RSS

Könyv-jelző

Vudu varázslat és norvég minta

Most olvastam a hírt, hogy Kun Árpád könyve, a Boldog észak lehet az egyik esélyese a 2013 legjobb könyve cím elnyerésének. Ezek után engem sokan ...

Egy európai

Durica Katarina Szökés Egyiptomba című regényének borítója lányregényt ígér a populáris fajtából, de úgy tűnik, inkább csak a „komolyabb” témákat akarja vele eladni.

Az Ember meg a Rendszerváltás

Mi a demokrácia? Demokrácia-e messziről illatozó mosószerrel felmosni a lépcsőházat lakógyűlés előtt, meg frissen sült pogácsával megvásárolni a lakók jóindulatát? Érettek-e a demokráciára azok, akik ...

Még tanmesének is rossz

Hát még így sem jártam könyvvel. Kétszer hittem azt, hogy már befejeztem, pedig még most sem. Sokkal többet nem is lehet elmondani róla. A legújabb ...

Egyszer volt … egy urban fantasy

Új divat van kitörőben. De az is lehet, hogy már körülöttünk tombol régóta, de a szele engem csak mostanság csapott meg. Az urban fantasy nem ...

Mosolygós Mici képeslapjai

2013-04-05 15:17:34 Vaszari Judit

1995-ben íródott regényről van szó, ünnepi kiadásba öltöztetve. Remek, egyszerűségében szép borító, ha jól emlékszem a Világirodalom remekei címet viselő sorozat volt nagyon hasonlóan öltöztetve. Ez a külsőség mindjárt megteremti azt a hangulatot, amit nevezhetünk századelejinek, és amely meg is marad az utolsó sorig. Meg még azután is. A hangulat persze nem véletlenül idézi a századelőt, a történet a korabeli Szegeden játszódik.

Remekül sikerül az archaizált nyelvezettel megteremteni és megtartani a noir hangulatát, néhány szerelmes regény elemmel elegyítve. De nem bírja ki az író, hogy ne csempéssze be a huszadik századot is a regénybe, még ha ezt is álcázva: képeslapokra írt szövegek oldják meg a történetet, egyedi megoldással zárva a hagyományos krimit, hiszen maguk a képeslapok képes felei is helyet kapnak a könyvben, kielégítve vizuális igényeinket is. Ugyanakkor zseniálisan hiteles a családgyilkos Lombroso-fejének elemzése, nem zökken ki az író azokból a lehetőségekből, amiket a századeleji orvosok tudtak és elképzeltek a bűnözők eleve elrendeltetéséről. Kemény krimihez híven sok a halott, még ha nem is szorosan a történethez kapcsolódóak a halálesetek (pl.: a villamos által elütött cselédlány), amelyek meglehetősen direktben vannak ábrázolva ( a megfagyott vér felolvasztása és sikálása).

A krimi a Chandler-regényeket idézi, bár Philip Marlowe nyilvánvalóan kiforrottabb alkat, mint jelenlegi főhősünk, a frissen végzett orvos-jelölt. A Chandler-óta kedvelt magánhekus alkat nincs jóban a világgal, külső szemlélőként figyeli a megromlott társadalom ügyes-bajos dolgait, és általában nem elébe megy az eseményeknek, hanem hagyja, hogy megtörténjenek vele. Persze hősről van szó, úgyhogy mindig megoldja az aktuális zűrzavart.

A mi hősünk is ezt teszi: hagyja magát „elrabolni” a család fekete báránya, nevezett Géza által, hogy végre felnőjön. Így kerül Szegedre, ahol börtönorvosként működik, mígnem bele nem sodródik az Ügybe. Egy kivégzéssel kezdődik az egész, a szótlan rabbal, aki csak egyszer szólal meg, és egy Mosolygós Mici nevű lányt kér magához. Nem kapja meg, de hősünkben elülteti valami bizonytalanság magvát. Ki ez a lány? Lassú, módszeres nyomozás kezdődik, a rejtély egyre nagyobbra nő, ahogyan közeledünk hozzá.
A műfajnak megfelelően viszonylag rövid a történet, és megfelelően feszes, jó tempójú. A mondatok súlyosak, egy-két mondat egész élettörténetet ír le, feszesek, sokatmondóak a párbeszédek is. Érdekes volt Darvasit így időrendben fordítva olvasni, hiszen előbb ismertem a nagy műveket (A könnymutatványosok legendája, a Virágzabálók), és aztán került kezembe ez a kisregény. Elégedetten tettem le, komoly elismeréssel, hogy, na, ezt is tudja.

Darvasi László
A zord apa, avagy a Werner-lány hiteles története
Megjelent Darvasi László ötvenedik születésnapjára
Magvető, 2012.
141 oldal, 2490Ft