RSS

Sziluett

A legjobb séfekkel a kulisszák mögött

A szerdai Bocuse d’Or európai döntőjén ott volt a 20 éves pécsi srác, Sándor Lőrinc is, aki a csapatok munkáját segítette. Így látta a versenyt ...

Útközben

Trembácz Éva Zsuzsa amerikai diplomatafeleségként kezdett blogot írni, majd könyveket, riportokat. Élt az USA-ban, Kínában, Afrikában. Könyvei egyéni humorral szólnak a kulturális sokkról és az ...

A legmélyebb érzés

1975-ben a BM III/I-es ügyosztályán megnyitják „Pápainé” beszervezési és munkadossziéját. A fia, majd harminc évvel anyja halála után 2014-ben értesül róla. Ennek megrázó dokumentuma az ...

Lord of Design

A pécsi Nick Galériában rendezett Betű-Szó-Kép Szimpózium meghívott díszvendége Frédéric Bortolotti, művészeti vezető, grafikus, képzőművész volt, aki a PTE MK tervezőgrafika szakán is tartott egy ...

A fiatal művészeket ott támogatjuk, ahol csak tudjuk

A szomszédos osztrák főváros, Bécs éveken keresztül a kulturális örökségéből és a hagyományaiból élt. Ám az utóbbi tíz-tizenöt évben mintha kicserélték volna. A város egyre ...

Színház a szőlőtőkék között

2013-09-30 10:22:56 Fekete Vali

Palkonyán, a régi kőbánya helyén, a hegyoldalban magasodik a Mokos család pincéje. Az egyik legfiatalabb villányi borvidékhez tartozó pincészet, amely több különlegességgel is kitűnik a hagyományos pincészetek sorából: a hagyományos borok mellett a gyümölcsborok is készülnek itt és a pincészet részét képezi a 360 főt befogadó színházterem, amelyet idén igazi „éles” helyzetben, az Ördögkatlan Fesztivál alatt avattak fel.

Igen, nem tévedés, SZÍNHÁZTEREM. Hogy milyen jövőképpel vág bele valaki egy bor és kulturális komplexum létrehozásába a villányi borvidék egyik apró településén? Erről – is – faggattam Mokos Pétert, a családi vállalkozás vezetőjét.

Az egyik legfiatalabb pincészet vagytok Villányban. Hogy jött létre ez a szemre is óriási vállalkozás?

Bár már a nagyszüleimnek is volt Villányban szőlője, de mivel villánykövesdiek ez nem olyan különleges dolog, hiszen arrafelé szinte mindenkinek volt. Ez elsősorban a család igényeit szolgálta. 2003-ban édesapám telepített 15 hektár szőlőt itt Palkonyán. Ahogy az termőre fordult, döntöttünk úgy, hogy saját feldolgozást szeretnénk. És azért kezdtük el építeni ezt az új pincészetet. Valóban fiatal pincészetnek számítunk, hiszen hat évvel ezelőtt 2007-ben fogtunk ebbe a vállalkozásba.

Az, hogy ez egy pincészet az egy enyhe kifejezés, hiszen a francia borvidékekre hajazó „chateau” méretű épület áll itt, amelyben a feldolgozó üzemen kívül olyan egyáltalán nem szokásos helyszínt is találunk, mint egy rendezvény- vagy színházterem. Hogyan született ennek az óriási komplexumnak az ideája?

A koncepció alapja maga a helyszíni adottság volt: egy elhagyott kőbányába, egy bányakatlanba építettük meg, és ebbe rengeteg hely volt. Most amellett, hogy borokat készítünk, készítünk gyümölcsborokat is a 45 hektár gyümölcsösünk hozamára építve. Mivel a gyümölcsöt a bortól külön kell kezelni, tekintettel, hogy úgynevezett adóraktári termékek, létre kellett hozni egy külön helyet ennek előállítására és tárolására. Ezért alapvetően egy nagyobb borászat létrehozása látszott szükségesnek. Másrészt igyekeztünk olyan lehetőségeket kitalálni, amitől a mi pincénk egy kicsit más lesz, mint a többi pincészet. Máshol építenek bortrezort, létrehoznak kostoló-termet a betérő vendégek – és tegyük hozzá, potenciális vásárlók - számára. Viszont mi úgy láttuk, hogy Villányban a kulturált borfogyasztók esetleg másra is nyitottak lennének.

Vendéglátás tekintetében is volt tapasztalatunk: a kilencvenes évektől már egy korábbi és most néhány éve egy második periódusban üzemeltetjük a villánykövesdi Hotel Cabernet. Mikor 2010-ben újra mi kezdtük működtetni a hotelt, már akkor szerettünk volna komplex csomagokat összeállítani, amely tényleg egy teljes körű kikapcsolódást jelent egy családnak vagy egy párnak, akik eljönne a villányi borvidékre. Azt szerettük volna, hogy ne csak borozni lehessen itt, hanem hogy még más kiegészítő turisztikai és kulturális tevékenységet is ajánlhassunk. És így jött az ötlet, hogy a borászati feldolgozó fölé helyezzünk el egy olyan teret, ahol ilyen rendezvények is helyet kaphatnak.

De azért ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy szobaszínházat, hanem azért ez egy jókora tér, amit legalább 350 főre terveztek. Hozzávetőlegesen akkora, mint Budapesten az Örkény Színház.

