Tájoló

Kisebbségi filmek szemléje kezdődik a Tranzitban

Szerdán kezdődik a kolozsvári Tranzit Házban a kisebbségi filmek szemléje. A szombat estig tartó rendezvénysorozat célja, hogy képet alkosson Közép- és Kelet-Európa kisebbségeiről. A fesztivál ...

Művészek összefogása az Ecsetgyárban

Összefogtak a kolozsvári független művészeti intézmények: hat kortárs művészeti galéria tart közös megnyitót ma, június elsején a kolozsvári kortárs művészeti szcéna emblematikus helyszínén, az Ecsetgyárban.

Román Oscar Bocsárdinak

Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója kapta idén a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat. A román színházi szakma Oscarjának számító gálán a 2011-es év ...

A lemezlovas grafikái

Fazakas Barnának egyéni tárlata nyílt szerdán 36 címmel a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai kiállítótermében. A csíkszeredai származású, jelenleg Belgiumban élő képzőművész tárlatát sikerült éppen ...

privát mészöly(ünk)

Gerőcs Péter és Dér Asia privát mészöly című dokumentumfilmjét vetítették szombaton délután a BBTE Bölcsészettudományi Karának Eminescu termében, a Láthatatlan Kollégium Kortárs Műhelyének szervezésében. A ...

Grafikák kerestetnek

2012-02-22 13:10:30

 Egy hónap múlva, pontosabban március 20-án lezárul a jelentkezési határidő a II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra. A rangos grafikai szemlét május 18-án délután 5 órai kezdettel, Sepsiszentgyörgyön nyitja meg Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter – jelentette be Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján.

 Egy hónap múlva, pontosabban március 20-án lezárul a jelentkezési határidő a II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra. A rangos grafikai szemlét május 18-án délután 5 órai kezdettel, Sepsiszentgyörgyön nyitja meg Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter – jelentette be Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján. A kiállításmegnyitót díjátadó ünnepség követi majd, ahol a zsűri méltatja az alkotásokat. Imreh elmondta: az idei terv egy új hagyomány megteremtése, éspedig az, hogy a grafikai szemle kiállításával párhuzamosan az előző kiadás nyertesének egyéni tárlata is megnyíljon.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a Székelyföld művészei
bekerüljenek a nemzetközi grafikai élvonalba 

Siklódi Zsolt, a biennále kurátora arról tájékoztatott, hogy idén is két kategóriában lehet nevezni: hagyományos és kísérleti grafikában. Nevezhetnek hivatásos képzőművészek vagy képzőművészeti egyetemen tanuló diákok. Jelentkezni kizárólag grafikai alkotásokkal lehet, rajzot, pasztellrajzot, akvarellt nem fogadnak el. A munkák méreteit is szabályozták, a hagyományos grafikai alkotások maximum 100x70 cm, míg a kísérleti grafikai alkotások 200x100 cm nagyságúak lehetnek. Első körben digitális formában várják a munkákat 2012. március 20-áig. A versenykiírásról minden információ megtalálható a www.grafikaiszemle.ro oldalon. A három székelyföldi megye olyan jelentős rendezvénye ez, amely hozzájárul Székelyföld építéséhez, fejlesztéséhez – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: 2010-ben 11 országból közel 700 alkotással neveztek be a versenyszerű szemlére, amely által Európa művészeti térképére került a térség. A II. Grafikai Biennále egyúttal a Székelyföld-napok nyitórendezvénye is lesz.

Kultúrára országszerte Székelyföldön fordítanak a legtöbb pénzt – szögezte le ki Tamás Sándor. Kovásza Megye Tanácsának elnöke azt is elmondta, jövő évben első ízben szervezik meg a Székelyföldi Fotó Biennálét, és évente váltogatja majd egymást a grafikai, illetve fényképészeti szemle.

Az idei rendezvénysorozatot Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium közösen finanszírozza. Szervezői a Hargita és a Kovászna Megyei Tanácsok, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetői.

A rendezvény célja, hogy a székelyföldi grafikusok bekerülhessenek a nemzetközi körforgásba, illetve, hogy a nemzetközi művészet is eljusson a székelyföldi művészekhez. A tavalyi biennáléra 11 országból, összesen 683 alkotás érkezett, amelyből 71 került be a biennále katalógusába, illetve 245 alkotás vett részt egy vándorkiállításon, amelyet összesen négy helyszínen állítottak ki: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Temesváron, valamint Marosvásárhelyen.

forrás: maszol.ro

Hozzászólás ehhez:

Grafikák kerestetnek

Milyen nap van ma?