RSS

Sziluett

Útközben

Trembácz Éva Zsuzsa amerikai diplomatafeleségként kezdett blogot írni, majd könyveket, riportokat. Élt az USA-ban, Kínában, Afrikában. Könyvei egyéni humorral szólnak a kulturális sokkról és az ...

A legmélyebb érzés

1975-ben a BM III/I-es ügyosztályán megnyitják „Pápainé” beszervezési és munkadossziéját. A fia, majd harminc évvel anyja halála után 2014-ben értesül róla. Ennek megrázó dokumentuma az ...

Lord of Design

A pécsi Nick Galériában rendezett Betű-Szó-Kép Szimpózium meghívott díszvendége Frédéric Bortolotti, művészeti vezető, grafikus, képzőművész volt, aki a PTE MK tervezőgrafika szakán is tartott egy ...

A fiatal művészeket ott támogatjuk, ahol csak tudjuk

A szomszédos osztrák főváros, Bécs éveken keresztül a kulturális örökségéből és a hagyományaiból élt. Ám az utóbbi tíz-tizenöt évben mintha kicserélték volna. A város egyre ...

Csak te vagy, és akivel táncolsz

A Duda Éva Társulat új bemutatójának két koreográfusa Gregor Lustek és Rosana Hribar, a szlovén táncélet kiemelkedő alakjai, számtalan nemzetközi díj birtokosai.

A legjobb séfekkel a kulisszák mögött

2016-05-13 07:43:41

A szerdai Bocuse d’Or európai döntőjén ott volt a 20 éves pécsi srác, Sándor Lőrinc is, aki a csapatok munkáját segítette. Így látta a versenyt a kulisszák mögül!

Hogyan kerültél be a csapatba?
Volt egy hosszú kiválasztási folyamat, hogy megtalálják a legmegfelelőbb magyar csapatot, ami még tavaly szeptemberben kezdődött. Először pályázni kellett, utána pedig volt egy megmérettetés nekünk commis jelölteknek, ahol meglepetéskosárból kellett alkotnunk valamit. Innen lettünk beosztva az öt magyar versenyzőhöz, én Volenter Istvánhoz kerültem.
Februárban ez az öt csapat vett részt a magyar selejtezőn, amit Széll Tamásék nyertek meg, nekünk a 3. helyet sikerült elcsípni. Innen kerültem a Magyar Bocuse d’Or Akadémia állományába.

Milyen feladatot töltöttél be?
A felkészülés során a magyar csapat segítése volt a feladatunk, többször részt vettünk a gyakorlásukon, kóstoltunk, figyeltünk, tanultunk. A versenyen minden csapat kap egy plusz embert, amit a szervező ország biztosít. Őket bármire lehet használni, mosogatnak, kéz alá dolgoznak, hajtásokat csipkednek, stb. Érdemes is őket minél jobban bevonni a munkába, mert komoly pontlevonás jár azért, ha csak áll és nem csinál semmit. Én az első napon a finnekhez, a második napon a horvát csapathoz kerültem.

Meddig tartott a felkészülés?
Négy és fél hónapig készültek heti hat napot. Ez úgy néz ki, hogy egy nap mire előkészülnek, minden alapanyagot a lehető legkonyhakészebbre előkészítenek, amennyire csak a szabályzat engedi. Másnap lefőzik az ételt időre. Van egy nagyon komoly konyha felépítve nekik, ami lényegében egy versenyszimulátor, a box majdnem pontos másában főznek.

Milyen volt a külföldi csapatokkal dolgozni?
Érdekes volt látni melyik csapat hogyan dolgozik, mennyire összehangoltan, precízen. Az ilyen mindig nagy élmény. A finnek nagyon komoly munkát végeztek, a horvátok viszont sajnos nem voltak a helyzet magaslatán, még a szabályzatot sem olvasták el rendesen.

Hogyan tovább?
Most teszem le a szakács vizsgát, ez után következik a nagybetűs szakács élet. Tanulni szeretnék és minél több tapasztalatot szerezni.