Tájoló

Művészek összefogása az Ecsetgyárban

Összefogtak a kolozsvári független művészeti intézmények: hat kortárs művészeti galéria tart közös megnyitót ma, június elsején a kolozsvári kortárs művészeti szcéna emblematikus helyszínén, az Ecsetgyárban.

Román Oscar Bocsárdinak

Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója kapta idén a legjobb rendezőnek járó UNITER-díjat. A román színházi szakma Oscarjának számító gálán a 2011-es év ...

A lemezlovas grafikái

Fazakas Barnának egyéni tárlata nyílt szerdán 36 címmel a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai kiállítótermében. A csíkszeredai származású, jelenleg Belgiumban élő képzőművész tárlatát sikerült éppen ...

privát mészöly(ünk)

Gerőcs Péter és Dér Asia privát mészöly című dokumentumfilmjét vetítették szombaton délután a BBTE Bölcsészettudományi Karának Eminescu termében, a Láthatatlan Kollégium Kortárs Műhelyének szervezésében. A ...

Reflex2 Nemzetközi Színházi Biennálé

„Nagyméretű nemzetközi rendezvény egy hatvanötezres lélekszámú kisvárosban" – így nevezte meg a március 16-30. között megszervezésre kerülő REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennálét Iulia Popovici kritikus, ...

Kisebbségi filmek szemléje kezdődik a Tranzitban

2012-07-04 08:51:02

Szerdán kezdődik a kolozsvári Tranzit Házban a kisebbségi filmek szemléje. A szombat estig tartó rendezvénysorozat célja, hogy képet alkosson Közép- és Kelet-Európa kisebbségeiről. A fesztivál még abban is különleges, hogy több év óta újra a Tranzit Ház udvarán is vetítenek filmeket.

Szerdán kezdődik a kolozsvári Tranzit Házban a kisebbségi filmek szemléje. A szombat estig tartó rendezvénysorozat célja, hogy képet alkosson (a teljesség igénye nélkül) Közép- és Kelet-Európa kisebbségeiről. A fesztivál még abban is különleges, hogy több év óta újra a Tranzit Ház udvarán is vetítenek filmeket – ezek a vetítések rossz idő esetén a Tranzit Ház Nagytermébe költöznek.

A kiválasztott filmek témájukban közelítnek meg valamilyen kisebbségi csoportot, vagy peremre szorított egyénekeket – mondta el a maszol.ro-nak Jobb Boróka, a szervezőcsapat tagja.
„A filmeket a partnerekkel együtt úgy állítottuk össze, hogy mindenki a maga környezetéből igyekezett olyan dokumentumfilmet mutatni, ami valamiképpen a kisebbség fogalmához kapcsolódik” – közölte Jobb Boróka.

A rendezvényen két rendezőnek sikerül majd személyesen részt vennie. Az egyik Domokos János magyarországi rendező, aki 1994 óta készít antropológiai-, dokumentum- és kísérletfilmeket, és aki többek között a Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmes rendezői díját is elnyerte. A Tartsd Eszedben című dokumentumfilmjében arra keres választ, hogy két közösség viszonya képes-e regenerálódni a szilágysági Ipp községben 1940-ben megtörtént tömegmészárlás után.

A másik meghívott rendező Marius Tabacu dokumentumfilmes, aki a Video Pontes Alapítvány elnöke, és egyszemélyben zenész, műfordító, jelenleg pedig a Kolozsvári Filharmónia Igazgatója. A Máramaros zóna című filmje azt mutatja be, hogy a különböző kisebbségek hogyan tudnak egymás kultúráját befolyásolva békességben együtt élni. A két filmvetítés közben és utána a két rendezővel Kozák Gyula szociológus beszélget.

Az első levetítésre kerülő film után is sor kerül egy beszélgetésre Andrei Schvartz Auf der Kippe (A gödörben) című filmje kapcsán, amelyik a Kolozsvár peremén lévő Dallas kolóniát mutatja be 1997-ben. A filmet követően Andrea Ghiţă TV-producer beszélget Harbula Hajnalka kutatóval, aki többek között a Kolozsvár peremén lévő roma közösségekkel is foglalkozott, valamint Florin Tala iskolai mediátorral, aki konkrét tapasztalatokkal tud majd szolgálni a Dallas kolónia mai helyzetéről, mivel ebben a közösségben él és dolgozik.

A filmszemle része egy Európai Unió által támogatott projektnek, ami immár második éve zajlik. A projekt címe A bizalom erősítése kulturális eszközökkel többetnikumú közösségekben.

A projekt célkitűzése a különböző országokkal való együttműködés a művészet eszközeivel. A művészeti produkciókat több helyszínen - Kolozsvár, Bolzano, Pozsony, Budapest – bemutatják. A filmszemlét is minden partner megszervezi a maga helyszínén.

Főszervező a Tranzit Alapítvány, támogatói az Európai Unió Kultúra (2007-2013) keretprogram, a Romániai Művelődési és Örökségvédelmi Minisztérium és a Communitas Alapítvány. Partnereik a szlovákiai Védcölöp Alapítvány, a bolzanói EURAC Kisebbségjogi Intézet és a budapesti A38 Non-profit Egyesület.

A belépés ingyenes.

Program:

NAGYTEREM

19.00 A szakadék szélén / Auf der kippe (Németország)
Rendező: Andrei Schwartz
Időtartam: 75'

TRANZIT UDVAR

20.30 – 21.30 Beszélgetés
Moderátor: Andrea Ghiţă (TV producer)
Meghívottak: Harbula Hajnalka (kutató), Florin Tala (iskolai mediátor)

21.30 Az élet és egyéb telepek / The Life and other Building Yards (Olaszország)
Rendező: Giuseppe Schettino
Időtartam: 37'

Csütörtök, július 5. 2012

NAGYTEREM

19.00 Máramaros körzet / Zona Maramureş (Románia)
Rendező: Marius Tabacu
Időtartam: 50'

TRANZIT UDVAR

20.00 Beszélgetés
Moderátor: Kozák Gyula (szociológus)
Meghívottak: Marius Tabacu (rendező) és Domokos János (rendező)

21.30 Tartsd eszedbe! / Ține minte (Magyarország)
Rendező: Domokos János
Időtartam: 58'

Péntek, július 6. 2012

NAGYTEREM

19.00 66 szezon / 66 sezón / 66 Seasons (Szlovákia)
Rendező: Kerekes Péter
Időtartam: 84'

20.30 Mit mondott Magdaléna / What Magdalena Said (Nagy-Britannia)
Rendező: Michael Stewart
Időtartam: 50'

TRANZIT UDVAR
21.30 – 22.00 Beszélgetés
Moderátor: Fosztó László (antropológus)
Meghívott: Michael Stewart (antropológus)

22.00 Mulatság
DJ Martin Heidegger

Szombat, július 7. 2012

NAGYTEREM

19.00 Az én házam / Casa Mia (Olaszország)
Rendező: Debora Scaperrotta
Időtartam: 64'

20.30 Köszönöm, jól / Ďakujem, dobre / Thanks, Fine (Szlovákia)
Rendező: Prikler Mátyás
Időtartam: 40'

TRANZIT UDVAR

21.00 Határ / The Border / Hranica (Szlovákia)
Rendező: Jaroslav Vojtek
Időtartam: 72'

22.30 Gipsy Side (Magyarország)
Rendező: Gát Balázs
Időtartam: 50'

Forrás: új magyar szó

Hozzászólás ehhez:

Kisebbségi filmek szemléje a Tranzitban | Programajánló

Milyen nap van ma?