RSS

Könyv-jelző

Vudu varázslat és norvég minta

Most olvastam a hírt, hogy Kun Árpád könyve, a Boldog észak lehet az egyik esélyese a 2013 legjobb könyve cím elnyerésének. Ezek után engem sokan ...

Egy európai

Durica Katarina Szökés Egyiptomba című regényének borítója lányregényt ígér a populáris fajtából, de úgy tűnik, inkább csak a „komolyabb” témákat akarja vele eladni.

Az Ember meg a Rendszerváltás

Mi a demokrácia? Demokrácia-e messziről illatozó mosószerrel felmosni a lépcsőházat lakógyűlés előtt, meg frissen sült pogácsával megvásárolni a lakók jóindulatát? Érettek-e a demokráciára azok, akik ...

Még tanmesének is rossz

Hát még így sem jártam könyvvel. Kétszer hittem azt, hogy már befejeztem, pedig még most sem. Sokkal többet nem is lehet elmondani róla. A legújabb ...

Egyszer volt … egy urban fantasy

Új divat van kitörőben. De az is lehet, hogy már körülöttünk tombol régóta, de a szele engem csak mostanság csapott meg. Az urban fantasy nem ...

Számvetés Vámos módra

2013-02-15 12:17:40 Berta János

Vámos Miklóst időről-időre elfogja a számvetés vágya, és egy-egy nagyobb lélegzetű regény megírásával gondolkodik el hosszabb-rövidebb távlatokban társadalmi, történelmi változások hatásairól, illetve az ezek okozta hatások közt az egyénről, illetve (némi áttételek közbeiktatásával) saját magáról.

2000-ben, amikor az író is egyfajta szimbolikusnak tekinthető életkorban (50 év) volt, az ilyen számadás regénybe öntése volt az Apák könyve, most, amikor lassan, de egyre biztosabban gyalogolunk a 21. századba, hasonló igényű regénnyel jelentkezett. A Szitakötő nem kisebbet vállal, mint az ötvenes évektől kezdve végigkíséri egy 8 fős baráti társaság tágan értelmezett mindennapjait, egészen a nem túl távoli jövőbe mutató befejezéssel.

Maga a regény, Vámos Miklóshoz megszokottan kellőképpen szórakoztató (aki ismeri Vámos korábbi munkáit, nem fog sem meglepődni, sem csalódni a regényben), és képes magához láncolni az olvasót. A napló- és levélformával ötvözött elbeszélés során felváltva követhetjük az eseményeket egy-egy főhős szemszögéből. Ehhez illeszkedik az az elbeszélői fogás, amely minden egyes fejezetben eltérő személyben közvetíti a történéseket, attól függően, hogy hol tart a cselekmény. Ahogy haladunk előre, egyre inkább mi is ismerősként, barátként tekintünk a szereplőkre, a „8akra” - és ez kétségkívül legnagyobb erénye a regénynek. Bár ebből a szempontból kicsit bántó, hogy a regény vége felé nem sikerül „elbúcsúznunk” „barátainktól”, csak halálhírüket olvashatjuk, már-már távirati stílusban – még akkor is, ha az első veszteség legalább annyira megérinti az olvasót, mint a társaság tagjait.

A cselekmény végigveszi a magyar társadalom legfontosabb állomásait az ötvenes évektől kezdve, amelyek sokak számára személyes tapasztalatként, emlékként újból átélhetők, legyen szó építőtáborról, a katonaság emlékeiről, földalatti ellenállásról a nyolcvanas évek fordulóján, vagy éppen a rendszerváltás körüli zavarosban halászásról. A kissé nagyképű alcím (Nemzedékünk regénye) is erre utal, bár elgondolkodtató, hogy valóban átlagsorsokkal találkozhatunk-e a könyv lapjain. Sokkal inkább érezhetjük úgy, hogy ez a nemzedék inkább a felső középosztály, mintsem egy átlagmelós nemzedéke (kevesekről lehet elhinni egy olyan életpályát, ami az ötvenes évek „hízótáborától” indul, és a 2011-es „bankszámlapánik” kapcsán milliók Ausztriába mentésénél végződik – márpedig a könyv tanúsága szerint ez volna a tipikus).

Mindent egybevéve tökéletes hétvégi olvasmány a Szitakötő, kellőképpen könnyed, kellőképpen elgondolkodtató. Vámos hozza a színvonalat és azt a tőle megszokott, az elit- és populáris kultúra határán található pozíciót, amelyet munkásságával kivívott magának. Persze, sokkal élvezetesebbek a múltbeli korokról szóló fejezetek (arról nem is beszélve, hogy a befejezés erőltetett, és meglehetősen gyengére sikerült részén tökéletesen érződik, hogy Vámos nem jártas a sci-fi műfajában), összességében nem fog csalódni, aki kezébe veszi a könyvet. Ezen felül már csak külön öröm azon gondolkodni, hogy vajon a regénybeli Írókám alakja tekinthető-e Vámos alteregójának. Különösen, hogy a könyv befejező elbeszélője a fiktív író.

Vámos Miklós: Szitakötő
Európa Könyvkiadó, 2012
436 oldal
3500 Ft