Tájoló

Kisebbségi filmek szemléje kezdődik a Tranzitban

Szerdán kezdődik a kolozsvári Tranzit Házban a kisebbségi filmek szemléje. A szombat estig tartó rendezvénysorozat célja, hogy képet alkosson Közép- és Kelet-Európa kisebbségeiről. A fesztivál ...

Művészek összefogása az Ecsetgyárban

Összefogtak a kolozsvári független művészeti intézmények: hat kortárs művészeti galéria tart közös megnyitót ma, június elsején a kolozsvári kortárs művészeti szcéna emblematikus helyszínén, az Ecsetgyárban.

Román Oscar Bocsárdinak

Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója kapta idén a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat. A román színházi szakma Oscarjának számító gálán a 2011-es év ...

A lemezlovas grafikái

Fazakas Barnának egyéni tárlata nyílt szerdán 36 címmel a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai kiállítótermében. A csíkszeredai származású, jelenleg Belgiumban élő képzőművész tárlatát sikerült éppen ...

privát mészöly(ünk)

Gerőcs Péter és Dér Asia privát mészöly című dokumentumfilmjét vetítették szombaton délután a BBTE Bölcsészettudományi Karának Eminescu termében, a Láthatatlan Kollégium Kortárs Műhelyének szervezésében. A ...

Egy hónap a fotográfiának

2012-02-01 12:35:06 Sipos M. Zoltán, T. Koós Imola

Kiállításmegnyitókkal, premierekkel ünneplik a fotográfia hónapját Románia és Magyarország városaiban, de Moldova Köztársaságban és Vajdaságban is.

A Kolozsvári Szépművészeti Múzeum ma nyitja meg a Fotográfia Hónapja rendezvénysorozatát, amelybe a Fotóművészek Nemzetközi Szövetsége révén Budapest, Szolnok, Debrecen, Újvidék, Kisinyov és Cernăuţi is bekapcsolódik, összesen több mint 50 tárlatot nyitva meg ezekben a hetekben.

Kolozsváron országos premier keretében először nyílik alkalma a fényképezést kedvelő közönségnek arra, hogy a világ első fotós haditudósítójának munkáit egy egységes kiállítás keretében nézhesse meg. A Romániai Fotóművészek Szövetsége a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium fővédnöksége alatt ma délelőtt 10 órakor nyitja meg hivatalosan a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban (a Bánffy-palotában) a Szathmári Pap Károly-kiállítást. A tárlat a kolozsvári származású fotóművész, dokumentarista és hadifotós 150 munkájából áll. „Ez egy országos premier, de bátran állíthatom, hogy világviszonylatban sem volt még arra példa, hogy Szathmári Pap Károlynak ekkora mennyiségű fotója egyszerre, egy kiállítás keretében kerüljön a nyilvánosság elé. Elérkezettnek látom az időt, hogy Szathmárit mint magyar nemzetiségű fotóst mutassuk meg a nagyközönségnek, mert az utóbbi időben a román kollegák előszeretettel emlegetik első román hadifotósként, románosítva a nevét, lévén, hogy román nyelvterületen is kiválóan helytállt” – mondta el lapunknak a kiállítás kapcsán Tóth István, a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke.

Készül a tárlat. Szathmári Pap Károly fotóit készítik elő a Bánffy-palotában

Hozzátette, a kiállítás anyaga Szathmári eredeti fotóinak digitalizált változata. Emellett az Ördög Róbert csíkszeredai magángyűjtő tulajdonában levő eredeti kópiák is megtekinthetők. Ugyancsak a Szépművészeti Múzeumban nyílik meg a délutáni és esti órákban az Év Fotója Országos Szalon, amelyet második alkalommal rendeznek meg. A hivatásos és amatőr fotósoknak szóló legrangosabb hazai kiállításra 1358 pályamunka érkezett be, amelyből a zsűri 10 kategóriában a legjobb száz alkotást választotta ki a kiállítás anyagául. Idén a kiállítás nagydíját Vasile Venig nagykárolyi fotóművész veszi majd át.

Ugyanott délután hatkor nyílik meg – immár harmadik alkalommal – a hazai Fotóklubok Kupája Szalon, amelyen a sepsiszentgyörgyi Camera Club Siculorum, a nagyváradi Tavirózsa, valamint egy bukaresti és egy marosvásárhelyi fotóklub is képviselteti magát. Délután négy órakor a Román és Magyar Fotóművészek Nemzetközi Szalonja hatodik megnyitójára is sor kerül a Kolozsvári Magyar Opera előcsarnokában.

Fotoetnografica címmel a Kolozs Megyei Tanács védnöksége alatt szerdán, február elsején 13 órakor szintén fotókiállítás nyílik az Octavian Goga Megyei Könyvtár előcsarnokában (Dorobanţilor utca 104). A tárlat anyaga egy máramarosi fotóstáborban készült, és a téli ünnepkör hagyományait örökíti meg. A kiállítás február 12-éig lesz látogatható.

A Magyar Fotográfia Hónapja alkalmával a szé-kelyudvarhelyi Művelődési Házban is kiállítás várja az érdeklődőket, amellyel szintén a 200 éve született Szathmári Pap Károly életműve előtt tisztelegnek. A fotótárlaton az Orbán Balázs Fotóklub nyolc fotográfusa munkáit láthatja a nagyközönség február 9-éig.

 

forrás: Új Magyar Szó

Hozzászólás ehhez:

Egy hónap a fotográfiának

Milyen nap van ma?