbeszédes formában, etimológiai, összehasonlító nyelvészeti kérdéseket taglal. Úgy ahogy van középiskolai nyelvtanoktatási alapművé tenném! Rejtő nekem az egyik verbális kályha, ahová feltöltődés újra és újra visszatérni. Weöres pedig megdöbbentően alulértékelt, mint 'felnőtt' szerző.

ML: Vannak olyan meghatározó irodalmi művek az életében, amelyek bizonyos életszakaszokhoz kapcsolódtak és meghatározták azt?

HA: Thomas Mann József és testvérei, Varázshegy, Camus, Sartre, Márquez, Updike, Freud, Shakespeare, Brecht meg a Nyugatosok és főleg a Karinthy-Kosztolányi-Csáth "banda" voltak kamaszkorom revelációi. Ehhez hasonló megrázó erőt csak Thomas Bernhard és Krasznahorkai László munkásságával való megismerkedés jelentett később.

ML: Van Önhöz legközelebb álló műfaj?
HA: Metafizikus regény. Ha van ilyen. Mély, sötét, halálmegvető istenkeresés, depressziós lélekvájás, lehetőleg 1200 oldalon át.

ML: Változtak az olvasási szokásai a modern technikai eszközök megjelenésével, az internet használatával?

HA: Szívesen kütyüzök. Verset és ponyvát telefonon vagy tableten szoktam olvasni. Könyvet örömmel veszek online, e-olvasóm még nincs, de írtam a Jézuskának.

ML: Van kedvenc könyve vagy írója?

HA: Krasznahorkai rajongó vagyok, Esterházy és Nádas csodáló, tőlük mindig, mindent, Parti Nagy meg úgy zseni, ahogy van. Závada: Idegen testünk című műve és Spiró: Tavaszi tárlata pedig szerintem a 21. század legfontosabb magyar könyvei között vannak.