RSS

Karc

Örkény 100

100 éve született a groteszk irodalom „nagymestere”, úgyhogy ahogy illik: a PIM remek életrajz-életmű kiállítást rendezett.

2011 képekben

Azt mondják, sajtófotóban jók vagyunk, mondhatni „hungaricum”; a magyar zeneszerzőkkel, tudósokkal együtt. „Az elmúlt években számos hazai és külföldi kiállítás bizonyította, hogy a magyar fotográfia ...

Leonardo da Vinci Londonban

 Leonardo da Vinci festményeiből és rajzaiból nyílt kiállítás a londoni National Gallery-ben. A kiállítás a Leonardo milánói korszakából (1482 – 1499) fennmaradt összes festményt és ...

Homeopatikus valóság és Össznemzeti Rorschach-teszt

Címkék: kiállítás

 Az étvágykeltő kísérőszöveg elején azonnal több tucat izgalmas szókapcsolat fogadja az olvasót: memetikus atavizmus, mito-motorikusan manipulált mém-bonsai, paranoia-recycling, izolált zsugorodás, pátosz-giccs, hipotézis gyök, és folytathatnám ...

Markovics ’75: a magyar fotó „nagyapja” és a világ csodái

Önmagában az sem semmi, ha valaki hetvenöt évet él a Föld nevű bolygón, de ha az illető még fotográfus is, akkor ez a jubileum egy ...

80 éve építem magam

Lantos Ferenc 80 éves

2009-03-11 16:11:22 Vörös Dóra

A Lantos 80 kiállítás egyik legkiemelkedőbb része mindenképpen a művész videóra rögzített véleménye. Magam is erősen elgondolkodtam afelől, mit, miért és hogyan csinálok. Képes vagyok-e érezni a kort, a lényeges összefüggéseket, és azokat a saját szakmámon belül itt és most hatékonnyá tenni? Hatékonnyá lenni. Nem művészkedni, hanem egyetemes módon, alázattal, a művészet eszközével, az emberért tenni?

Lantos Ferenc születésének nyolcvanadik évfordulójának alkalmából létrehozott kiállítás erről szól. Tanúskodnak emellett nemcsak a művész munkái, hanem tanítványainak – kicsiktől a nagyokig – festményei, grafikái is.
Lantos festészetére jellemző a mélyben rejlő természeti logikára fektetett hangsúly, amely a festő ’50-es években induló pályájától kezdve napjainkig tartó munkásságának szerves, alapvető magját képezi. A látványfestészettől indult, tájak és csendéletek szerkesztésén át jutott el a ’60-as évekre az absztrakcióig. Képein érezhető a mondriani hatás, a harsány színvilágú, legegyszerűbb geometriai formák együttese, amelyek mégis a legnagyobb feszültségeket hozzák létre. Kombinatorikai, szisztematikus, variációs megoldások. Alapmotívuma a négyzet, amelyből egyenesek és területelválasztó, felfelé mutató nyilak, néhány képen pedig a Balaton-felvidék látképe elevenednek meg, elementáris hatást gyakorolva. A ’70-es, ’80-as évek munkásságától kezdve sem szűnik meg az erős ornamentikai hatások beépítettsége, amelyek – ahogyan a művész mondja – szerves, hozzánk tartozó részét képezik a művészetnek.

lantos ferenc 80 évesFestményeinek állandó szereplői a természeti formákban felismert matematikai törvényszerűségek (aranymetszés, Fibonacci-sor) és zenei sémákra rávetíthető alkotások.
Korszakokra osztható a művész színvilága is. A hatvanas évek lágyabb, piros világától fokozatosan jut el az egyre tisztább kékig. A kettőt leghatásosabban ötvöző munkája József Attila híres soraira („A mindenséggel mérd magad”) bámulatos hatással építi fel a mester minden kiemelt technikáját, kedvelt alkalmazott formáit.
A képek jelek, szimbólumok. Kifejeződik bennük az összetartozás, a kozmosz, a terek hangjai, a kicsi és a nagy.
A nagy egésznek oly’ apró részeiként próbálunk meg minden és mindenki fölébe kerekedni, hogy észre sem vesszük, mennyire tévúton járunk. Eltorzultak a tetteink, melyeket mi művészetnek hívunk, és eltorzult vele együtt a nyelvünk is, mind vizuális, mind zenei értelemben véve. „Vissza kell térnünk az alapokhoz, – mondja Lantos – gyermekeinknek megtanítani, hogyan állíthatják a művészetet az egyetemes és az ember szolgálatába.” Súlypontokat megfogni és emberközelibbé tenni minden, nem csak művészeti területet. Ezen elvek szellemében alapította meg Apagyi Máriával együttműködésben a pécsi ANK Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolát. Diákjainak saját elvei és módszerei mellet, egy minden tekintetben élet- és emberközpontú szemléletmódot igyekszik átadni. Hangsúlyt fektet a szimmetria, az elemek és az aranymetszés felhasználására. A természetre improvizált képek és zenék létrehozása megtanítja az alapok, az emberek és a nagy egész felé mutató alázat mellett az önmaguk hiteles felépítését is.
És hogy nekem sikerült-e megtalálnom saját területemen az értelmet? Valamit, aminek nem csak én, de mások is hasznát veszik? Válaszolva a kezdő kérdésre: azt hiszem, igen. Legalábbis kezdem megtalálni. Ha máshogy nem, hát közvetítem Lantos Ferenc szavait, képeit. Hiszen minden kép és minden felfogható akár képként is, valami összetartóbb, egyetemesebb szolgálatába állítva.

Lantos 80
Pécsi Galéria
Lantos Ferenc festményei
2009. február 20- március 15.

Pécsi Kisgaléria
Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola képzőművész tanárai
2009. február 20- március 8.

Művészetek és Irodalom Háza – Tetőtéri Galéria
Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola diákjai
2009. február 20- március 15.

HattyúHáz Kiállítótér
Lantos Ferenc rajzai és grafikái
2009. február 20- március 15.

Parti Galéria
Lantos Ferenc és képzőművész tanítványai
2009. február 20- március 25.