RSS

Karc

Depeche Mode: Delta Machine lemezkritika

Május 21-én ismét Budapesten lép fel a DM, így még előtte érdemes végigmennünk az új lemez dalain.

A zene benned szól

November 29, Kodály-központ, Pécs. Talán tényleg sikerül Pécsnek hosszú távon is profitálni a tavalyi kulturális főváros címből. Legalábbis a Kodály-központ működik, és nem is akárhogyan, ...

Judie Jay először szólóban

Judie Jay nevével általában a „feat.” szó után találkozunk: a magyar underground zenei szcéna nagy részével már dolgozott. A legtöbben talán a Beat Dis és ...

Ahol elveszted a fejed

Supergroup. Divatos kifejezés azokra a zenekarokra, amelyek tagjai már a megalakuláskor ismert és elismert zenészek. Ha Magyarországon beszélhetünk ilyenről, egyetlen zenekar jöhet szóba. Ami a ...

Láttató hangok – inverz transz

Szó szerint mellbevágó élményt nyújtott az a jó másfél óra, amit Ben Frost társaságában tölthettem el a a Trafóban múlt csütörtökön. Az ausztrál származású, jelenleg ...

I. Zsolnay Fesztivál Pécsett

Gyorsfénykép a fesztiválról

2012-04-30 11:05:01

Minimum két év késéssel végre átadásra került a pécsi EKF egyik legnagyobb beruházása, a Zsolnay Kulturális Negyed. Az ötlet tulajdonképpen jó: egy, a nemzeti örökségünk fontos kincsét méltatlan körülmények között örző városrész rehabilitációja kulturális innovációval. Láttunk erre már számos példát kezdve a párizsi La Vilette-től, amely Párizs észak-keleti részének meglehetősen elhanyagolt negyede helyén jött létre, ami mára a város egyik legdivatosabb kerülete lett. Vagy, hogy messzebb ne menjünk, Budapesten a Millenáris, amely az egykori Ganz Művek helyén kulturális komplexumot hozott létre.

Pécsett is elkészült végre valahára a Zsolnay Negyed és a régi Zsolnay Gyár felújított épületegyütteseinek és az új épületeknek inkább harmonikus, mint disszonáns együttesét nézve, jogosan merül fel bennünk a ma már költői kérdés: mennyire más felhangjai lehettek volna a két évvel ezelőtti EKF-nek, ha a kultúrális éved programjainak jelentős produkciói már ide szerveződhettek volna?!

Hogy a városlakók apraja-nagyja egyszerre vehesse birtokba az új kultúrális létesítményt, nincs is más amivel jobban fel lehetne avatni, mint egy fesztivál, ami a programok széles skáláját öleli fel.
Javarészt a korábbi EKF szervező csapata most, mint a negyed programgazdái mutatkozhatnak be, immáron az Új Színházból távozni kényszerült, de Zsolnay Örökségkezelő Kft igazgatójává kinevezett Márta István vezetésével. A monstrefesztiválra jó alkalmat adott a mostani hosszú hétvége, így öt napos programban lehetett gondolkodni.

Irány a Negyed!

A zenés fel- és kivonulás péntek késő délután indult a Negyedbe a Széchenyi térről a Fanfara Complexa felvezetésével, és a 48-as térről az Agostones dudazenéjével. Előbbi csapat a Major utcai kapun, utóbbi az egyetemi negyed felől, a 6-os út felett átívelő gyaloghídon közelítette meg a negyedet.

A fesztivál megnyitóján háromszáz pécsi kórustag énekelte Palya Beával a Prigránit udvar színpadán Lackfi János és Márta István kórusszösszenetét az I. Zsolnay Fesztivál nyitányaként. Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója zongorán kísérte a Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykar, a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Féfikar, a Pécsi Kamarakórus, a Mecsek Kórus, a PTE 1. számú Gyakorló Általános Iskola, Campanella Gyermekkar és a VKI Mátyás Király Utcai Általános Iskola Mátyás kórusának tagjait. Palya Bea szólót énekelt, a polgármesteri köszöntő elhangzása után pedig Páva Zsolt polgármester (Márta István invitálására) maga is beállt a férfikarba.

