Sziluett

A legjobb séfekkel a kulisszák mögött

A szerdai Bocuse d’Or európai döntőjén ott volt a 20 éves pécsi srác, Sándor Lőrinc is, aki a csapatok munkáját segítette. Így látta a versenyt ...

Útközben

Trembácz Éva Zsuzsa amerikai diplomatafeleségként kezdett blogot írni, majd könyveket, riportokat. Élt az USA-ban, Kínában, Afrikában. Könyvei egyéni humorral szólnak a kulturális sokkról és az ...

A legmélyebb érzés

1975-ben a BM III/I-es ügyosztályán megnyitják „Pápainé” beszervezési és munkadossziéját. A fia, majd harminc évvel anyja halála után 2014-ben értesül róla. Ennek megrázó dokumentuma az ...

Lord of Design

A pécsi Nick Galériában rendezett Betű-Szó-Kép Szimpózium meghívott díszvendége Frédéric Bortolotti, művészeti vezető, grafikus, képzőművész volt, aki a PTE MK tervezőgrafika szakán is tartott egy ...

A fiatal művészeket ott támogatjuk, ahol csak tudjuk

A szomszédos osztrák főváros, Bécs éveken keresztül a kulturális örökségéből és a hagyományaiból élt. Ám az utóbbi tíz-tizenöt évben mintha kicserélték volna. A város egyre ...

A hírhedt doki emberközelben

Interjú Csernus Imrével

2011-02-22 15:28:13 Tóth Klára

 Csernus Imre pszichiáter műveit sokan ismerik, módszereit még többen vitatják. Egy biztos, népszerűsége ma már a celebekével vetekszik. A közelmúltban nagysikerű előadást tartott Szatmárnémetiben. Tóth Klára az Erdélyi Riport munkatársa a „hírhedt doki-t” életének néhány „emberközeli” vonatkozásáról kérdezte.

 A Szatmárnémetiben öt évvel ezelőtt tartott előadása óta sok minden változott az életében, egy tényező azonban változatlannak látszik: az emberek többségéből dr. Csernus Imre nevének hallatán előbújik a félelem. A módszereitől tartanak? Vagy az ön sokkoló kíméletlenségétől félnek?

A helyzet az, hogy valójában nem a személyemtől, hanem önmaguktól és az általam kimondott őszinteségtől félnek, attól, amit saját maguknak sem mernek bevallani, miközben szemrebbenés nélkül csapják be önmagukat. Akinek nincs takargatnivalója és tiszta a lelkiismerete, annak nincs mitől félnie. Azok félnek, akik úgy vélik, hogy átlátok a saját hazugságaikon, hogy rávilágítok arra, amit saját magukban is jó mélyen elrejtettek. Ezek azok az emberek, akik problémáikon a szenvedéseik ellenére sem akarnak változtatni, mert gyávák. Az őszinteség fájdalommal jár, van, aki ezt vállalja, de a többség nem.

Tapasztalt-e alapvető különbséget az anyaországbeli és az erdélyi emberek gondjai között?

Nem, nincsenek alapvető különbségek. Azoknak az embereknek, akik az előadásokon részt vesznek, problémáik vannak, és az általam elmondottak alapján keresik a jó megoldást.


A média Csernus-képétől és az emberek olyan címkéitől elvonatkoztatva, melyek szerint ön durva, provokatív és agresszív, milyen valójában Csernus Imre?

Kisasszony, ön ott volt az előadáson, akkor láthatta. A bulvár túlszofisztikálja azt, aki vagyok, a média csak egy eszköz, én is emberből vagyok, hibáim éppúgy vannak, mint erényeim. Az egy dolog, hogy a média milyen képet alkotott rólam, milyennek állít be. Nem az a célom, hogy másoknak megfeleljek. Számomra az a lényeges, hogy azokban az emberekben, akikkel személyesen találkozom, mit látok, a másik ember tükörkép.

Szülész szeretett volna lenni, elismert pszichiáterré és közismert médiaszemélyiséggé vált, az utóbbi időben pedig jó úton halad afelé, hogy „párkapcsolati guru” legyen. Párkapcsolat címszóval mindent el lehet adni?

Nem tartom magam gurunak, az utóbbi időszakban egyre többen keresnek fel párkapcsolati problémákkal, így önmagát adta a helyzet. Mindig tudni kell megújulni és váltani, ha erre van szükség. A párkapcsolat mindenkit foglalkoztat; ha magányos, azért, ha párkapcsolatban él, akkor meg azért.

Mi a legfontosabb kapocs egy párkapcsolatban?

