RSS

Képzőművészet

”Ebben a női lélekben cézár szellem lakik!”

Könyv Kata munkáit nőiességük mellett határozottság és erő jellemzi. Bizonyos értelemben korunk Artemisia Gentileschit-ja ő, akit ma a legsikeresebb művészként titulálnak a Caravaggio utáni korszakban. ...

Valóság át- és elrendezve

A 20. század minden avantgárd irányzata szembeszállt a klasszikus művészeti tradíciókkal, mind a perspektivikus ábrázolás, mind az anatómiai hűségre való törekvés tekintetében. A hagyományok felülírásához ...

Kortárs tihanyi visszhang

Ha Tihany, akkor ARTplacc - gondolhatnánk, noha az eseménysorozat az elmúlt 4 év alatt azért jelentős változáson ment át. A szervezők eredeti szándéka, hogy ...

Pop art érzés az Albertinában

Magyarországon kevésbé ismerik a nevét, holott Alex Katz az amerikai kortárs művészet egyik legjelentősebb alakja. Alkotásaiból a bécsi Albertinában nyílt kiállítás, amelynek gyűjteménye nemrég a ...

A művészet visszafoglalja a várost!

A tavalyi velencei biennálén Venezuela a street artosok közös kiállításának szentelte pavilonját. A venezuelai költő, Juan Calzadilla, a kiállítást így nevezte el: „Városi művészet. A ...

Művészet a flaszteren

2014-09-29 16:20:41 Fekete Vali

Pécsen már tavasz óta lehetnek a városlakók szemtanúi a Pécsi Vizuális Klaszter ill. a Pécs 2010 Egyesület akcióinak, amelyek a közterekre viszik a művészetet. Projektjeik az utcaművészet és a képzőművészet eszköztárát ötvözik, karnyújtásnyira helyezik a műveket a járókelőktől.

A galéria, a múzeum maga az utca, ahol olykor, mint például őszi akciósorozatukban is „a szép az utcán hever”!
Jelenleg szó szerint. Aki végig megy a pécsi belvárosban a Janus Pannonius utcán, megdöbbenve láthatja, hogy kiszínesedtek a csatorna és aknatetők, műalkotások hordozófelületeivé váltak.

Aubert-Gamus Árpád, Ernszt András, Horváth M. Zoltán, Somody Péter, Szentgróti Dávid alkotásai szeptember 26-tól jelennek meg a Janus Pannonius utcában azzal a céllal, hogy megmutassák a pécsieknek, minden felület hordozhat műalkotást, s így képezhetik a műalkotások mindennapjaink részét, így épülhetnek be vizuális kultúránkba.

Az így létrejövő utcaművészeti alkotások Lucien Hervétől, a magyar származású fotóművésztől kölcsönzött mondat jegyében születnek, aki úgy tartotta elég csak nyitott szemmel járni, bárhol, az utcán is fel lehet fedezni olyan képi elemeket, amelyek speciális kontextusba helyezve esztétikumot hordoznak. Véletlenszerűen talált, felfedezett esztétikai minőségek alkotják, A szép az utcán hever című sorozatát, (ez egy 1967-es kiállításának is a címe), amely lényegében „a talált tárgy" fotográfiai elméletére épül. „Mindenből lehet szépet csinálni, legyen az eldobott papírfecni az utcán vagy egy tócsa. Az a fontos, hogy megtaláljuk azokat a vizuális összefüggéseket, amelyek esztétikai élményt közvetítenek.”/ Fotóművészet.net /http://www.fotomuveszet.net/korabbi_szamok/200156/lucien_herve_parizsi_otthonaban?PHPSESSID=e438514aa3ccaf741e1237949ba69f1e/

A szervezők kíváncsiak a pécsiek véleményére! Ha szeretné, hogy a képzőművészeti alkotásokkal még színesebb legyen a pécsi belváros, kérjük szavazzon!
 

Legyenek-e képzőművészeti alkotások a pécsi belvárosban?

A már látható alkotások részben az alkotók munkáira, stílusára, szemléletére reflektálnak, részben a környezet ihlette őket.

Ernszt Andrást az aknatető négyzethálós felülete ihlette meg és térhatású, Vasarely vizuális játékait idéző munkát készített.

Ernszt András

Szentgróti Dávid a Sétatér gesztenyefáira reflektált, az aknatetőn megjelenő op-art-os gesztenyés kompozíciójával.

Szentgróti Dávid

Somody Péter legutóbbi munkáit meghatározó geometrikus elemeket (sok esetben labdák, ellipszisek) „hozott ki” az utcára, amelyek az úttesten önállóéltre kelnek, guruló vagy repülő színes labdákként a fekete flaszteren.

Somody Péter (1.)

Somody Péter (2.)

Horváth M. Zoltán ötletének eredője akár egy csőtörés is lehet. Forrás című munkája a föld, az aszfalt feketeségéből kiragyogó sokszínűségében lazúros, plein air kompozíciója a tiszta forrás és a színek, az alkotás, a teremtő művészet párhuzamát vetíti elénk.

Horváth M. Zoltán (1.)

Horváth M. Zoltán (2.)

Az egyesület négy évvel az európai kulturális évadot követően olyan projektek életre hívását szorgalmazza, amelyek által a fiatal képzőművészek különféle formában birtokba vehetik a város köztereit, amelyek újszerű eszközökkel, alacsony költségvetéssel a figyelmet a városközpontra irányítják. Vállalkozásuk szerencsésen találkozik az önkormányzat szándékával, hogy non profit, kulturális és művészeti projektekkel töltsék meg újra a belvárost. A szervezők arra törekszenek, hogy akcióikban, hogy a pécsi belvárosban legális teret teremtsenek a pécsi alkotóknak, akiknek munkái az utcaművészet és a képzőművészet legkülönbözőbb ágazatainak széles spektrumán születnek.

Az akciók során hasznosítani szeretnék a belváros legkülönbözőbb kiaknázatlan felületeit, a vízaknáktól a tűzfalakig, azt remélve, hogy a színes alkotások, nemcsak a művek iránti érdeklődést, de az utcák forgalmát is megnövelik. Ez nemcsak kortárs városi képzőművészet megismeréséhez, de a belvárosi innovációk növekedéséhez is vezethet!

Az egyesület őszi akciója a LÉPJ - LÉGY PÉCS JÖVŐJE! Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának civil szervezetek számára kiírt pályázatának támogatásával jön létre. Együttműködő partnerük a Pécsi Fesztiválszervező Kft, a Poli-Farbe Kft , médiatámogató Kikötő Online.