Sziluett

Felénél tart a Lajkó Félix maraton

Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző, óriási siker itthon és külföldön.

A szép az utcán hever …a pécsi Janus Pannonius utcában!

Négy évvel a Kulturális Főváros eseményei után a pécsi képzőművészek a köztereken mutatkoznak be. Újszerű, egyedi köztéri megjelenéseikkel a pécsi képzőművészek 30 éves hagyományát ...

A Szigetet is el…

Ez már nem az. Mármint a Sziget. Nem a Diák, nem a Pepsi, nem a Kell egy hét együttlét. A szlogenben még ott a freedom, ...

„az egyik kézben pohár, a másikban okostelefon”

A Pécsi Tudományegyetemen 2013 márciusában átfogó kutatási projekt indult a Z-generáció néven ismert korcsoport életstílusának, fogyasztási és médiahasználati szokásainak vizsgálatára.

Ördögkatlan 2014.

Asztalkára tett rózsavirág mögül figyeled az elterülő tájat. Gyönyörű kép, unalmas kompozíció – mint egy tehetséges festő első próbálkozása. Az menti meg, hogy ez most ...

Interjú Zrínyi Gál Vincével, a Koma Társulat vezetőjével

Így is lehet/ne …a független színház

2012-04-10 12:15:59 Bedi Kata
Címkék: interjú KoMa

Nemrégiben Tanos Márton tudósított a jó hírről, hogy a KoMa Társulat és a XV. kerület meghosszabbította együttműködését (www.kikotoonline.hu/sziluett/fej-vagy-iras/hir/marad-a-koma-). A társulat terveiről Zrínyi Gál Vincével a Koma vezetőjével és színészével beszélgettem.  

Tudomásom szerint egyelőre májusig maradhattok a XV. kerületi, Ady Endre utcai telephelyen, és megkapjátok a kerülettől a financiális támogatást is. Ez megnyugtató a Koma számára?

- Egyáltalán nem megnyugtató, hisz szeretnénk hosszabb távon tervezni, de az jó, hogy az évadot meg tudjuk csinálni. Természetesen nagyon örülünk annak, hogy az együttműködést meghosszabbította velünk a kerület 2014. december 31-ig. Ez azt jelentheti, hogy szakmailag egyetértenek azzal, amit csinálunk. Fontosnak tartom ezt hangsúlyozni, mert ma, Magyarországon innovatív dolog egy kerületvezetéssel összefogva színházat csinálni és fiatalokkal foglalkozni. A kerület hozzáállása példamutató. Én egyébként azt remélem, ha voltak olyan bátrak, hogy ennek a Társulatnak és missziójának lehetőséget szavaztak még három évre, akkor talán lesz jövőnk még az Ady Endre utcai volt középiskolában is. Ha itt maradhatunk, akkor még egy-két funkcióval megtöltenénk az épület színházzá alakított terét.

Mire számítotok 2013-tól, az új előadó művészeti törvény életbelépése után?

- Erre azért nehéz válaszolni, mert még senki nem tudja pontosan mi lesz. Nemcsak mi, hanem úgy tűnik azok sem igazán, akik ezt kitalálták. Amit lehet tudni, hogy mi, és a hozzánk hasonló független társulatok valószínűleg a harmadik, „egyéb” kategóriába kerülnek; a törvény viszont nem teszi kötelezővé az államnak, hogy pályázatot írjon ki ebben a kategóriában. De én hiszek az állam józanságában, és hiszek abban, hogy lesznek számunkra is pályázatok. De lehet, hogy nagyon fontos szervezetek nem fognak tudni működni, ami azért lenne leginkább baj, mert a diákok - például akik értünk 400 aláírást összegyűjtöttek -, nem fogják tovább élvezni ezeket az általunk is adott lehetőségeket, pedig ők a következő generáció, akik majd döntenek arról, hogy milyen legyen az élet. Mi amellett, hogy előadásokat hozunk létre, azért dolgozunk, hogy ezek a fiatalok nyitottak legyenek, gondolkozzanak. Minket ez érdekel, ezt tartjuk fontosnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kőszínházaknak az ilyen ügyek nem fontosnak, de működésük miatt nekik erre kevesebb a lehetőségük, mint nekünk, függetleneknek.

A 2012. február 22-én folytatott önkormányzati ülésen megfogalmazódott, hogy szorosabb együttműködés fog kialakulni a jövőben a KoMa és a kerületi vezetés között. Ezt hogy kell értenünk?

- Az előadások mellett (öt bemutató a Bázison és egy külföldön – ami sok egy független színházhoz képest) a gimnáziumokkal nagyon szoros kapcsolatunk van: darabokat viszünk a tantermekbe, rendhagyó irodalom órákat tartunk, vagy a tanulókat hozzuk a Bázisra előadásokat nézni. Ezt szeretnénk még szorosabbra és még magasabb színvonalra fejleszteni; és ha ez már jól működik, akkor más korosztályokat is megcéloznánk. Például már elkezdtünk nyitni az általános iskolák felé. Szeretnénk kiszolgálni, átvállalni még több közművelődési feladatot az állami ünnepektől kezdve más kultúrával kapcsolatos „ügyintézéseikig” úgy, hogy ezek egy széles spektrumú közönségnek szóljanak, és közösségépítőek legyenek.

Mi a színház szerepe ma?

- Azt gondolom a színház semmi másról nem szabad, hogy szóljon, mint arról, hogy megtanítsa az embereket közösségi formában létezni. Ma, amikor mindent készen kapunk, és semmiről sem kell gondolkodnunk igazán - mert ha nem jut valami eszünkbe, az interneten rákeresünk és megvan -, akkor a színháznak az a feladata, hogy elhitesse az emberrel, hogy gondolkodni jó. És azért jó gondolkodni, mert a gondolatainkat megosztjuk a másik emberrel, és ha megosztottuk, párbeszéd kezdődik el két vagy több ember között, ami máris azt jelenti, hogy közösséget alkottunk.

Nektek mennyire van élő kapcsolatotok a közönséggel?

- Teljes mértékben. Már csak azért is, mert a Bázisunk a külvárosban van, így inkább itt marad a közönség egy része az előadások után beszélgetni. Azt szeretnénk, hogy a szomszédok és a környék érezze, hogy a színház nem egy távoli ügy, hanem értük, hozzájuk szól.

És mennyire vagytok kapcsolatban a hozzátok hasonló társulatokkal?

- Ezekben a hetekben például a FESZ (Független Előadói Szervezet) „nagyon forr”. Sokszor találkozunk, beszélgetünk, és a közös munka és együttgondolkodás alapjait rakjuk le. Fontos, hogy mi függetlenek leüljünk egy asztalhoz, és megtaláljuk a közös pontokat, segítsük egymás munkáját szellemileg és fizikailag egyaránt, és képviseljük magunkat a színházi szakmában.

 

Zrínyi Gál Vince évad végén Németországban az Übü királyt rendezi német-magyar koprodukcióban.

www.komabazis.hu
 

Hozzászólás ehhez:

Interjú Zrínyi Gál Vincével, a Koma Társulat vezetőjével

Milyen nap van ma?