RSS

Sziluett

Napelemes tetőteraszt fejlesztettek ki Bécsben

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU (Agrártudományi Egyetem) tetején felépített napelemes tetőterasz, ahol nemcsak a hallgatók, de a rovarok is szívesen időznek. ...

A VÉGÉHEZ ÉRT A KOMLÓI KÖNYVTÁR KÖRNYEZETVÉDEMI BERUHÁZÁSA

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magába foglalt. Az európai uniós forrásból 2014 ...

Kétnapos program a környezettudatosság jegyében

Környezettudatosságra nevelő játékos vetélkedőkön, előadásokon, bemutatókon és filmvetítéseken vehetnek részt május 8-án az iskolások, másnap pedig egész családok a komlói könyvtár rendezvénysorozatának következő állomásán. A ...

Szürkevízzel spórolnak a komlói könyvtárban

A komlói könyvtár udvarában egy röpke időre szokatlan látvánnyal találkozhattak az arra járók: egy méretes tartályt ástak ugyanis a föld alá. A tavaly december óta ...

„Otthon szólt a fiam, hogy kapcsoljam le a villanyt”

Környezettudatosságra nevelő programsorozatot indított általános iskolások számára a komlói könyvtár. A környezetbarát közlekedés és a víztakarékosság mellett az energia hatékony használatáról is tanultak a diákok, ...

Környezettudatos mintaintézmény

- komlói könyvtár

2015-02-16 14:37:26

Harmincmilliós környezetvédelmi projekt megvalósítási szakaszába lépett a komlói könyvtár, mely kiemelt prioritásként kezeli a szelektív hulladékgyűjtést – ez pedig az épület infrastruktúrájában és az általuk szervezett oktató programokban is megmutatkozik.

A beruházás kapcsán Steinerbrunner Győzőnével, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatójával beszélgettünk.

Mit jelent az, hogy a komlói könyvtár mintaintézmény?
Egy átfogó pályázatnak köszönhetően Komlón elsőként kaptunk lehetőséget mind az intézményünk működésének, mind a látogatóink gondolkodásmódjának megváltoztatására, így a városban irány- és példamutató a működésünk. Ez egyrészt a könyvtár számára elérhető új eszközökben nyilvánul meg, mint a szelektív hulladékgyűjtők és a palackprések, másrészt az általunk szervezett programokban, melyekkel a gyermekeket és családtagjaikat igyekszünk a mindennapi életben is hasznosítható tanácsokkal ellátni.

Kissé szokatlan egy könyvtár szerepvállalása ebben a témában. Milyen előnye származik ebből a könyvtárnak, miért tartják a környezetvédelmet ennyire fontosnak?
Ha nagyon leszűkítve nézzük, a hatékonyabb, gazdaságosabb működés által kevesebb lesz a kiadásunk, így több forrásunk marad új könyvekre, folyóiratokra, magazinokra. Az alkalmazottaink a látogatók igényei alapján folyamatosan bővítik az állományunkat, a jelenleg mintegy 128 000 kötet minden évben körülbelül 2-3000 újjal egészül ki. De fontosnak tartjuk, hogy a könyvek mellett a környezettudatos gondolkodásmódot is hazavigyék olvasóink. A könyvtár legfontosabb szerepe a tudás megőrzése, elérhetővé tétele és átadása, ebbe pedig úgy gondoljuk, beletartozik az is, hogy felhívjuk a figyelmet és megpróbáljunk változtatni napjaink egyik legégetőbb problémáján.

Az egész városra jellemző ez a gondolkozásmód, a város többi intézménye is hasonlóan nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre?
A városban működő intézmények is tudatosan törekszenek a környezet védelmére, de ez általában csak egy-egy akcióban nyilvánul meg. Van, ahol külön gyűjtik az elhasznált elemeket, másutt a műanyag palackok kupakjait, vagy rendszeresen szerveznek papírgyűjtést, azonban ezek a tevékenységek egyik esetben sem terjednek ki annyi területre, mint nálunk. Ez természetesen azt is jelenti, hogy nemcsak a szelektív hulladékgyűjtésre korlátozódik a fejlesztésünk. Egy, az esővizet összegyűjtő tartályt helyezünk el az udvarban a föld alá, melyet az illemhelységekbe vezetünk vissza, de 120 neoncsövet is lecseréltünk LED-ekre, melyek működését mozgásérzékelőkkel tettük még hatékonyabbá. A legszembetűnőbbek a látogatók számára azonban a szelektív hulladékgyűjtők és a palackprések.

Gondot okozott a használatuk?
Gondnak nem nevezném. A palackprések iránt nagy az érdeklődés, hisz ilyenekkel csak kevés helyen találkozhatnak. Többen rá is kérdeztek, hogy hol vásárolhatnak ilyet otthonra. A használatuk viszont roppant egyszerű, fejtörést néha inkább a szelektív kukák okoztak. Sokan a zsíros szalvétákat vagy a használt zsebkendőket is a papírok közé dobnák, de ilyenkor a könyvtár és a múzeum alkalmazottai felvilágosítják a látogatókat arról, hogy a szennyezett papírt nem lehet újra feldolgozni.

A szelektív hulladékgyűjtés napja című rendezvényük is segített e téren?
Igen, a februári rendezvényünkre mintegy száz általános iskolás érkezett, akiknek játékos formában igyekeztünk megmutatni, hogy melyik típusú hulladék melyik kukába való. Azt is megtanulhatták a gyerekek, hogy a használt kávézaccból a növények hasznos tápanyagokat nyerhetnek, ha a földjükbe helyezzük ahelyett, hogy kidobnánk. Április 18-án, hasonló tematikában már a szülőket, felnőtteket is várjuk a könyvtár rendezvényére.

A projektről bővebben a www.zold-konyvtar.hu oldalon olvashat, vagy az info@zold-konyvtar.hu címen kérhet több információt.