RSS

Sziluett

Felénél tart a Lajkó Félix maraton

Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző, óriási siker itthon és külföldön.

A szép az utcán hever …a pécsi Janus Pannonius utcában!

Négy évvel a Kulturális Főváros eseményei után a pécsi képzőművészek a köztereken mutatkoznak be. Újszerű, egyedi köztéri megjelenéseikkel a pécsi képzőművészek 30 éves hagyományát ...

A Szigetet is el…

Ez már nem az. Mármint a Sziget. Nem a Diák, nem a Pepsi, nem a Kell egy hét együttlét. A szlogenben még ott a freedom, ...

„az egyik kézben pohár, a másikban okostelefon”

A Pécsi Tudományegyetemen 2013 márciusában átfogó kutatási projekt indult a Z-generáció néven ismert korcsoport életstílusának, fogyasztási és médiahasználati szokásainak vizsgálatára.

A Budapesti Iskola aktualitása

Az 1970-es évek elején a magyar film eltávolodott a korábbi stiláris megoldásaitól és témáitól, és a társadalomban zajló folyamatok elemzésére került a hangsúly. Ennek a ...

Ördögkatlan 2014.

2014-08-13 10:53:36 Ferenczy Nikolett

Asztalkára tett rózsavirág mögül figyeled az elterülő tájat. Gyönyörű kép, unalmas kompozíció – mint egy tehetséges festő első próbálkozása. Az menti meg, hogy ez most igazi.

Pitypang szörpöt(!) kortyolsz, melletted egy lengyel asztaltársaság időnként hangos kacagásba kezd, messzebbről kalapács zaja hallatszik, egyébként minden csendes még Palkonyán – kedd délelőtt, a Katlan első napja van.

Sétálni indulsz, bevenni az imént kémlelt vidéket. Töltekezel a tájjal. Egy autó megáll melletted: merre mész? Meglepő bizalommal szállsz be, hátsó ülésről hallgatod, hogy bár nem volt kint a kezed, mégis stopposnak hittek, itt mindenki így közlekedik. „Taxisaid” általad soha nem hallott faluból jöttek, régi katlanozók már, elsorolják, mi mindent muszáj megnézned, meghallgatnod, kipróbálnod. Elhatározod, hogy mindezt megnézed, meghallgatod és kipróbálod. Fejben átszámolod: két hétnyi programod van már most erre az öt napra, és a programfüzetet még nem is láttad.


Idén újabb színhellyel gazdagodott az Ördögkatlan, hiszen most először a PTE Bölcsészkara is kitelepült a palkonyai Faluházba a fesztivál idejére. A Bölcsészettudományi Kar – mint kultúrafogyasztó és „kultúracsináló” emberek gyűjtőhelye - feltűnés nélkül belesimult a fesztivál programjai közé. A Pécsi Bölcsész Udvar annyi látogatót vonzott, mintha mindig is a Katlan része lett volna. A három tematikus nap (vidék - szegénység, Shakespeare, Z-generáció) köré szervezett programokban a fesztiválozók ízlésüknek, kedvüknek megfelelően válogathattak: volt ott színház (Improvokál, Escargo hajója), irodalmi beszélgetés (Borbély Szilárd: Nincstelenek; Shakespeare kortárs tükörben; Jane Teller: Semmi;) reneszánsz konyha, koncert (Simply English), filmvetítés (Boldog új élet), médiafogyasztási szokások vizsgálata fesztiválkörnyezetben, de még játszóház (a tudatos médiahasználatról) is. Volt és jelenlegi bölcsészhallgatók, a bölcsészet- és társadalomtudományok iránt hivatásuknál fogva vagy hobbiból érdeklődők töltötték idejüket a hűs udvaron, kaptak gondolkodnivalót, beszélgetnivalót az esti alkalmi társaságok. Baranya egyik legnagyobb fesztiválja és Pécs egyik legmeghatározóbb kultúraközvetítő intézménye, a Pécsi Tudományegyetem végre egymásra talált, mint az elmúlt hét bebizonyította, mindenki örömére.


Nagyharsányban vagy (helyedet az autóban mások foglalják el), valaminek a központja, ennyit biztosan érzel. Programfüzetet kapsz és térképet, a mezítlábas menzán néhány jó falatot, mindezek mellé kedves szavak járnak a helyiektől. Mindenki úgy búcsúzik: az esti Quimbyn találkozunk. És este majd tényleg mindenki ott lesz, nem felejthető találkozó.
Kiszemelsz egy színházi programot, és megérted a sorszámrendszert: ha a sorszámosztásnál időben ott vagy, akkor bejuthatsz a színházi előadásokra. Aztán finomodik ez a szabály az empirikusan nyert adataid alapján: ha nincs sorszámod, kis szerencsével akkor is bejuthatsz. Aztán tovább: akármit csinálsz, nem jutsz sorszámhoz. És majd csak a negyedik napon: előfordul, hogy akkor jársz jobban, ha nem kapsz helyet egy előadásra. Megérted az egyik legkatlanabb élményt: bármely asztaltársasághoz letelepedhetsz, kezedben egy roséfröccsel, arcodon mosollyal,és hajnalig lehet beszélgetni mindarról, amit láttatok, hallottatok, kipróbáltatok – vagy arról, amit nem. Reggel elköszöntök, de nem sok időre, egyszer még úgyis; vagy most, vagy jövőre.

Forrás: www.ordogkatlan.hu

Van egy pont – valahol csütörtök dél magasságában, egy esős napot követően a kánikulában, jó pár színházi előadás után, nem kevés koncert előtt, egy kerekasztal beszélgetés közepén – amikor megszokottá válik a jó. Hogy otthonosan jó Palkonya családi csöndje, a Vylyan-terasz káprázó szépsége, Nagyharsány programgazdagsága és Kisharsány nyüzsgése. Hallgattál koncertet pajtában és pajta mögött, focipályán vagy ház udvarán. Volt jazz, alternatív, rock és népzene, láttál előadást akváriummal, lengyelül, bábokkal, jelmezben, a padlón, rögtönözve. Beszélgettél kötötten és kötetlenül, regényről, hátsóülésen, zenéről, kovács udvarban, kutatásról, sátorajtón kikukucskálva, ettél és ittál, táncoltál és jógáztál, és néma csöndet tartottál Cseh Tamás tiszteletére, míg zúgtak a harangok. Aztán megint: néztél, hallgattál, kipróbáltál, nevettél, fáradt délutánon egy sarokban elbújva szenderegtél, és álmodtál arról, ami majd még csak most következik.
Utolsó este, Kiscsillag koncert után. Valami mámor, valami üresség, jó lett ez volna még. A koncertbusz visz haza, lecsukódnak a szemeid, összebújtok a kedveseddel az ülésen – itt ilyet is lehet. Srácok szállnak fel elől, hallod a sofőr kérdését a sorban harmadikhoz: Ma is összehányod buszt? Megcsóválod a fejedet: nem jó a kérdés. Nem ma, hanem jövőre.


Katlanozók véleményei az idei fesztiválról:
„ Palkonya kinőtte magát, sok az új program, kellemes helyszínek.”
„ A sorszám-mizériát még mindig nem sikerült megoldani, kár. Sookszor elrontja az ember hangulatát.”
„Nagyon más ez, mint a nagyobb,ismert hazai fesztiválok. Sehol sincs ennyire a központban a
színház és a kultúra!”
„Egyedi a közönség: a fiatal és középkorú családoktól a gimnazistákig. És mindenki megtalálja a kedvére való programot, ha az igényes szórakozást szereti.”