RSS

Konyhasarok

Ittanyár

Január, február itt a nyár. Ha nem is a nyár, de tavaszodik és ugye a szezonalitás végett itt is van mindjárt a medvehagyma. Jó egy ...

Tikipitéje

Gyerekként voltam egyszer egy régi kazánházban, ahol teljesen elvarázsolt a kusza, rozsdás csövek szövevénye, a gőzölő, fújtató, sziszegő zsongás, a meleg pára, ami Jóska a ...

A Macerás

Már nem emlékszem hogyan és miként született meg ez a recept de kifejezetten télen szoktam készíteni. Laktató, izgalmas, fűszeres, felmelegít, érzed tőle, hogy vagy, visszatér ...

A kocsonyáról

"Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez ...

Deus ex machina

Hendikeppel indult a reggel, zavar támadt a tér-idő konténeremben a tegnapi törköly és még négy üveg egyéb - nem különbül nagyszerű - pálinkák kevésbé mértékletes ...

Big Daddy koktél

2014-10-10 12:52:09 Lokodi Ákos

Apa csak egy van és másnaposan ébredni nem jó. A recept megboldogult ifjú korom egyik azon kevés rögtönzései közé tartozik, mely kiállta az idő próbáját.

Mindez akkor jutott eszembe, mikor nagyobb gyermekeim elvitték reggel otthonról a maradék hidegsültet és kacsamájat szendvicsbe, így ott maradtam háborgó gyomornedvekkel egy szál alsógatyában a hűvös konyhakövön meztélláb állva.

Milyen érdekes magamon megfigyelni a teljes gasztronómiai pálfordulás minden stációját. Az első rést a falon a pacal ütötte. Ezt követte a csülök, majd a köröm és mostanra már megenném a sült szöcskét is, ha nagyon muszáj lenne.

Itt kapcsolódik a történetbe a lágy tojás. Mert akkoriban - megboldogult ifjú koromban - annál undorítóbb kevés volt számomra. Broáááf.

Visszatérve a rideg valósághoz, állok a kövön, némi maradék csipát morzsolgatva mélán, bután-éhesen és akkor egyszer csak bevillan ez a reggeli "rettenet".

Lomhán felrántom a hűtőajtót, tojás-jessz, sajt-jessz, szalámi-jessz, némi matatás után a zöldségesrekeszben a száraz hagymahéjjak közt, fokhagyma-jessz. Megvolnánk hál'istennek, ez elfáraszt, kell igyak egy kávét.

Mind a három tojás szélesebbik felének közepén kopogtatsz hegyes késsel egy kicsiny lukat, lobogó, forró vízbe rakod. Erre persze van jobb módszer, a tojáslukasztó, de szeretünk szívni. Ha nagyobbak, akkor harminc másodperc plusz háromszor hatvan, ha kisebbek akkor elég tizenöt,uszkve húsz másodperc a három perc előtt. (Most nem mennék bele, de a szakirodalomban több recept van a tökéletes lágy tojás elkészítésére, a többiek között a 65 C-fokon készült, az fogalom.

Miszerint a tojásokat 65 C-fokon egy órán át főzzük - ez az a hőmérséklet, amin a fehérje már megszilárdul, a sárgája viszont még folyós marad.) Eközben van időd a négy szelet téliszalámit felkockáznod és megpucolnod egy gerezd kisebb fokhagymát. Ha letelt az idő, leöntöd a forró vizet és rátöltesz a tojásokra annyi hideget, hogy éppen ellepje. Néhány percig állni hagyod, majd megpucolod óvatosan az egyharmadát és egy kiskanállal nagyobb üvegpohárba löttyinted. Mehet rá a szalámi, majd reszeld rá a fokhagymát is, sózzad, borsozzad ahogy jólesik. Most jön a kritikus rész, a sajt. A legjobb, ha valamilyen keményebb és hosszabb érlelésű sajtot használsz - magyarán valami büdösebbet. Ez lehet raklett jellegű de bátran elmehetsz a juh és kecskesajtok felé.

Bátortalanabbak köthenek megalkuvást egy jó parmezánnal is. Amennyiben olcsóbbra telik, egy érettebb, komersz gouda is megteszi. Három-öt deka körül. A figyelmedet felhívnám, a trapista nem sajt.

Mindezeket teáskanállal összekevered és egy jó szelet házi vajas pirítóssal elfogyasztod. Ha
gyenge a gyomrod csak óvatosan. Én szóltam.