Könyv-jelző

Vudu varázslat és norvég minta

Most olvastam a hírt, hogy Kun Árpád könyve, a Boldog észak lehet az egyik esélyese a 2013 legjobb könyve cím elnyerésének. Ezek után engem sokan ...

Egy európai

Durica Katarina Szökés Egyiptomba című regényének borítója lányregényt ígér a populáris fajtából, de úgy tűnik, inkább csak a „komolyabb” témákat akarja vele eladni.

Az Ember meg a Rendszerváltás

Mi a demokrácia? Demokrácia-e messziről illatozó mosószerrel felmosni a lépcsőházat lakógyűlés előtt, meg frissen sült pogácsával megvásárolni a lakók jóindulatát? Érettek-e a demokráciára azok, akik ...

Még tanmesének is rossz

Hát még így sem jártam könyvvel. Kétszer hittem azt, hogy már befejeztem, pedig még most sem. Sokkal többet nem is lehet elmondani róla. A legújabb ...

Egyszer volt … egy urban fantasy

Új divat van kitörőben. De az is lehet, hogy már körülöttünk tombol régóta, de a szele engem csak mostanság csapott meg. Az urban fantasy nem ...

A regény nem stand-up comedy

Kovács András Péter: Médialom

2012-02-17 12:47:11 Vaszari Judit
Címkék: könyv könyvkritika

 A stand-up comedy egy műfaj. Az, amikor kiáll valaki és vicceseket mond. Amit mond, az attól lesz vicces, hogy 1. mert vicces, 2. azért mentek oda az emberek, hogy nevessenek, 3. a szomszéd úgy röhög, hogy azon muszáj röhögni, 4. az előadó érzi a levegőben, hogy ma, itt és most mi lesz a Poén, és azt süti el, a másikat meg majd máskor, máshol, másnak. Mindemellett az előadónak van egy kiállása (vagy nincs, de akkor meg épp ezért), van egy hangsúlyozása, ne adj Isten némi tájszólása. Röviden: élő ember mesél élő embereknek élőben.

 Na, ezért nem jó ez a regény. Mert a regény nem stand-up comedy. Máshol, máshogy olvasod, még ha a cél az is, hogy röhögj, mert láttad a fedlapon, hogy Dumaszínház. Van szituáció, amikor jót nevetnék azon, hogy „úgy kapaszkodott beléjük (a súgókártyákba) mint Király Linda Himnusz- énekléskor az irodalmi szöveggyűjteménybe”, de a szövegben valahogy mégsem ül. Nekem nem. Az egész regényre jellemző az élőbeszéd-szerűség, de nem csak nevetni nem tudtam a sztorin, hanem valahogy kívül is maradtam rajta. Tudom, mi van viccesnek szánva, de „nem jön át”.

Pedig a témaválasztás nem rossz. A médiával manapság a világnak ezen a részén két dolgot lehet tenni: vagy belekeverni a politikai csatározásokba, vagy röhögni rajta. Ez utóbbi jobban esne. Adott egy megöregedett, kiégett showman, aki egyszerre keveredik bele az alvilágba, és egyszerre kell megküzdenie a saját ifjúkorát idéző ifjabb generációval, a magánéleti válságával (vagy épp válságtalanságával, mert válság ott tud lenni, ahol az érzelemnek legalább nyoma fellelhető) és mindemellett egy őt váratlanul megérintő vallásos élménnyel. Hársfalvi Győző belebotlik egy sztoriba (vagy inkább belebotlasztják), amit ha jól megold, pályán maradhat, ha nem, jön a generációváltás.
A média világában ilyenkor nem jön jól a lelkiismereti hezitálás. Vagy mégis? Van, lehet olyan megoldása a sztorinak, ami a nézőket a képernyő elé ülteti és még némi köze is van az igazsághoz?

Ha a könyv szarkasztikus akar lenni, azt egy vonalon viszi végig következetesen, a vallásos élmény vonalán. A világnak eddig a sötét oldalán élő és azt élvező celebet „legyőzőkéző” határtalan szeretet, a kegyelem, amiben kétszer is része lehet, megmozdítja az eddig mélyre elrejtett lelkiismeretét és elkezdi új emberré formálni. De a templomi közösség, amelynek tagjai már évtizedek óta azt gyakorolják, hogyan kell megbocsátani és szeretni, kiutálja a kezdő hívőt, aki aztán kicsit megreked saját istentelen múltja és lehetséges vallásos jövője között.

A krimi-vonal épp csak fel-felbukkan a történetben, fura félig-meddig megoldások zárják le a konfliktusokat (mondjuk ez éppen életszerű), kiforratlanok, jelzés-értékűek a karakterek, néhol meglepő fordulatokkal (lásd Ede váratlan véleménynyilvánítását). Viccesek a gyanakvók, jó Petya „úgytűnikmintha” verőembersége, az emberi kapcsolatok tartalom után sóvárgó felszínessége.

A Médialom egy trilógia középső kötete, az első kötet, a Multigáz a multik világáról szólt, a harmadiknak pedig a bankszféra lesz a témája. Nem bánom a Médialomra szánt három estét, de ezután is inkább hallgatom Kovács András Pétert, mint olvasom.

Kovács András Péter
Médialom
Dumakönyvtár
Ulpius-Ház
348 oldal 3499 Ft

Hozzászólás ehhez:

Kovács András Péter: Médialom

Milyen nap van ma?

  • 1. bglTmitUgnRykMgU 2012-04-23 03:38:26

    Kedves Pista Be1csi !Ma este nem tudok elmenni a tangf3harmonika edreste, mert me1r haza_ utaztunk, letelt az fcdfcle9s.c9n vagyok az a szőke kisle1ny aki ismeri a magyar nf3te1kat.Ke9pzeld! dagy tudom, hogy ismered az e9n zongora tane1rne9nimet akit fagy hedvnak, hogy Nick Andrea. Elmese9ltfck neki ,hogy milyen jf3t e9nekeltfcnk egyfctt.Most operett estre ke9szfclf6k Andi ne9nivel. Zongore1zni fogom a Te rongyos e9let cedmű dalt e9s e9nekelni fogom a Hajme1si Pe9ter, Hajme1si Pe1l cedmű operettet.Ha lesz időd edrje1l Nekem levelet.dcdvf6zf6llek e9s puszillak : Erős Laura