Azért szükséges ekkora létszám, mert maga a beruházás is olyan léptékeket öltött, ami magas színvonalú művészeti produkciók, előadások bemutatását teszi lehetővé. Mindennek a beruházási költsége akkora, hogy ha mi 40 fős nézőlétszámmal számolunk, azt nehéz lenne kigazdálkodni úgy, hogy valami is megtérüljön a beruházásból. Másrészt pedig, ha ezt nem széksorokkal rendezzük be, hanem szeretnénk oda asztalokat betenni és mondjuk egy 150-200 fős esküvőt vagy konferenciát befogadni, akkor pedig ekkora tér mindenképpen szükséges.

Hogyan képzelitek el ennek a működtetését? Komoly szervezői háttérrel, programokkal, vendégjátékokkal? Nem túl nagy merészség ez? Honnan ez a mai napság nem kicsi bátorság egy ilyen vállalkozás elindításához?

A villányi borvidék adottságaira kell gondolnunk és ebből a szempontból mindenképpen a hétvégékre és a hétvégi turistaforgalomra építve tervezzük a színházterem működtetését. A hétköznapok már sokkal nagyobb feladatot fognak jelenteni. Nyílván itt a többi borászattal és szálláshellyel is együtt kell működnünk, hogy a hozzájuk érkező vendég hozzánk is ellátogassanak egy-egy estére.

A programszervezés komoly feladatot jelentene itt. Ki adja ennek a hátterét, van erre egy külön stáb?

Ez még alakulóban van. Egyébként családon belül húgomnak van rendezvényszervezői végzettsége, valószínűleg ez a ő irányításával fog működni. Magam borász-közgazdász vagyok, én maradok a kaptafámnál, elsősorban a borászatnál.

Feltételezem azért, hogy nemcsak a borturizmusra, hanem a környékbeli települések, beleértve Pécs, kultúrafogyasztó közönségére is számítotok, hiszen több mint könnyelműség lenne csak a borturizmustól várni egy akkora terem rentábilis működését.

Ha megnézzük, a térségben csak Pécsett található színház. Igaz, ott több is. Siklóson volt próbálkozás a szabadtéri várszínház működetésére, amely épp a túlzottan nagy méretek (a több mint ezerfős férőhely megtölthetetlensége) miatt futott zátonyra. Mi kisebb méretekben és nemcsak színházban gondolkodunk, hanem különféle rendezvények (esküvők, konferenciák, etc) számára szeretnénk helyszínt biztosítani, amire mobil és variálható berendezés lehetőséget ad. És mindenképpen számítunk arra, hogy a nemcsak a turisták, de környékbeliek is idecsábíthatóak lesznek. Az is egy kulcsfontosságú tényező, hogy logisztikailag könnyen elérhetők vagyunk: van parkolási lehetőség, a vonat szinte a pincészet előtt áll meg, sőt nagyobb rendezvényekhez mikrobuszos szállítást is biztosítunk az ideérkezőknek.

Először nem kisebb jelentőségű alkalommal, mint az Ördögkatlan Fesztivál alatt próbáltátok ki a terem működését, ugyancsak éles helyzetben. Rengetegen akartak bejutni a cirkusz-produkcióra. Milyen tapasztalatokat szereztetek a Katlan alatt? Van, amiben úgy tűnik módosítani kell az eredeti elképzeléseket?

Egyáltalán nem. Ez inkább csak megerősített minket abban, hogy lehet olyan programokat szervezni, amivel fel lehet kelteni a közönség érdeklődését és meg lehet tölteni Palkonyán is egy színháztermet. Az élesre sikerült főpróba pedig arra is jó alkalom volt, hogy technikai szempontból szembesülhessünk az akkor épp, hogy befejezett terem technikai sajátosságaival is. Ilyen volt a negyedjáraton működő légkondicionáló az augusztus eleji átlagon felül magas hőmérsékletben, amely – bár némi kellemetlenséget okozott akkor a közönségnek – számunkra világosan megmutatta, egy zsúfolt színházterem légkondicionálás igényét a nyári melegben és ennek megfelelően el is készült a teljes rendszer. Azt is láthattuk, hogy egy előadáshoz megfelelő gépparkkal, világítási rendszerrel rendelkezünk, tehát nyugodtan gondolkodhatunk színházi produkciók vendégjátékában is.

Ez a lenyűgöző léptékű létesítmény nem kevés anyagi hátteret feltételez, ami manapság egyre kevesebb. Hogyan sikerült ezt előállítani?

Nagy jelentősége volt a turisztikai attrakció fejlesztése című pályázatnak, amiből a színházi technológiát, a hangosítást és a világítást beszereltük illetve a Mohácsi Takarékbanknak is, aki mellénk állt, és aki komoly lehetőséget látott ebben a vállalkozásban, ezért magát a beruházási hitelrészt biztosította hozzá. Bízunk benne, hogy ennek a megtérülése is működni fog. Természetesen azzal azért mi is tisztában vagyunk, hogy a színházi jegybevételből nyereségre semmiképpen sem számíthatunk. Az a cél, hogy ez a beruházás legalább egy nullás eredményt elérjen. Viszont ami nekünk ebben mégiscsak a sikert jelenti, hogy nem egy multi áruház polcán jelenünk meg százharmincharmadik borként, hanem aki eljön ide, egy élménnyel gazdagodva találkozik a borainkkal és reméljük, hogy ez által és így tudjuk értékesíteni a borkészletünket. Ezért fog nekünk megtérülni ez a beruházás.

A Mokos Családi Pincészet honlapja: http://www.mokos.hu/