RSS

Sziluett

Felénél tart a Lajkó Félix maraton

Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző, óriási siker itthon és külföldön.

A Szigetet is el…

Ez már nem az. Mármint a Sziget. Nem a Diák, nem a Pepsi, nem a Kell egy hét együttlét. A szlogenben még ott a freedom, ...

„az egyik kézben pohár, a másikban okostelefon”

A Pécsi Tudományegyetemen 2013 márciusában átfogó kutatási projekt indult a Z-generáció néven ismert korcsoport életstílusának, fogyasztási és médiahasználati szokásainak vizsgálatára.

Ördögkatlan 2014.

Asztalkára tett rózsavirág mögül figyeled az elterülő tájat. Gyönyörű kép, unalmas kompozíció – mint egy tehetséges festő első próbálkozása. Az menti meg, hogy ez most ...

A Budapesti Iskola aktualitása

Az 1970-es évek elején a magyar film eltávolodott a korábbi stiláris megoldásaitól és témáitól, és a társadalomban zajló folyamatok elemzésére került a hangsúly. Ennek a ...

A szép az utcán hever …a pécsi Janus Pannonius utcában!

A művészek visszafoglalják a várost!

2014-09-25 09:56:11

Négy évvel a Kulturális Főváros eseményei után a pécsi képzőművészek a köztereken mutatkoznak be. Újszerű, egyedi köztéri megjelenéseikkel a pécsi képzőművészek 30 éves hagyományát folytatják. Vidd ki az utcára a művészetet!

A pécsi Vizuális Kultúráért Klaszter tagjaként a Pécs 2010 Egyesület köztéri programjaival arra törekszik, hogy a kortárs képzőművészetre fókuszálja a figyelmet, a művészek figyelmét pedig felhívja a város köztereire.

Idei harmadik akciójukra a Pécsi Napok alatt szeptemberben 26-27-én alatt kerül sor A szép az utcán hever címmel Aubert-Gamus Árpád, Ernst András, Fejős Miklós, Horváth M.Zoltán, Somody Péter, Szentgróti Dávid alkotásaival.
Az így létrejövő utcaművészeti alkotások Lucien Hervétől, a magyar származású fotóművésztől kölcsönzött mondat jegyében születnek. A „szép”, a létrehozott alkotás, valóban az utcán hever majd, még pedig a Janus Pannonius utca aszfaltján, amely így egy-két hétre „Flaszter Galériává” válik. Az itt megszülető kompozíciók korpuszát a beépített, városi csatornafedelek képezik, amelyeket a kompozíciójukban, mint térelemet használnak fel az alkotók.

A szervezők kíváncsiak a pécsiek véleményére! Ha szeretné, hogy a képzőművészeti alkotásokkal még színesebb legyen a pécsi belváros, kérjük szavazzon!
 

Legyenek-e képzőművészeti alkotások a pécsi belvárosban?

 

Az egyesület négy évvel az európai kulturális évadot követően olyan projektek életre hívását szorgalmazza, amelyek által a fiatal képzőművészek különféle formában birtokba vehetik a város köztereit, amelyek újszerű eszközökkel, alacsony költségvetéssel a figyelmet a városközpontra irányítják. Vállalkozásuk szerencsésen találkozik az önkormányzat szándékával, hogy non profit, kulturális és művészeti projektekkel töltsék meg újra a gazdasági okokból kiürülő belvárost. A szervezők akcióikban arra törekszenek, hogy a pécsi belvárosban legális teret teremtsenek a pécsi alkotóknak, akiknek munkái az utcaművészet és a képzőművészet legkülönbözőbb ágazatainak széles spektrumán születnek.
Az akciók során hasznosítani szeretnék a belváros legkülönbözőbb kiaknázatlan felületeit, a vízaknáktól a tűzfalakig, azt remélve, hogy a színes alkotások, nemcsak a művek iránti érdeklődést, de az utcák forgalmát is megnövelik. Ez nemcsak kortárs városi képzőművészet megismeréséhez, de a belvárosi innovációk növekedéséhez is vezethet!

Az egyesület őszi akciója a LÉPJ - LÉGY PÉCS JÖVŐJE! Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának civil szervezetek számára kiírt pályázatának támogatásával jön létre. Együttműködő partnerük a Pécsi Fesztiválszervező Kft, a Poli-Farbe Kft , médiatámogató Kikötő Online.