RSS

Sziluett

A szép az utcán hever …a pécsi Janus Pannonius utcában!

Négy évvel a Kulturális Főváros eseményei után a pécsi képzőművészek a köztereken mutatkoznak be. Újszerű, egyedi köztéri megjelenéseikkel a pécsi képzőművészek 30 éves hagyományát ...

A Szigetet is el…

Ez már nem az. Mármint a Sziget. Nem a Diák, nem a Pepsi, nem a Kell egy hét együttlét. A szlogenben még ott a freedom, ...

„az egyik kézben pohár, a másikban okostelefon”

A Pécsi Tudományegyetemen 2013 márciusában átfogó kutatási projekt indult a Z-generáció néven ismert korcsoport életstílusának, fogyasztási és médiahasználati szokásainak vizsgálatára.

Ördögkatlan 2014.

Asztalkára tett rózsavirág mögül figyeled az elterülő tájat. Gyönyörű kép, unalmas kompozíció – mint egy tehetséges festő első próbálkozása. Az menti meg, hogy ez most ...

A Budapesti Iskola aktualitása

Az 1970-es évek elején a magyar film eltávolodott a korábbi stiláris megoldásaitól és témáitól, és a társadalomban zajló folyamatok elemzésére került a hangsúly. Ennek a ...

Felénél tart a Lajkó Félix maraton

2014. december 19. – 2015. február 28.

2015-01-23 10:17:23

Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző, óriási siker itthon és külföldön.

A hegedűvirtuóz 40. születésnapja alkalmából két új lemez anyagával, négy formációval turnézik, köztük a bécsi Konzerthausban és Berlinben lép fel; a fináléra pedig a Müpában kerül sor.

Palya Bea, Balázs János, Mohammad Reza Mortazavi, Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar, Porteleki László, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna, Benke Félix, Brasnyó Antal és a szabadkai zenekar lépnek fel együtt Lajkó Félix vendégeként a maraton koncerteken; vagyis azok a művész-barátok, akik meghatározóak számára és valódi társai a színpadon.

A közel két és fél hónap alatt a Vajdaság Paganinijének is nevezett hegedűművész mintegy 20 koncerten lép fel itthon és külföldön más és más formációkkal: szólóban, duóban, kvartettben és nagyzenekarral, újra és újra bizonyítva a megújuló sokszínűséget, zenei energiát és eredetiséget, amelyet koncertjein tapasztalhat a közönség.

„Ő soha nem játszik semmit kétszer egyformán el” (…) „Egy elementális hegedűvirtuóz, de a zenéjében ott van a népzene a populáris zene, világzene és mindig is ott volt a zenéjében egy szimfonikus igény.”
(Hollerung Gábor karmester)

„Folyamatosan improvizálunk, ez egy nagyon különleges dolog, semmit nem beszélünk meg előre” „Nagyon impulzív, nagyon különleges zenét játszunk, meg sem lehetne határozni a stílusát, ez a mi stílusunk, és nagyon élvezzük.
(Balázs János zongoraművész)

Lajkó Félix stílusa egyszerűen besorolhatatlan, mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, hogy mihez nyúl, a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen ismeretlenül mély és érett forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélek-zene egyveleg.
A művésznek két új lemeze jelent meg december elején a 40. születésnap alkalmából. A Budafoki Dohnányi Zenekarral felvett VÉGTELEN (Infinity) és a Balázs Jánossal közösen jegyzett JELSZÓ (Password) egyaránt az ITunes toplistájának dobogós helyein szerepelnek megjelenésük óta.

A december 19-én indult Lajkó Félix maraton koncertsorozat fináléja február 27-én és 28-án lesz a Müpában, amikor két nap alatt három koncerten bontja ki a művész mindazon zenei gondolatokat, amelyek az eddigiek során éltették.

A Lajkó Félix maraton eseményei folyamatosan követhetők:
http://lajkofelix.hu/
www.facebook.com/lajkofelix

Videók:

https://www.youtube.com/user/LiveFromFono

https://www.youtube.com/user/musicfromfono

A maraton kiemelt koncertjei:

2014. dec. 19. 19.00 – Szabadka – Városháza díszterme
Lajkó Félix és barátai

2014. dec. 23. 15.00 – Újvidék – Magyar Szó napilap fennállásából tartott gála
Lajkó Félix szóló koncert (zártkörű)

2014. dec. 27. 19.00 – Szeged – Ifjúsági Ház
Lajkó Félix és zenekara

2014. dec. 29. 19.00 - Gödöllő – Királyi Kastély
Lajkó Félix - Balázs János; lemezbemutató koncert

2015. jan. 3. 19.30 – Budapest – Zeneakadémia – Szóló koncert
Jótékonysági koncert a Magyar Hospice Alapítvány javára

2015. jan. 13. 19.30 - Bécs – Wiener Konzerthaus – Mozart-Saal
Lajkó Félix és zenekara

2015. jan.17. 19.30 – Veszprém – Hangvilla
Lajkó Félix – Balázs János

2015. jan. 22. 19.00 – Győr – Zsinagóga
Szóló koncert

2015. feb.13. 19.00 - Miskolc – Művészetek Háza
Lajkó Félix és zenekara

2015. febr. 19. 20.00 – Ljubljana – Kino Siska
Lajkó Félix és zenekara

2015. febr. 22. 21.00 - Berlin – Simpla
Lajkó Félix szóló koncert

2015. feb.24. 19.30 – Pécs – Kodály Központ
Lajkó Félix és Balázs János lemezbemutató koncertje

2015. február 27-28 – Budapest - Művészetek Palotája

Febr. 27 – 19.30 – “Az improvizáció nagymesterei” – Balázs János - zongora, Mohammad Reza Mortazavi – ütőhangszerek
Febr. 28 – 15.00 – “Folk” – vendégek: Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna és sokan mások
Febr. 28 – 19.30 – “Végtelen Szimfonik” – a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, vezényel Hollerung Gábor - Lemezbemutató