Tájoló

Kisebbségi filmek szemléje kezdődik a Tranzitban

Szerdán kezdődik a kolozsvári Tranzit Házban a kisebbségi filmek szemléje. A szombat estig tartó rendezvénysorozat célja, hogy képet alkosson Közép- és Kelet-Európa kisebbségeiről. A fesztivál ...

Művészek összefogása az Ecsetgyárban

Összefogtak a kolozsvári független művészeti intézmények: hat kortárs művészeti galéria tart közös megnyitót ma, június elsején a kolozsvári kortárs művészeti szcéna emblematikus helyszínén, az Ecsetgyárban.

Román Oscar Bocsárdinak

Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója kapta idén a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat. A román színházi szakma Oscarjának számító gálán a 2011-es év ...

privát mészöly(ünk)

Gerőcs Péter és Dér Asia privát mészöly című dokumentumfilmjét vetítették szombaton délután a BBTE Bölcsészettudományi Karának Eminescu termében, a Láthatatlan Kollégium Kortárs Műhelyének szervezésében. A ...

Reflex2 Nemzetközi Színházi Biennálé

„Nagyméretű nemzetközi rendezvény egy hatvanötezres lélekszámú kisvárosban" – így nevezte meg a március 16-30. között megszervezésre kerülő REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennálét Iulia Popovici kritikus, ...

A lemezlovas grafikái

Születésnapján nyitotta meg csíkszeredai tárlatát Fazakas Barna

2012-04-16 11:44:59 Horváth Szekeres István

Fazakas Barnának egyéni tárlata nyílt szerdán 36 címmel a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai kiállítótermében. A csíkszeredai származású, jelenleg Belgiumban élő képzőművész tárlatát sikerült éppen a harminchatodik születésnapjára időzíteni. A tárlaton a Pues El Resto együttes (Boldizsár Szabolcs, Bene Zoltán, Hompoth Artúr Norbert és Szakál Attila) improvizált a képek hangulatát követve.

Fazakas Barnának egyéni tárlata nyílt szerdán 36 címmel a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai kiállítótermében. A csíkszeredai származású, jelenleg Belgiumban élő képzőművész tárlatát sikerült éppen a harminchatodik születésnapjára időzíteni. A tárlaton a Pues El Resto együttes (Boldizsár Szabolcs, Bene Zoltán, Hompoth Artúr Norbert és Szakál Attila) improvizált a képek hangulatát követve. A kiállítást Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója nyitotta meg, az alkotót és alkotásait Túros Eszter művészettörténész méltatta.

A jó pár éve DJ-ként is fellépő képzőművésznek ez a negyedik egyéni tárlata. A huszonöt kiállított munka az elmúlt nyolc év termését vonultatja fel, kettő közülük számítógépes grafika. A képek témája nagyon változatos. Spontánul született művekről van szó, amelyeket különböző élethelyzetek ihlettek, árulta el az alkotó. A technikáról szólva, Fazakas Barna szívesen nevezi a munkáit színes grafikának, hiszen többnyire akrilt és színes tust használ. Képein felfedezhető, hogy sokáig, körülbelül tizenöt évig reklámgrafikusként dolgozott különböző cégeknél: erős kontraszthatásokkal, nagy, egyszerű, egymástól jól elhatárolódó formákkal építkezik, ez alakítja a grafikák kompozícióját is.

A művész alkotásain tetten érhető a reklámgrafikusi tapasztalat
és az erős zenei hatás is (a szerző felvétele)


Az alkotásokra hatással van a lemezlovasi munka is. A művész saját bevallása szerint, az alvás idejét kivéve, egyfolytában zenét hallgat, természetesen munka közben is, és ez képei hangulatában és színvilágában is átjön. Kedvenc munkái nincsenek, illetve mindig az újak a kedvencek, éppen ezért úgy érzi, folyamatosan fejlődik. Ha valamikor egyik képéről úgy gondolta, hogy az élete legjobb grafikája, amit soha nem tud majd túlszárnyalni, néhány év múlva, az újabb képek fényében már nem biztos, hogy annak látja. Ez egy természetes fejlődés – vallja.

A kiállítás hétköznapokon 12 és 18 óra között, május 4-ig látható a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai kiállítótermében.

 

forrás: Új Magyar Szó

Hozzászólás ehhez:

Kiállítás ajánló | Fazakas Barna Csíkszeredai tárlata

Milyen nap van ma?