RSS

Sziluett

Napelemes tetőteraszt fejlesztettek ki Bécsben

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU (Agrártudományi Egyetem) tetején felépített napelemes tetőterasz, ahol nemcsak a hallgatók, de a rovarok is szívesen időznek. ...

A VÉGÉHEZ ÉRT A KOMLÓI KÖNYVTÁR KÖRNYEZETVÉDEMI BERUHÁZÁSA

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magába foglalt. Az európai uniós forrásból 2014 ...

Kétnapos program a környezettudatosság jegyében

Környezettudatosságra nevelő játékos vetélkedőkön, előadásokon, bemutatókon és filmvetítéseken vehetnek részt május 8-án az iskolások, másnap pedig egész családok a komlói könyvtár rendezvénysorozatának következő állomásán. A ...

Szürkevízzel spórolnak a komlói könyvtárban

A komlói könyvtár udvarában egy röpke időre szokatlan látvánnyal találkozhattak az arra járók: egy méretes tartályt ástak ugyanis a föld alá. A tavaly december óta ...

„Otthon szólt a fiam, hogy kapcsoljam le a villanyt”

Környezettudatosságra nevelő programsorozatot indított általános iskolások számára a komlói könyvtár. A környezetbarát közlekedés és a víztakarékosság mellett az energia hatékony használatáról is tanultak a diákok, ...

Csak egy mozdulat – miért szelektáljunk?

2015-02-17 15:41:20

Az Európai Uniós célokkal összhangban 2015-től Magyarországon is kötelező lesz szelektíven gyűjteni a hulladékot. Két évvel ezelőtt, 2012-ben született meg, és 2013. január 1-jén lépett hatályba az a törvény, melynek kitűzött célja, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a lerakókba.

Ennek keretében 2015. január 1-jétől országszerte kötelező jellegű lett a szelektív hulladékgyűjtés.

A 2012. évi CLXXXV. törvény megjelenését követően az ország egész területén elkezdődött a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése. A korábbi években megszokott hulladékgyűjtő szigetek már csak azokon a helyeken alkalmazhatók, ahol a házhoz menő gyűjtés – például a sűrűn lakott területeken – nem biztosítható.
A szelektív szigetek eltűnésével tehát kialakult egy új hulladékgyűjtési forma, melynek lényege, hogy a szolgáltató a háztartásokhoz és lakóépületekhez szelektív tartályokat szállított ki. Ennek keretében a „hagyományos”, zöld tartályok mellé egy-egy kék és sárga fedelű tartály kerül, melyekben az alábbi típusú hulladékokat lehet gyűjteni.

Sárga: műanyag és fém hulladék, vagyis: PET-palackok, flakonok (mosószeres, tisztítószeres, tusfürdős stb.), zsákok és fóliák, valamint konzervdobozok, üdítős- és sörösdobozok. Fontos azonban, hogy minden ilyen jellegű flakon, doboz stb. kiöblítve kerüljön a gyűjtőbe.

Kék: a kék tartály a papírhulladék elkülönítésére szolgál, vagyis: kartondobozok, hullámkartonok, irodai papírok, újságok, szórólapok, valamint kartonból készült üdítős- és italosdobozok. A műanyag flakonokhoz hasonlóan itt sem szabad megfeledkezni a dobozok kiöblítéséről.

Az új szelektív hulladékgyűjtési szabályok miatt több lesz a visszaforgatott hulladék, mely a szemétszállító cégeknek hasznot hoz. A környezetvédelmi államtitkár szerint ez teszi lehetővé az újabb szemétszállításidíj-csökkentést.

Ezért szelektív hulladékgyűjtési rendszert épít környezettudatossági programjában a komlói könyvtár is. A harmincmillió forintos, európai uniós beruházás a feltételek megteremtésén túl a szemléletformálásra is koncentrál.

Egy átlagos ember egy év alatt több mint egy tonna hulladékot termel, mely háromnegyede újrahasznosítható lenne, ha megfelelő módon szabadulnánk meg tőle. Ezzel szemben a 2013-as európai statisztikák alapján mindössze 17%-át szelektáljuk és 70%-a hulladéklerakókra kerül. Régi közhely, hogy a hulladék nyersanyag, amelyből számtalan nélkülözhetetlen tárgyunk készülhet a hagyományos technológiáknál sokkal kevesebb energiát és vizet felhasználva. Száz konzervdoboz újrahasznosításával például annyi áramot lehet megspórolni, amennyi egy átlagos hálószoba világítását két hétre fedezi. Ennek feltétele azonban a hulladék előzetes szétválogatása.

Ha a régi módon, ömlesztve gyűjtjük a szemetet, akkor az értékes nyersanyagok egy része (például a papír) már a kukában tönkremegy, mások (például az üvegek) pedig a szállítás-préselés során válnak használhatatlanná. Ráadásul az ilyen vegyes hulladék utólagos szétválogatása szinte megoldhatatlan feladat. A komlói könyvtárban is megtalálható színes kukák némi odafigyeléssel kiküszöbölik ezeket a problémákat. A város családi házas övezeteiben pedig 2015 márciusától szintén annyi dolga lesz csupán a lakóknak, hogy külön válogassák és az átadó pontokra zacskóban kihelyezzék a szemetet, az újonnan induló, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő programnak köszönhetően. Ez a szolgáltatás az ország számos más városában is elérhető, például Pécsett, Székesfehérvárott és Budapesten is.

Általános tévhit, hogy szállításkor a különböző fajta hulladékokat egybe öntik, így a szétválogatásuk felesleges. A szelektív gyűjtők tartalmát ugyanis speciális járművek viszik el, amelyek önálló rekeszeiben nem keverednek az egyes anyagok. Ezeket később tovább válogatják (például a műanyagokat fajtánként), és eközben még egyszer gondosan átnézik, nem keveredett-e közé oda nem illő anyag. Nem is gondolnánk, de Kecskeméten elítéltek végzik a szelektíven gyűjtött hulladékok szétválogatását! A műveletet követően végül megtisztítják a különválogatott anyagokat, majd elkezdődhet az újrahasznosítás.

Ennek módja nagyon változatos. Az üveget és a fémet például be lehet olvasztani és akár ugyanolyan italospalackot vagy dobozt gyártani belőle, mint amilyet korábban kidobtunk. A műanyagok többségéből tisztítás és darálás után más típusú műanyagok állíthatók elő. Ilyen újrahasznosított termékek lehetnek például a különféle csövek, kerti edények és üdítőspalackok is. Természetesen nem veszik kárba a papír sem, sőt komposztálással a különféle szerves hulladékok is visszaforgathatók a természetbe.

Megfelelő eljárásokkal az anyagok nem válnak szemétté és kötnek ki lerakókban, hanem a természet körforgásának mintájára újra és újra hasznosulnak. Ehhez ráadásul most már nem kell más, csak egy kis odafigyelés!