Régi jó ismerősök: Boban & Marko Markovic
Közel ezer embernek adott koncertet a Boban & Marko Markovic zenekar a fesztivál nyitónapján. Ők szinte hazajárnak Pécsre, hiszen szinte nincs olyan év, hogy ne lépnének itt fel.
A közönség ezt követően Rutkai Bori koncertjén folytatta az ÁrTér Kávézóban.

Két füst alatt a harmadik
Harminc év után újra füstöltek a Zsolnay gyár kéményei az I. Zsolnay Fesztivál nyitónapján. Az egykori pirogránit üzem füstelvezetői a Lackfi-Márta kórusszösszenet elhangzása közben kezdtek kék, sárga, lila és piros füstöt eregetni.

Palya Bea végigénekelte a Zsolnay Kulturális Negyedet

Palya Bea a fesztivál egyik kulcsfigurája lett. Nemcsak a megnyitón énekelt szólót, de énekelve szombat és vasárnap délután végigvezette a fesztiválozókat a Zsolnay Kulturális Negyeden. A közel félszáz résztvevővel zajló zenés sétán nemcsak hallgatni lehetett az énekesnőt, de bárki csatlakozhatott az énekléshez. Vasárnap későn este pedig Szefárd-estjét hallhatták az érdeklődők.
De nemcsak őt, de az intézményigazgató Márta Istvánt is több szerepben láthattuk. A megnyitón kívül a Mandel Quartet koncertjén is fellépett, ahol csembalón és dobokon közreműködött. A Mandel Quuartet régi zenei koncertjéhez kiváló környezetet biztosított az Apostolos Terem, amely a Negyed egyik legszebb terme.

Zsolnay Színház premier
A közönség szűnni nem akaró tapsával záródott a Tranzit premierje április 28.-án a Zsolnay Színházban. A közel másfél órás Tasnádi darabot Hargitai Iván kifejezetten Pécsre és a Zsolnay Kulturális Negyedbe rendezte, csak itt és csak most volt látható.


Madredeus – a portugál lélek hangjai
A Wim Wenders filmjéből ismert legendás portugál zenekar, a Madredeus adott koncertet vasárnap este a Kodály Központban. A zenekar bő negyed évszázados fennállásával és több millió eladott lemezével a portugál zene egyik legfontosabb nemzetközi képviselőjévé vált. Zenéjükben egyszerre keveredik a tradicionális portugál népzene és a modern zenei elemek: ízig-vérig a mediterrán lelkület hangjait keltik majd életre a színpadon Beatriz Nunes, a Madredeus új hangjának közreműködésével.

Pirogránit Udvar zenétől hangos
Szombat este a bensőséges hangulatú Pirogránit Udvaron Lajkó Félix új citerás lemezének bemutató koncertje teremtett fergeteges hangulatot.
Vasárnap este pedig, a Madreus koncertjét követően a nagysikerű, magyar népzenét játszó és feldolgozó Csík Zenekar lépett fel.

A szervezők pedig az elektronikus zene szerelmeseire is gondoltak az éjszakánkénti DJ programokkal.

Az óriási területen a tájékozódásban némi nehézséget okoz, hogy eligazító térképeket nem találni, a térképet tartalmazó műsorfüzet a második napra már elfogyott és a rendezők, jegykezelők sem mindig tudnak adni felvilágosítást, arról melyik helyszín merre található.
Az sem igazán eldöntött, hogy kinek szól a fesztivál, hogy zenei vagy összművészeti akar-e inkább lenni. De az első két nap mérlege alapján egy biztos, a szervezők egy színvonalas fesztivál rendezésére törekedtek.