Egy párkapcsolatban a legfontosabb kapocs véleményem szerint, hogy önmagam felé valójában becsületes tudjak lenni. Ha ez megvan, akkor a párom irányába is így tudok közeledni. Ez az alapja a spontán bizalomnak, amikor két ember kölcsönösen tud rajongani egymásért, felnéznek egymásra olyannyira, hogy tűzbe is képesek menni egymásért. Mindenki annyi tiszteletet kap, mint amennyit önmaga irányában érez. Mielőtt bárki belemegy egy párkapcsolatba, rendeznie kell „saját sorait”. A kereteket a kapcsolat legelején kell lefektetni, mert azután már csak kapálózás lesz. A legapróbb, legintőbb kis jelekre is oda kell figyelni. Egy kiegyensúlyozott párkapcsolat megmaradásának az őszinte beszélgetés az alapja. Sajnos a párok többsége nem egymással, hanem egymás mellett él, és a legtöbben gyávák kilépni egy megromlott kapcsolatból. A legtöbb kapcsolat hazugságra és ingoványos talajra épül. A szabad ember pedig nem hagyja, hogy a félelmei legyőzzék, akkor már nem szabad férfi vagy nő, hanem csicska.

Az utóbbi időszakban az emberek többsége a párkapcsolaton belül is a megszerzéssel és a birtoklással van elfoglalva. Véleményem szerint a megtartás jóval nehezebb feladat. Hogyan tartsuk meg párunkat anélkül, hogy szabadságát közben korlátoznánk?

Egy jól működő kapcsolat mindig csak egy napból áll. Minden nap meg kell dolgozni érte, alapja a kölcsönös tisztelet, a közös életvitel, a szexualitás és a pénzhez való viszony. Mindaddig, amíg önmagam felé nem vagyok őszinte, struccpolitikát folytatok, vagyis homokba dugom a fejem. Egy párkapcsolaton belül a szerelem akkor marad meg, ha a felek fel tudnak nézni egymásra, miközben egymástól függetlenül is képesek arra, hogy életük összes szerepét éljék. Ha egy férfi nem tud felnézni a vele élő nőre, akkor mit keres mellette?

Mivel a Chilly Csárda étteremben hamarosan néhány ételkülönlegességet is megkóstolhat, önmagát adja a kérdés: milyen ízű Csernus Imre élete?

Jó. A jelennel foglalkozom, csak a ma, a most számít, nem gondolok arra, milyen leszek nyolcvanévesen. Az életem erről a napról szól, mindig ez a nap dönti el, milyen lesz a jövőm.

A hétköznapi embereket az is érdekli, miként rendezi saját rendezetlen belső ügyeit egy pszichológus, egy pszichiáter.

Attól leszek hiteles, hogy a saját életemben felmerülő konfliktusokat hatékonyan tudom megoldani.

A Férfi című könyve kapcsán, az erősebbik nem képviselőit faggatta arról, mitől érzik magukat igazán férfinak. Mitől férfi Csernus Imre?

A pasik jelentős része azt hiszi, hogy attól lesz férfi, ha minél több nővel fekszik össze; belülről valójában bizonytalanok. Attól vagyok férfi, hogy önmagam felé hiteles vagyok, és vállalom a felelősséget azért, amit mondok.

Előadásain és könyveiben is azt hangoztatja, hogy napjainkban nagy gond van a párkapcsolatokkal, a nőkkel és a férfiakkal egyaránt. Ha most a Teremtő szemével nézhetne a mai társadalomban élő emberekre, milyen tulajdonsággal, jellemvonással ruházná fel őket?

Mosollyal, az őszinte mosollyal, amit egyre ritkábban látok az emberek arcán.

Nemrég megjelent könyvének címe Felnőtt húsleves. Első hallásra gasztronómiai pikantériára és pszichológiai eszmefuttatásra asszociálunk, mindezt Csernus módon tálalva. Miért húsleves, miért nem töltött káposzta?

A töltött káposztán is el fogok gondolkodni. A húsleves a magyar kulinária egyik legfontosabb étele. Szeretek a szavakkal játszani, és szeretem a jó ételeket. Ezúttal nem az volt a szándékom, hogy ismét olyan könyvet írjak, ami a problémákról szól. Ez a könyv az élet szeretetéről, a jókedvről, a jó ételekről és borokról, az összetartásról, az őszinteségről és a baráti beszélgetésekről szól. Felnőtteknek szól arról, hogy élni jó.

 

fotó: Story Online

Az interjú az Erdélyi Riport 2011/2. számában jelent meg.

Hozzászólás ehhez:

Interjú Csernus Imrével

Milyen nap van ma?