RSS

Irodalom

Mit olvas Vancsó Zoltán?

Fotográfus, fotoriporter, a Szellemkép Szabadiskola tanára, korábban évekig a 168 óra című heti lap munkatársa. Számos önálló kiállítása és fotóalbuma jelent meg Magyarországon és külföldön ...

Mit olvas Grecsó Krisztián?

Író, költő, újságíró, publicista, a Bárka folyóirat korábbi szerkesztője, majd a Nők Lapja vezetőszerkesztője, jelenleg az Élet és Irodalom munkatársa. Mellettem Elférsz című harmadik regényéért ...

Mit olvas D. Tóth Kriszta?

D. Tóth Kriszta újságíró, riporter, műsorvezető, híradós, a Magyar Televízió brüsszeli tudósítója, a Lola könyvek írója. Jelenleg saját műsort vezet, DTK Show címmel az M1-en.

Mit olvas Hajós András?

Hajós András szociológus, énekes, dalszerző, humorista. Az 1993-ban alakult Emil.RuleZ! zenekar frontembere. Többször szerepelt magyar filmekben, 2003-tól pedig különféle tv csatornák műsaraiban láthatjuk. Jelenleg az ...

Mit olvas Nyáry Krisztián?

Mit olvas? rovatunk első vendége Nyáry Krisztián, irodalomtörténész, kommunikációs szakember. Írókról, költőkről, a magyar történelem jelentős személyeiről szóló Facebook- posztjai rajongók ezrei között népszerűek.

Mit olvas Karafiáth Orsolya?

2012-12-19 10:57:44 Müller Luca

Költő, író, publicista, fordító, performer, énekes. Saját megfogalmazásában Kultúrdémon. Három önálló verseskötete és első regénye mellett idén megjelent legújabb, második regénye is, Kicsi Lili címmel.

Müller Luca: Arról sokat tudunk, hogy mit ír, de mit olvas éppen Karafiáth Orsolya?

Karafiáth Orsolya: Most csak egy nagyon könnyed könyvecskét olvasok, elalvás előtt, annyi a dolgom, Wodehouse Nyári holdfényét, sokadjára.

ML: Miért éppen ezt?

KO: Nincs időm semmire, rohanok a dolgaim után, írok, készülök az elutazásra – jövő év elején Berlinbe megyek egy időre, szintén alkotni. És épp ezért a legjobb ez a kis könnyed, vicces munka, kimegy belőlem a feszültség.

ML: Milyen műfajt szeret leginkább?

KO: A nagyregényeket szeretem, amikben el lehet veszni, de ez is csak általánosság, hiszen egyik nagy szerelmem, Salinger sosem írt nagyregényt, és A nagy Gatsby (F.S. Fitzgerald) is egészen karcsú könyv – karakterszámra éppen akkora, mint az én Kicsi Lili-m, és ez nem véletlen, így akartam tisztelegni Fitzgerald előtt.

ML: Kik azok a kortárs vagy klasszikus költők, akik hatással vannak a saját költészetére?

KO: Nagyon szeretem Vörösmarty-t, Berzsenyit, Ady-t. A kortársak közül legközelebb Kemény István és Kántor Péter versvilága nyűgöz le.

ML: Változtak az olvasási szokásai az utóbbi években?

KO: Egyre jobban érdekelnek a szépirodalmi művek mellett a történelmi, dokumentarista alkotások is, szívesen olvasok igaz történeteket, életrajzokat.

ML: Minek tudható be ez a változás?

KO: Először a második világháború időszaka kezdett el érdekelni, összeolvastam, amit tudtam. Ám egyik korszakot nem lehet megérteni a másik nélkül, a nagy összefüggéseket nem tudtam átfogni a személyes visszaemlékezések, naplók, levelek hiányában.

ML: Van kedvenc könyve vagy írója?

KO: Nagyon sok kedvencem van, egyetlen írót vagy költőt nem is tudnék kiemelni. Olyan alkotó viszont kevés akad, akinek a teljes életműve megmozgatna. Talán csak Patricia Highsmith (miatta lett a Kicsi Lili címszereplőjének Lili Blumenschein a neve – Patricia nagy szerelmét ugyanis Tabea Blumenschein-nak hívták) és Sylvia Plath ilyen.

Épp ezen a kérdésen gondolkodtam tavaly ilyenkor, egy blogposztot szántam volna a kedvenc íróimnak. De ahogy eszembe jutott az egyik, egyből jött egy másik. Így lassan egy éve elindítottam a sorozatomat, 52 címmel (www.magyarnarancs.hu/komplett). Most, a végére érve rádöbbentem, mennyi számomra fontos alkotó kimaradt még, legalább annyi, mint amennyiről már írtam, így bővül a rendszer, jövőre is folytatom, immár Száz híres címmel. Péntekenként frissítem ezt a fura olvasónaplót, és mindig készítünk egy, az adott íróhoz, vagy valamelyik fontos művéhez kapcsolódóan egy fotót is rólam, amit az adott hangulat inspirál.

De tényleg, hogy is hagyhatnám ki Truman Capote-t, vagy Hessét? Mi alapján hasonlítanám és rangsorolnám Akhmatovát vagy Brechtet? Az Elfújta a szelet hogyan hoznám össze Szabó Magda munkáival? Mindegyiket egyaránt nagyra tartom és szeretem, de mindegyiket másért.

Agatha Christie-t a jól felépített, sokadik olvasásra is megzavaró, egy sosem létezett világot felidéző krimijeiért, Vonnegutot az akasztófahumoráért, Páral-t a torz tükörért, amit elém tart. Az olvasás nekem a legfőbb örömök egyike, és még a gyengébb művekben is meg tudom találni azt, amitől érdekes lehet. Ám szerencsére annyi a remekmű, hogy végtelen ideig meg lesz a szórakozásom.