RSS

Karc

Örkény 100

100 éve született a groteszk irodalom „nagymestere”, úgyhogy ahogy illik: a PIM remek életrajz-életmű kiállítást rendezett.

2011 képekben

Azt mondják, sajtófotóban jók vagyunk, mondhatni „hungaricum”; a magyar zeneszerzőkkel, tudósokkal együtt. „Az elmúlt években számos hazai és külföldi kiállítás bizonyította, hogy a magyar fotográfia ...

Leonardo da Vinci Londonban

 Leonardo da Vinci festményeiből és rajzaiból nyílt kiállítás a londoni National Gallery-ben. A kiállítás a Leonardo milánói korszakából (1482 – 1499) fennmaradt összes festményt és ...

Homeopatikus valóság és Össznemzeti Rorschach-teszt

Címkék: kiállítás

 Az étvágykeltő kísérőszöveg elején azonnal több tucat izgalmas szókapcsolat fogadja az olvasót: memetikus atavizmus, mito-motorikusan manipulált mém-bonsai, paranoia-recycling, izolált zsugorodás, pátosz-giccs, hipotézis gyök, és folytathatnám ...

Markovics ’75: a magyar fotó „nagyapja” és a világ csodái

Önmagában az sem semmi, ha valaki hetvenöt évet él a Föld nevű bolygón, de ha az illető még fotográfus is, akkor ez a jubileum egy ...

Hommage á Picasso

2008-10-19 22:17:21 Vörös Dóra
Címkék: festészet Picasso

Wieland Schmied német művészettörténész egyszer csak gondolt egy nagyot és korának legnagyobb képzőművészeit felkérve megalkotta a Hommage á Picasso című gyűjteményt, amivel a XX. századi képzőművészet legnagyobb hatású mestere előtt kívánt tisztelegni, annak 90. születésnapja alkalmából. Hódmezővásárhely, Szeged és Veszprém (és persze a világ különböző nagyvárosai) után Pécsen, a Városi Képtárban is látható még egy hétig a nagy sikerű utazó kiállítás.

Niki de Saint-Phalle alkotása

A címadásból – Hódolat Picassonak – már kiderül, hogy mi adja a kiállított képek gerincét, de a tárlat nem merül ki ebben, hiszen a 69 „követés” mellett magának a mesternek is látható negyven alkotása (rézkarcok, akvatinták, litográfiák, fa-illetve linómetszetek), többségük Balzac Ismeretlen remekmű című novellájához készült illusztrációként. A képeket végignézve megelevenedni látszik a balzaci realista világ, szinte magunk előtt látjuk a mű történetét. A romantikus hagyományból merített kérdéskör erősen foglalkoztat minden művészt, ez alól se Balzac, se Picasso nem kivétel. Mindketten keresték a választ a művészet és élet viszonyára, a mondanivaló és kifejezésének problémájára, valamint a művész és modell, az én műalkotásban való megjelenítésére. Erről tanúskodik majdnem minden alkotásuk, de leginkább az Ismeretlen remekmű és a hozzá készült illusztrációk.

Robert Indiana alkotása

Visszakanyarodva a fő alkotásokhoz láthatjuk, hogy Wieland Schmied felkérése számos művészt lázba hozott, az egészen nagy alkotóktól a kevésbé ismert, de annál értékesebb képzőművészekig. „A kezdeményezést elragadtatással fogadták a festők, grafikusok és szobrászok – mesélte egy interjúban a német professzor – de azért akadtak kivételek. Jean Dubuffet például úgy vélte, inkább Picasso hódolhatna őneki. Kokoschka hasonló okokból utasította el a felkérést. Marcel Duchamp sajnos már nem élt akkor, pedig az ő reakciója érdekelt volna. Mindenesetre egy ilyen projekt megismételhetetlen, nincs és nem is volt ehhez fogható.”
Picasso életműve nagyon jól elhatárolható szakaszokra bontható. Pontosan lehet tudni mettől-meddig tartott a kubista, a szürrealista, a kék vagy a rózsaszín korszaka. Ezek a korszakok erősen szembeszökők és elhatárolhatók a „követők” alkotásaiban. Az absztrakt képeinek hatása, a tromp d’oeil-fogás jelenik meg Niki de Saint-Phalle színes-figurás képein, Robert Romschenberg újságpapír-ragasztásain vagy Robert Indiana focicsapatlogó-szerű alkotásán.

Roy Lichtenstein alkotása

Picasso kubista korszaka van legerősebben jelen a hódolók körében, a legnagyobb visszatérő természetesen az Avignoni kisasszonyok. Játékosan építette bele a képeibe többek között Jiri Kolár és Voss is. Képeiken feltűnnek a jellegzetes és elvitathatatlan Picasso-s, a térből a síkba elforgatott alakzatok és arcok. A jellegzetes arckép-, illetve önarcképfestés is megjelenik, ezt a technikát alkalmazzák többen is, a képek nagy hányadán fellelhető Picasso képmása. Legemlékezetesebb De Maria alkotása, ahol Pablo képe magát Afrikát formázza.
Hiába fejezték ki hódolatukat a művészek a XX. század nagymestere előtt, a saját stílusuktól nem tudtak (vagy nem is akartak?) megválni. Az Andy Warhol-os arcok, a Joan Miro-s színes foltok, Fahlström képregénye és a bolgár csomagoló- és akcióművész Christo alkotása mind azt példázza, hogy az alkotók bizony hűek maradtak önmagukhoz is.

Andy Warhol munkája

„Nem látok egyetlen olyan művészt sem, aki képes lenne ennyi művésztársát egy-egy neki ajánlott alkotásra inspirálni” – olvashatjuk Wieland Schmied professzor szavait, és ezért is gondolhatjuk úgy, hogy ez a kiállítás kihagyhatatlan és nem csak a festészetért rajongó műkedvelők körében. Mindenki számára maradandó élményt jelenthet ennyi világhíres művész nem is akármilyen alkotása. Picasso azért érhetett el ekkora sikert és népszerűséget, mert valami olyan perspektívából mutatja be a világot, ami nem mindenki számára észlelhető, hiszen ő – ahogyan magáról mondja – „Nem azt festem, amit látok, hanem amit gondolok.”

Hommage á Picasso
Városi Képtár, Pécs
Október 26-ig, hétfő kivételével 10-18 óráig

Értékelés: