RSS

Más-hol

A legjobb film a Fehér isten

Az 5. Medgyesi Közép-Európai Nemzetközi Filmfesztiválon Mudruczó Kornél: Fehér isten című filmje nyerte a legjobb filmnek járó elismerést. A MECEFF „7+1”  2015 fesztivál keretében hét ország – ...

Karibi hangulatú hajó-szigetek Bécsben

Címkék: Bécs

Innováció, életöröm és kikapcsolódás inspirálta a bécsi Öreg-Dunán ringatózó, karibi hangulatú vízi járművek tervezőjét. A hajó-szigetek lustálkodós hosszú reggelik, családi vagy baráti piknikek, de egy ...

Matthew Barney: River of Fundament

Matthey Barney hamisítatlan. “Határtalan képzeletével egyszerűen magávalragad és hihetetlen mélységekig hatol. Egyedülálló módon ábrázolja a képeit és illeszti be ötleteit, melyek örökre a művészetmegszállott néző ...

A realizmus allegóriái

Kati Horna mexikói fényképésznő több mint száz éve Deutsch Katalinként látta meg a napvilágot Magyarországon, a ma Mezőszilasként ismert egykori Szilasbalhásiban. A párizsi Jeu de ...

Ötven éves a Nap Színháza

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját párizsi Théâtre du soleil, azaz a „nap színháza”, Ariane Mnouchkine legendás színtársulata. A francia rendezőnő színháztörténeti jelentőségű társulata 1964 óta ...

Halbstark - nemzetközi gyermekszínházi fesztivál

2014-10-21 10:11:23 Vaszari Judit

Harmadik alkalommal rendezik meg október 23-28. között Münsterben a Halbstark (Kamasz) nemzetközi gyermekszínházi fesztivált. A fesztiválon szereplő darabok Németországon kívül Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából, Olaszországból és Svájcból érkeznek. Összesen 16 színházi előadást lehet megtekinteni Münsterben és Münsterland régió más színházaiban, osztálytermeiben és iskolai aulákban.

A fesztivál gyerekekről szól gyerekeknek és felnőtteknek. A darabok 9 éves kortól ajánlottak, és a fesztivál idei témaválasztásának megfelelően arról a hullámvasútról szólnak, ami a gyerekkor-kamaszkor-fiatal felnőtt útvonalon járó ember belső világában zajlik: ki vagyok én? milyen érzéseim vannak? más is ugyanezt érzi? hogyan tudom ezeket a gondolatokat, érzéseket kifejezni?

Forrás: http://www.halbstark-muenster.de/

A darabok komolyan veszik a témát és komolyan veszik a közönséget is. Olyan témákról szólnak, amelyek a felnőttek számára is számos megválaszolatlan kérdést rejtenek magukban: úgy tűnik, a nyugat-európai színházcsinálók már a kiskamaszokat szeretnék rávenni arra, hogy közösen próbáljanak meg e kérdésekre válaszokat találni. Vagy legalábbis újabb kérdéseket feltenni. Nézzünk néhányat a darabok közül:
Fliegen lernen (Repülni tanulni)

Marta édesanyja egy baleset miatt már a fellegekben egy felhőn ül. Legalábbis ezt mondják Marta-nak a felnőttek, aki osztja legjobb barátja kételyeit arról, hogy vajon a felnőttek mindig igazat mondanak-e. Marta elkezdi kiszámolni, hogy vajon hány lufira lenen szüksége, hogy elemelkedjék a földtől. Marta utazása az igazság és az önazonosság kereséséről szól. Azt tapasztalja meg, hogy a kudarc az élet része, és hogy a csalódás és a fájdalom sokkal könnyebben feldolgozható, ha van egy barát, akivel ezeket meg lehet osztani.

Forrás: http://www.halbstark-muenster.de/

Drinnen regnet es nicht (Bent nem esik)

A lány egyedül van a lakásban. A lány, aki egy kitalált figura, óriási fejjel. Egyedül van. Egyedül játszik, és mindig nyer. Egyedül ünnepel születésnapot és az egész sütemény egyedül az övé. A külvilággal csak leveleken keresztül érintkezik, és a levelek mindig ugyanarról szólnak: ki vagyok én és kik mások? Szomorú dolog egyedül lenni? Egyszer csak bekopok egy Látogató. Aki egészen más, mint a fej nélküli lány. Hogy lehet valakivel kommunikálni, akinek ilyen nagy feje van?

Játékkal, mozgással, illusztrációkkal és tárgyakkal mesél a történet az egyedüllétről és egyúttal arra buzdít, hogy tanuljuk meg a saját fantáziavilágunkat megélni.

Forrás: http://www.halbstark-muenster.de

Csupa olyan darab, ahol nekünk, felnőtteknek is ott lenne a helyünk. Mindannyiunknak jó lenne egy helyet foglalni a darabokat követő beszélgetésekre is. Mert számtalan darab foglalkozik olyan, az egész társadalmat érintő kérdéskörrel, amire jó volna válaszokat találni: mit jelent és hol van az otthon? (Umzüge) Mi kell ahhoz, hogy otthon érezd maga valahol? (Warum das Kind in der Polenta kocht?) A változás gazdagabbá és színesebbé teszi az életet, de (vagy és?) megváltoztatja a személyiséget. Mi jelent idegennek és kamasznak lenni egyszerre? (Jamal)

…és így tovább. Szó esik még identitáskereséséről Isztambulban, egy templomban, az iskolában és otthon. Szuperhősökről, akik jaj, de kellenének az embereknek. Angyalokról, akiknek nehéz döntést kell hozniuk. Felelősségről. Együttműködésről.

A fesztivál segít azoknak is, akik nem tudnak részt venni: a pedagógusok számára ingyenesen letölthető színházpedagógiai anyagok is elérhetők a honlapon.
A fesztivál egésze, az aktualitások itt megismerhetők: http://www.halbstark-muenster.de/

Nagyszerű fesztiválnak ígérkezik!

Forrás: http://www.halbstark-muenster.de/