RSS

Sziluett

A legjobb séfekkel a kulisszák mögött

A szerdai Bocuse d’Or európai döntőjén ott volt a 20 éves pécsi srác, Sándor Lőrinc is, aki a csapatok munkáját segítette. Így látta a versenyt ...

Útközben

Trembácz Éva Zsuzsa amerikai diplomatafeleségként kezdett blogot írni, majd könyveket, riportokat. Élt az USA-ban, Kínában, Afrikában. Könyvei egyéni humorral szólnak a kulturális sokkról és az ...

A legmélyebb érzés

1975-ben a BM III/I-es ügyosztályán megnyitják „Pápainé” beszervezési és munkadossziéját. A fia, majd harminc évvel anyja halála után 2014-ben értesül róla. Ennek megrázó dokumentuma az ...

Lord of Design

A pécsi Nick Galériában rendezett Betű-Szó-Kép Szimpózium meghívott díszvendége Frédéric Bortolotti, művészeti vezető, grafikus, képzőművész volt, aki a PTE MK tervezőgrafika szakán is tartott egy ...

A fiatal művészeket ott támogatjuk, ahol csak tudjuk

A szomszédos osztrák főváros, Bécs éveken keresztül a kulturális örökségéből és a hagyományaiból élt. Ám az utóbbi tíz-tizenöt évben mintha kicserélték volna. A város egyre ...

Nekem kikapcsolódás, amit csinálok

Interjú Ferenczi Györggyel

2014-08-01 10:33:18 Hannig Dóra

Ferenczi György és a Rackajam visszatérő vendége sok egyéb fesztivál mellett az Ördögkatlannak is. Hannig Dóra a nyári fesztiválszezonról kérdezte.

Pannonhalma, Eger, Paks, EFOTT, Művészetek Völgye, Ördögkatlan. Ha ilyen sokat koncerteztek mikor és hol tudsz feltöltődni?
Eközben. Nekem kikapcsolódás, amit csinálok. De van egy titkos csodafegyverem is: általában ősszel, turné után elmegyek két hétre Bálványosra. A bálványosi vár tövében az egyik barátom vadászházába szoktam elvonulni. Magamra zárom az ajtót és eldobom a kulcsot. A felénél lejövök fürödni.

Van kedvenc fesztiválotok, ahol különösen szerettek fellépni?
Idén a Kaláka Fesztivál vezet. Tavaly Orfű nyert, ott dörrentett akkorát a zenekar, hogy azt a nyár végéig nem sikerült megismételni, de nyert már Kapolcs is, és az Ördögkatlan is. A látogatók mindenhol nagyon jófejek, a közönség mindenhol szenzációs. A művészeti fesztiválokon azok az emberek jönnek a koncertünkre, akik otthon vannak a zenénkben.

Egy többnapos fesztiválból mennyit érzékeltek, vagy csak a koncertetek idejére utaztok oda?
Szeretek több napig ott lenni egy fesztiválon, - ha jó - csak sajnos most már egyre kevesebb időnk jut rá. Vagyis nem sajnos, mert szezonban annyit játszik a zenekar, hogy szinte meg sem állunk. Emlékszem arra az időszakra is, amikor nagyon sok időm volt, akkor mindenféle fesztiválon több napig maradtam.

Ferenczi György és a Rackajam via Facebook

Hogyan és mikor dől el, hogy az adott este mit fogtok játszani?
Minden évben május elsején mutatjuk be az új dalokat, ehhez kőkeményen ragaszkodunk. Legalább a műsor felét évente meg kell változtatni. A nyár eleje azzal megy el, hogy ezek a dalok keresik a helyüket a műsorban. Nem szeretek fölöslegesen konferálni, csak amikor van kedvem. Általában összefűzünk 6-8 nótából álló egyvelegeket, és nyár közepére kialakul minden dalnak a koreográfiája, mikor engeded le a hangszert, mikor veszel levegőt, mikor váltasz. Ezenkívül vannak a szabadrészek, amikor tudsz lazítani, azok az improvizatív részek, amikor el tudod engedni magad, el tudsz szállni, és ettől minden este teljesen más. Augusztus végéig pedig tombolás van, egymást szívatjuk koncert közben, legalábbis én a zenekart: mindig máshova ugrom, mint ahova gondolják, ezzel rákényszerítem őket, hogy folyamatosan 100 százalékig figyeljen mindenki. Vannak fontos bulik, ahol ezt nem engedhetem meg magamnak, ott viszont iszonyú nagyot szokott dörreni a zenekar, mert attól hogy aznap nem ugrálok, magabiztos lesz a banda..

Annak, aki még nem vett részt Ördögkatlan Fesztiválon, miért ajánlanád?
A kisharsányi rész még szabad művészeti fesztivál. A szabad művészeti fesztivál azt jelenti, hogy nincs alárendelve divatoknak, és nem ordít mindenhol a pénzéhség. Ott még vannak olyan dolgok, amiknek látszólag semmi értelmük, csak azért vannak, hogy az is legyen. Ilyen típusú fesztiválnak sorolnám még Kapolcsot, Őriszentpéteren a Hétrét Fesztivált és Komáromban a Mediawave-et. Utóbbihoz már kicsit mi is mainstream vagyunk, és minden évben imádkozom, hogy Hartyándi Jenő meghívjon minket játszani. Ezeken a fesztiválokon még nem az ordít, hogy „adjál még pénzt, adjál még pénzt!”, hanem hogy „adjál még művészetet!”

Van olyan együttes, akinek a koncertjére szívesen elmész a szabadidődben?
Magyarország ebből a szempontból kánaán. Ne a nyári szezonról beszéljünk, mert akkor mindenki mindenhol játszik. Őszi-téli időszakban viszont heti rendszerességgel járok népzenei táncházba: tanulni is és szórakozni is. A kocsmazenekarok között rengeteg tehetséges fiatal van. Kézdy Luca bulijaira is rendszeresen jártam a régi Gödörbe. Őt azért tartom fontosnak kiemelni, mert újító ember, aki járja a maga útját, és mégis a tehetségének megfelelő helyre kerül.