RSS

Irodalom

Mit olvas Vancsó Zoltán?

Fotográfus, fotoriporter, a Szellemkép Szabadiskola tanára, korábban évekig a 168 óra című heti lap munkatársa. Számos önálló kiállítása és fotóalbuma jelent meg Magyarországon és külföldön ...

Mit olvas Grecsó Krisztián?

Író, költő, újságíró, publicista, a Bárka folyóirat korábbi szerkesztője, majd a Nők Lapja vezetőszerkesztője, jelenleg az Élet és Irodalom munkatársa. Mellettem Elférsz című harmadik regényéért ...

Mit olvas Karafiáth Orsolya?

Költő, író, publicista, fordító, performer, énekes. Saját megfogalmazásában Kultúrdémon. Három önálló verseskötete és első regénye mellett idén megjelent legújabb, második regénye is, Kicsi Lili címmel.

Mit olvas D. Tóth Kriszta?

D. Tóth Kriszta újságíró, riporter, műsorvezető, híradós, a Magyar Televízió brüsszeli tudósítója, a Lola könyvek írója. Jelenleg saját műsort vezet, DTK Show címmel az M1-en.

Mit olvas Hajós András?

Hajós András szociológus, énekes, dalszerző, humorista. Az 1993-ban alakult Emil.RuleZ! zenekar frontembere. Többször szerepelt magyar filmekben, 2003-tól pedig különféle tv csatornák műsaraiban láthatjuk. Jelenleg az ...

Mit olvas Nyáry Krisztián?

2012-11-26 13:06:22 Müller Luca

Mit olvas? rovatunk első vendége Nyáry Krisztián, irodalomtörténész, kommunikációs szakember. Írókról, költőkről, a magyar történelem jelentős személyeiről szóló Facebook- posztjai rajongók ezrei között népszerűek.

Nyáry Krisztián:

Párhuzamosan olvasok sokfélét. Van kanapén ülős, fürdőkádas, villamoson utazós, munkahelyen belelapozós olvasmányom. Van olyan is, amit a polcon tartogatok, hogy egyszer, ha sok időm és nyugalmam lesz, komótosan végigolvashassam. Igazság szerint ilyenből van a legtöbb.

ML: Villamoson utazós? Ott például mit olvasol?

NyK: A villamoson most éppen Révai Gábor Bemutatkozásaim története című önéletrajzi kötetét olvasom. Remek stílusban megírt tanulságos olvasmány a Rákosi-korszak egyik legnagyobb potentátjának, Révai Józsefnek fiától az apa árnyékában eltöltött gyerekkorról és a kamaszkori lázadásról. Könnyű mondatszövéssel, de mégsem könnyeden ír egy nehéz örökségről.

ML: Milyen művek tartoznak a kanapén ülős olvasmányaid közé?

NyK: A kanapé mellett Orbán János Dénes (barátainak és üzletfeleinek: OJD) legújabb novelláskötete, az Alkalmi mesék idegbeteg fölnőtteknek. Még augusztusban szereztem be Kolozsváron, a szerző dedikálta is, hogy enyhítse bánatunkat, amiért nem tudtuk tiszteletünket tenni éppen felújítás alatt lévő kocsmájában. Nehéz eldönteni, hogy Csillag István akvarelljei illusztrálják-e a groteszk kis novellákat, vagy a szövegek hivatása inkább az, hogy aláfessék a remek képeket. Feleségem és nagyobbik lányom már kiolvasta, én még csak a székely Micimackó kalandjainál tartok.
Kezem ügyében van Jókai Mór kiadatlan levelezéseinek kötete is, a Moszkva téren vettem három napja egy alkalmi könyvárustól. A címe: ...az őrültek házába akartatok záratni. Régen vágytam rá, különösen a címben is kiemelt családi per érdekelt: Jókai nevelt lánya és veje minden eszközzel meg akarta akadályozni, hogy az agg író elvegye a 19 éves Grósz Bellát.

ML: Megváltoztak az olvasási szokásaid az új technikák (e-book, okostelefon, számítógép) hatására?

NyK: Részben. Szépirodalmat, főleg regényt továbbra is könyv formában szeretek olvasni. A hírfogyasztásom viszont szinte teljesen digitális alapú lett, klasszikus papírújságot csak utazáshoz veszek. A szakirodalom vegyes, de többnyire digitális az is.

ML: Említetted, hogy vannak könyvek, amelyek még elolvasásra várnak.

NyK: Igen, egyelőre olvasatlanul vár a fürdőkádba merülésre Jo Nesbø norvég krimiíró Csótányok című könyve. Falom a skandináv krimiket, különösen a focistából lett rocksztárból lett író sorozatát. Alig várom, hogy a kiégett, alkoholista nyomozófigura, Harry Hole lerántsa a leplet valami ördögi gonoszságról.
A téli szünetet várja Miklya Anna nyáron megjelent regénye, az Eső is. Az írót a kortárs próza egyik legígéretesebb képviselőjének tartom. Előző könyvét, a Hivatásost nagyon szerettem, de az új regény a szerző ígérete szerint stílusában és megközelítésében is más. Egy fejezet megjelent már egy folyóiratban, ennek alapján ezt sem fogom tudni letenni.
És akkor még nem beszéltem arról a könyvről, amit még meg sem szereztem: jövő héten megjelenik Cserna-Szabó András és Darida Benedek átdolgozott és felturbózott Nagy Macskajajkönyve. A másnaposság akadémiai súlyú kézikönyvének első kiadása nincs meg, de ez most nem fog hiányozni a polcomról. Csak azt nem tudom, hogy a szakácskönyvek vagy a drámák közé tegyem-e inkább.

ML: Kortárs vagy klasszikus műveket olvasol gyakrabban?

NyK: Nem mértem meg, ahogy jön. Talán klasszikust.

ML: Ki(k) a kedvenc író(i)d?

NyK: Nincs első számú kedvencem. Ha magyart kell mondanom, akkor ma Tersánszky Józsi Jenő, Esterházy Péter, Bánffy Miklós, Mikszáth Kálmán, Rejtő Jenő, Závada Pál, Móricz Zsigmond, Spiró György, Parti Nagy Lajos és Gozsdu Elek van benne az aktuális top 10-ben.