RSS

Sziluett

Napelemes tetőteraszt fejlesztettek ki Bécsben

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU (Agrártudományi Egyetem) tetején felépített napelemes tetőterasz, ahol nemcsak a hallgatók, de a rovarok is szívesen időznek. ...

A VÉGÉHEZ ÉRT A KOMLÓI KÖNYVTÁR KÖRNYEZETVÉDEMI BERUHÁZÁSA

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magába foglalt. Az európai uniós forrásból 2014 ...

Kétnapos program a környezettudatosság jegyében

Környezettudatosságra nevelő játékos vetélkedőkön, előadásokon, bemutatókon és filmvetítéseken vehetnek részt május 8-án az iskolások, másnap pedig egész családok a komlói könyvtár rendezvénysorozatának következő állomásán. A ...

Szürkevízzel spórolnak a komlói könyvtárban

A komlói könyvtár udvarában egy röpke időre szokatlan látvánnyal találkozhattak az arra járók: egy méretes tartályt ástak ugyanis a föld alá. A tavaly december óta ...

„Otthon szólt a fiam, hogy kapcsoljam le a villanyt”

Környezettudatosságra nevelő programsorozatot indított általános iskolások számára a komlói könyvtár. A környezetbarát közlekedés és a víztakarékosság mellett az energia hatékony használatáról is tanultak a diákok, ...

Kerékpározz okosan!

2015-04-16 12:23:25

Több tucat iskolás versengett nemrégiben a komlói könyvtár Bringa Rallyján. Az egyre tavasziasabbra forduló időben remélhetőleg sokan bicikliznek közülük a hétköznapokban is. Ahhoz, hogy ezt biztonságosan megtehessék, nem árt odafigyelni néhány dologra.

A komlói könyvtár kettős céllal rendezte meg a március végi Bringa Rallyt. Egyrészt népszerűsíteni akarták a fiatalok körében ezt a környezetbarát és egészséges közlekedési módot, másrészt pedig felhívni a figyelmüket, mennyire fontos, hogy odafigyelve, a szabályokat ismerve és betartva közlekedjenek.

A Bringa Rally játékai olyan hétköznapi közlekedési szituációkat modelleztek, amelyek bármikor előfordulhatnak. Könnyűszerrel adódhat olyan helyzet, amikor hirtelen kell megállni, kanyarodni, váratlan úthibát kikerülni. Nem csak a felnőtteknek, a gyerekeknek is fontos, hogy fel legyenek készülve az ilyen esetekre.

Mindenekelőtt ismerni kell a KRESZ szabályait, különösen a fontosabb táblákat és az elsőbbségre vonatkozó előírásokat. Ezt a legjobban a gyakorlatban, a szülőkkel együtt biciklizve lehet elsajátítani egyrészt példamutatással, másrészt a szabályok egyszerű és közérthető elmagyarázásával.
A kisgyerekek még nem tesznek meg nagy távolságokat, a város jól ismert és közösen többször is bejárt utcáira (például az iskolába) pedig egy idő után egyedül is ki lehet őket engedni kerékpározni. Eleinte célszerű a nagyobb forgalmú utaktól távol tartani a gyerekeket, arra kérve őket, inkább tolják át a bringát a zebrán. De ha már nagyobbak, stabilan uralják a kerékpárt és tisztában vannak a közlekedés szabályaival, akkor kaphatnak nagyobb önállóságot.

A szabályok ismerete mellett legalább ennyire fontos a bicikli műszaki állapota. Ez a gyerek magasságához illő méretű járgány kiválasztásával kezdődik. De fontos a nyereg beállítása, a megfelelő állapotú gumik, lánc, váltó is. A komlói domborzati viszonyok mellett különösen a fékekre kell odafigyelni, hiszen a város tele van meredek lejtőkkel, ahol alaposan fel lehet gyorsulni. Az általános iskolásoknál még legnagyobb részt a szülők feladata, hogy a bicikli karbantartásáról gondoskodjanak. De a gyerekeknek is érdemes megtanítani, milyen árulkodó jelekre figyeljenek oda, így tudják jelezni a hibákat.
Fontos tudni, hogy nem elég ilyenkor tavasszal egyszer átnézni a kerékpárokat, szezon közben is rendszeresen kell vetni néhány pillantást a fődarabok állapotára.

Érdemes azonban a fentiekre időt szánni, hiszen a biciklizés nem csak az egyik „legzöldebb” közlekedési mód, hanem az erőnlétet és az állóképességet is fejleszti. Ha a gyerekekkel megkedveltetjük, felnőttként egyszerre óvhatják vele a környezetüket és tehetnek a saját egészségükért.

Aki szeretné a tavaszt egy kellemes biciklis kirándulással indítani, csatlakozzon a komlói könyvtár városkerülő túrájához. Gyülekező 18-án, szombaton 14:00-kor a könyvtár előtt, további részletek erre a linkre kattintva.

Bővebb információkat a www.zold-konyvtar.hu weboldalon olvashat a projektről, ha pedig kérdése van, írjon az info@zold-konyvtar.hu címre.

Galéria