Sziluett

Felénél tart a Lajkó Félix maraton

Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző, óriási siker itthon és külföldön.

A szép az utcán hever …a pécsi Janus Pannonius utcában!

Négy évvel a Kulturális Főváros eseményei után a pécsi képzőművészek a köztereken mutatkoznak be. Újszerű, egyedi köztéri megjelenéseikkel a pécsi képzőművészek 30 éves hagyományát ...

A Szigetet is el…

Ez már nem az. Mármint a Sziget. Nem a Diák, nem a Pepsi, nem a Kell egy hét együttlét. A szlogenben még ott a freedom, ...

„az egyik kézben pohár, a másikban okostelefon”

A Pécsi Tudományegyetemen 2013 márciusában átfogó kutatási projekt indult a Z-generáció néven ismert korcsoport életstílusának, fogyasztási és médiahasználati szokásainak vizsgálatára.

Ördögkatlan 2014.

Asztalkára tett rózsavirág mögül figyeled az elterülő tájat. Gyönyörű kép, unalmas kompozíció – mint egy tehetséges festő első próbálkozása. Az menti meg, hogy ez most ...

Gödörből gödörbe

2012-01-23 15:29:18 Artner Sisso

Budapest legnépszerűbb központi szórakoztató - és közösségi helyének a szervezői február 1-től távozni kénytelenek. Tíz nap átállás után újra nyit majd a közintézmény, új emberekkel, pályáztatás nélkül. Átlagos nemzeti kulturális évad elé nézünk a rockzenében is?

Ha azt vesszük, hogy az Új Színház és a Trafó esetében volt pályázat, közzé is tették, aztán mégsem szakmai szempontok alapján döntött a városvezetés, akkor máris összehasonlíthatatlanul jobban járt a Gödör. A nyilatkozatokat nézve és a leendő vezető munkásságát ismerve a legjobb rock-szakmai tudás szerint folytatódik majd a munka, sőt a körülmények javulására is van esély.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Gödör Klubot december 1-től működtető Design Terminál ugyanis az eddigi brandet felépítő Filep Ákos helyett Muraközy Pétert kérte fel a további programok megszervezésére. Muraközy a Volt fesztivál és a Balaton Sound programigazgatója (ezen túl is ellátja azt a munkát is), a veszprémi Utcazene fesztivál atyja és (a sajtó állítása szerint) Navracsics Tibor jó ismerőse…(Megjegyzem, hogy a Petőfi Csarnok felszámolásából maradt szervezőkön kívül még számos állástalan, munkanélküli kultfigura van, aki megpróbálkozna ilyen pályázatokon, ha volnának.) A közönség egyébként, lehet, hogy észre sem fogja venni a váltást, maximum kevesebb Balaton, Ef Zámbó vagy Európa Kiadó koncert lesz, megszokják a „korszerűbb” zenei életet. Vagy elmennek a Gödörbe nosztalgiázni, mert a jelenlegi vezetés viszi a nevet és szándékában áll újra letáborozni, folytatni a tevékenységet valahol.

Muraközy egy trendi figura na, és, mint vérprofi, nyilván kifogástalanul levezényli majd a Gödör-beruházás koordinálását is a koncertszervezés mellett, ráadásul szeretik őt a zenekarok, és nem csak azért, mert tűz közeli.

Mégis, sőt pont ezért, nagyon zavaró, hogy egy állampolgári adóforintokból fenntartott közintézmény, amelynek már kialakult közönsége, karaktere van, nem pályázat, hanem „kinevezés”útján kap vezetőt. Kár „lenyúlni” valamit, az elegáns „átvenni”, vagy „folytatni” helyett. Igaz, ez most nagy divat, nincsenek hát kétségeink. Csak a szakmától lehet most remélni a tartást, amennyiben nem csak és kizárólag a pénz homályosítja el az agyukat, hanem szeretnének még később is hitelesek lenni. Jó volna, ha nem vennének részt egymás eltiprásában, vagy, ha úgy gondolják, hogy érdemesek egy pozícióra, akkor kompromisszumokkal, a másik méltóságának lehetséges megőrzésével törekedjenek a megszerzésére. Meg fog ez térülni a változások idején, mert azért ők is tudják, hogy még a nagyon jó, meg a nagyon rossz is elmúlik.

,„Kedves Barátaink! Mint arról már bizonyára értesültetek, közel tíz év munka után az Erzsébet térről február 1-jével távoznunk kell. Ezúton szeretnénk megköszönni az együtt töltött éveket, a sok szép pillanatot, a sok baráti gesztust, megannyi élményt és tapasztalatot, amivel gazdagodtunk ez idő alatt. Köszönet a több ezer Zenésznek, Művésznek, valamint köszönet a Közönségünknek, hiszen a Gödör Klubot együtt tettük azzá, ami lett. Ezen a héten lesz a XIII. VilágVeleje Fesztivál a Gödörben, ott biztosan találkozunk…”

Ez áll a Gödör weboldalán most a programok mellett. Hát ennyi volt itt a VilágVeleje produkció. Remélem, összejön nekik, ha nem is nemzeti konzultáció folytán, egy barátságos kultúrfészek még valahol. Búcsúztassuk el őket szeretettel egy Korai Öröm koncert keretében január 31-én, és köszönjük meg nekik, hogy teret adtak elképzeléseinknek egy szintén politikai döntés során elbaltázott, akkor lehetetlennek tűnő bunker, nyomasztó betonkarjai között. (lásd még: Nemzeti Gödör)

Remélem az Akvárium néven újrainduló klub működése tisztességesebb lesz, mint a kezdetek és, hogy annak az ifjúság és kultúraellenes, agresszív őrző-védő gárdának befűtenek legalább, mondjuk egy kötelező konfliktusmegoldó tréninggel, aki a Gödör hírnevét bizony nem öregbítette. Magunknak pedig kívánom, hogy legyen egyszer megint szervesen fejlődő kulturális életünk, és ha lehet, a politikusok ne foglalkozzanak már annyit kulturális intézményeinkkel és velünk.
 

Hozzászólás ehhez:

Gödörből gödörbe

Milyen nap van ma?