Könyv-jelző

Vudu varázslat és norvég minta

Most olvastam a hírt, hogy Kun Árpád könyve, a Boldog észak lehet az egyik esélyese a 2013 legjobb könyve cím elnyerésének. Ezek után engem sokan ...

Egy európai

Durica Katarina Szökés Egyiptomba című regényének borítója lányregényt ígér a populáris fajtából, de úgy tűnik, inkább csak a „komolyabb” témákat akarja vele eladni.

Az Ember meg a Rendszerváltás

Mi a demokrácia? Demokrácia-e messziről illatozó mosószerrel felmosni a lépcsőházat lakógyűlés előtt, meg frissen sült pogácsával megvásárolni a lakók jóindulatát? Érettek-e a demokráciára azok, akik ...

Még tanmesének is rossz

Hát még így sem jártam könyvvel. Kétszer hittem azt, hogy már befejeztem, pedig még most sem. Sokkal többet nem is lehet elmondani róla. A legújabb ...

Egyszer volt … egy urban fantasy

Új divat van kitörőben. De az is lehet, hogy már körülöttünk tombol régóta, de a szele engem csak mostanság csapott meg. Az urban fantasy nem ...

A kapzsi, a perverz és egy igaz ember

2013-01-18 10:43:37 Vaszari Judit

„Roy Dillon látszólag kisstílű, de nagyon sikeres svindler. Az anyja, Lilly Dillon a maffiának dolgozik. A szeretője, Moira Langtry a testét gond nélkül bocsátja áruba. Ők hárman olyan háromszöget alkotnak, ahol nem a szerelem (vagy a szeretet) a közös nevező, hanem a kapzsiság, a mohóság és a perverz vágyak.”

Az idézet a könyv hátsó borítóján olvasható. Hogy egyszerű legyek és világos: hülyeség. Aki ennyiben látja összefoglalni a könyvet, az nem olvasta. Ha meg igen, minek. Kapzsiság, mohóság, perverz vágyak? Ennyire egyszerű lenne Jim Thompson jellemábrázolása? A fenét. Ez a könyv ennél sokkal-sokkal több.

Hihetetlenül pontos és valóságos alakokat látunk. Hihetetlenül pontos és valóságos történeteket olvasunk. Mindezt alig kétszáz oldalon.

A sztori egyszerű: egy svindler…, meg még egy, ja, meg még egy. Akik egymást próbálják átverni vagy éppen nem átverni, de akkor meg az a baj. Végülis mindenki svindler ebben a sztoriban. Ahogyan mindenki áldozat is, mert ahonnan jön, onnan kitörni a svindli lehet a legtisztességesebb megoldások egyike. Szóval Roy, akit egy nem jól sikerült akció után gyomron vágnak egy baseball-ütővel, haldoklik (igaz, hogy nem úgy, ahogyan elsőre gondoljuk). Persze, hogy most bukkan fel rég nem látott, és nem különösebben hiányolt anyja, Lilly. Lilly, akinek nem sok mindent köszönhet, de speciel most megmenti az életét. Ideig-óráig. Aztán itt van Moira, aki társat keres a nagy csaláshoz, meg persze egy férfi sem ártana mellé. Roy bajba kerül, mert egyszer csak reális alternatívaként jelenik meg a tisztes polgári lét lehetősége, egy munkaajánlatban és egy lehetséges barátban alakot öltve, és mindjárt mellé társ-jelölt is akad Carol személyében.

Carol, a náci kísérleti laboratóriumokat megjárt nővér története egészen felkavaró. Mégpedig nem csak azért, ami történt vele, hanem azért az egy-két mondattal felvázolt társadalomrajzért, ahogyan a történteket az egész világ próbálta eldugni, feldolgozni (az áldozat hibája, ami történik vele), meg az emberi elme lenyűgöző működésének felvillantásáért, ahogyan egy kis szeretet-morzsa fizikailag halványítja el a nácik örök életre szánt bélyegét.

Térjünk vissza a fülszövegre: kapzsi és mohó lehet Lilly, perverz talán Moira, bár itt már szűk a sapka, amit rá akarunk húzni, de Roy, a főhős egyik sem. Persze nem egy Grál-lovagról van szó, de biztosan szó van egy igazi emberről: aki mérlegel, dönt, vágyakozik, álmodik, hibázik, és megint hibázik, de biztosan nem az ördög maga.
A történet oda lyukad ki, ahova sejteni lehet az elejétől fogva, de nem úgy, ahogyan elképzeljük. Még egy csavarra is futja a lendületből. És közben nem moralizál, nem akadémikus jellegűek a feltett kérdések, hanem élvezetes, olvasmányos, precíz történet. Tán még krimi is, bár zsaru nem nagyon van, se rossz, se jó.

Az írót, úgy tűnik, érdemes újra - és újra felfedezni. A hetvenes évek végén, méltatlan körülmények között halt meg, hogy aztán a nyolcvanas évek végén a ponyva hőskorában megjelent szerzők között újra rátaláljanak. Manapság pedig az Agave Könyvek szentel az ötvenes-hatvanas években íródott amerikai regényeknek egy sorozatot. Így jelenhetett meg Jim Thompson Magyarországon. Szerencsénkre.

Jim Thompson: Svindlerek
Agave Könyvek, 2009.
188 oldal
2480 Ft

Hozzászólás ehhez:

A kapzsi, a perverz és egy igaz ember | Könyvkritika

Milyen nap van ma?