RSS

Könyv-jelző

Vudu varázslat és norvég minta

Most olvastam a hírt, hogy Kun Árpád könyve, a Boldog észak lehet az egyik esélyese a 2013 legjobb könyve cím elnyerésének. Ezek után engem sokan ...

Egy európai

Durica Katarina Szökés Egyiptomba című regényének borítója lányregényt ígér a populáris fajtából, de úgy tűnik, inkább csak a „komolyabb” témákat akarja vele eladni.

Az Ember meg a Rendszerváltás

Mi a demokrácia? Demokrácia-e messziről illatozó mosószerrel felmosni a lépcsőházat lakógyűlés előtt, meg frissen sült pogácsával megvásárolni a lakók jóindulatát? Érettek-e a demokráciára azok, akik ...

Még tanmesének is rossz

Hát még így sem jártam könyvvel. Kétszer hittem azt, hogy már befejeztem, pedig még most sem. Sokkal többet nem is lehet elmondani róla. A legújabb ...

Egyszer volt … egy urban fantasy

Új divat van kitörőben. De az is lehet, hogy már körülöttünk tombol régóta, de a szele engem csak mostanság csapott meg. Az urban fantasy nem ...

Egy kellemes vámpíros könyv

2013-01-03 10:16:22 Vaszari Judit

Több dolgot sem gondoltam volna: először is, hogy én valaha vámpíros könyvet olvasok, másodszor, hogy karácsonykor teszem ezt. Történt, hogy karácsony előtt egy-két nappal feladtam egy másik könyv olvasását (nem váltotta be a hozzá fűzött igen nagy reményeket), és tétován ácsorogtam a könyvespolc előtt, mit is olvassak. Nem bántam volna, ha kicsit könnyed, kicsit romantikus, igazán szórakoztató, kikapcsoló könyvet találok. Így került kezembe Alma Katsu Halhatatlan című könyve. A hátlap szerint – idézem – „igen nagy kritikai visszhangot kiváltó” műről van szó a viszonzatlan szerelemről. Így kezdtem bele az olvasásba.

Most akkor mindjárt korrigálom is magamat, hiszen az, hogy a Halhatatlan vámpíros könyv lenne, erős csúsztatás. Itt ugyan senki senkinek vérért nem issza, de ezen kívül minden megtörténik. Időrendileg valamikor a tizennegyedik században veszi fel az írónő a történet fonalát, amikor valahol Európában, Magyarország és Románia (sic!) határvidékén egy cigányfiú, Adair testébe költözik valami, ami biztosan halhatatlan és biztosan gonosz, de nem vámpír.

Csak olyan kézenfekvő levámpírozni ezt a valamit, ha már a Drakula-legendák szülőföldjére tette a történet kitalálója a kezdő-sztorit. Ugrunk egy nagyot aztán az időben, és a 19. századi Egyesült Államok és Kanada határvidékére érünk, ahol a világtól elzártan él egy közösség, benne egy szerelmes lány és a fiú, aki ennek a szerelemnek a tárgya. Megtörténik, ami meg szokott történni, a lány, Lanny „bajban” marad, a szülők pedig elküldik Bostonba, hogy megszülje a gyermeket, aztán szabaduljon meg tőle. De a lány ellenáll, Bostonba érve megszökik, és a véletlen folytán Adair és bandája kezébe kerül, hogy végül ő is halhatatlanná váljon. Sőt, ilyen-olyan fordulatok után Jonathant, a szerelmét is Bostonba csábítja, őt is halhatatlanná teszi, hogy aztán ketten együtt vonják ki Adairt évszázadokra a forgalomból. Ők és egy orvos, Luke a harmadik történet, az USA-beli Main városkának jelenkori szereplői is.

Hála istennek, a történetszövés ennél bonyolultabb és élvezhetőbb, viszonylag sokára derül csak ki, hogy az ugyancsak a hátlapon olvasható misztikum szó nem csak egy kis tündérpor egy, a halhatatlan szerelemről szóló szép mesén, hanem a lényeg maga. Majd kétszáz oldalon rágom át magam, mire kiderül, hogy itt bizony – és megint egyszerűsítek – vámpír-sztoriról van szó. Alma Katsu tolla pedig jól forog: kellemesen ír, lendületesen lehet olvasni – csak néha érzem, hogy kicsit túlírt –, félni pedig nem kell a könyvtől, nem fognak álmomban vámpírok kísérteni, úgyhogy nem adom fel.

Nem bánom meg, bár hiányérzet több is marad bennem. Lezáratlan a történet is, hiszen Luka hiába semmisíti meg a halhatatlanságot magába záró elixír fioláját, Lanny és a befalazott Adair története nem ér véget. De a legnagyobb bánatom, hogy kidolgozatlanok a figurák: Lanny egyszerre tűnik áldozatnak és egyszerre olyannak, aki Adairben párjára és tanítómesterére akadt; Jonathan a csélcsap szépfiúságon kívül mást nem hoz a történetbe, és ugyan van egy kísérlet arra, hogy fejlődőképesnek láttassa az író a jellemét, de nem meggyőző; talán még Luke depressziós alakja a legjobban felvázolt. A többi mellékszereplő pedig tényleg csak díszlet a történetben. Sok és válogatott szexuális játék, kínzás megtörténtére van utalás a könyvben, ugyanakkor – bár a történet lényegét, a halhatatlanokat kívánja jellemezni - az író nem elég bátor ezek képszerű leírásához. Én nem bántam.

Összességében egy kellemesen megírt, szórakoztató történetről van szó, és ilyet kerestem, nem panaszkodhatok. Kikapcsolt, lekötött, az, hogy egyébként kevéssé vagyok nyitott a misztikum ilyen formájára, az meg legyen az én bajom. Tízes skálán egy erős hatost kiérdemel.

Alma Katsu
Halhatatlan
Agave Könyvek
464 oldal
3980 Ft