Sziluett

Felénél tart a Lajkó Félix maraton

Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző, óriási siker itthon és külföldön.

A szép az utcán hever …a pécsi Janus Pannonius utcában!

Négy évvel a Kulturális Főváros eseményei után a pécsi képzőművészek a köztereken mutatkoznak be. Újszerű, egyedi köztéri megjelenéseikkel a pécsi képzőművészek 30 éves hagyományát ...

A Szigetet is el…

Ez már nem az. Mármint a Sziget. Nem a Diák, nem a Pepsi, nem a Kell egy hét együttlét. A szlogenben még ott a freedom, ...

„az egyik kézben pohár, a másikban okostelefon”

A Pécsi Tudományegyetemen 2013 márciusában átfogó kutatási projekt indult a Z-generáció néven ismert korcsoport életstílusának, fogyasztási és médiahasználati szokásainak vizsgálatára.

Ördögkatlan 2014.

Asztalkára tett rózsavirág mögül figyeled az elterülő tájat. Gyönyörű kép, unalmas kompozíció – mint egy tehetséges festő első próbálkozása. Az menti meg, hogy ez most ...

Nyiss a világra

avagy Így is lehet/ne gondolkodni az oktatásról

2012-04-16 11:49:02

Manapság kénytelen-kelletlen sok szó esik az oktatásról. Az új oktatási törvénnyel sokak számára elérhetetlen messzeségbe került a megszerezhető tudás, megtorpan a tudásalapú társadalom fejlődése, mely elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy hazánk az európai normáknak megfelelően képviseltethesse magát a nemzetközi munkaerőpiacon.

Az AIESEC, fiatalok nemzetközi hallgatói szervezete, amely azzal a céllal jött létre, hogy a fiatalok felfedezhessék a bennük rejlő lehetőségeket. A szervezet kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a nemzetközi gondolkodású és felelős diákok fejlődéséhez, hogy később ők maguk is pozitív hatást gyakorolhassanak a társadalomra.

Globalizálódó világunkban egyre inkább felértékelődik az idegen nyelvek ismerete, a kulturális nyitottság és a nemzetközi tapasztalatszerzés, ezekhez a változásokhoz pedig az oktatási intézményeknek is alkalmazkodniuk kell. Az AIESEC Magellán Projekt által szervezett konferenciája olyan platformot teremt, ahol a hasonló célokkal rendelkező iskolák megoszthatják egymással kérdéseiket, és megismerhetik az oktatási szakértők véleményét. A Projekt célja, hogy a nemzetköziség értékével hozzájáruljanak a magyar oktatási rendszer versenyképességéhez. Programjuk egyedülálló lehetőséget teremt a diákok számára, hogy más kultúrákat ismerhessenek meg, érdekes környezetben tanulhassanak idegen nyelveket, és hogy egész életre szóló élményekkel gazdagodhassanak.

Úgy gondolják, hogy a kulturális sokszínűség és a nemzetközi légkör megalapozza a magyar fiatalok nyitottságát, felkelti érdeklődésüket, és fejleszti világlátásukat. Globalizálódó világunkban egyre fontosabbá értéknek számít a tudatosság, a kulturális megértés és az idegen nyelvek ismerete. A „Nyiss a világra” (Window to the world Program) ezek fejlesztéséhez kíván hozzájárulni.

Ezért, az utóbbi hónapokban kialakult sajátos hazai kontextusban különösen fontos az a konferencia, amit az AISEC április 18-án a Corvinus Egyetemen rendez.
Rendezvény témája a nemzetköziség szerepe az oktatásban.
Ez a tematika olyan kérdéseket vet fel, mint
- Hol a helye a nemzetköziségnek, az interkulturális tapasztalatszerzésnek és az idegen nyelvek ismeretének a 21. századi oktatásban?
- Hogyan illeszkednek ezen értékek a magyar oktatási rendszer jelenébe és jövőképébe?

 


Előadók

Dr. Győri János
Docens, ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ
Vezetőtanár, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskola és Gyakorló Gimnázium
Kutatási területek: a tanárok interkulturális nézetei, a tehetségpedagógia nemzetközi tendenciái

Bodó Márton
Vezető koordinátor, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
Kutatási területek: önkéntesség az oktatásban, NAT adta irányelvek és lehetőségek, versenyképes oktatás


A konferencián elhangzottakról a Kikötő Online-on beszámolunk.
 

Hozzászólás ehhez:

Nyiss a világra

Milyen nap van ma?