Zöldülj!

Az Atomerőmű számára kiemelt fontosságú a környezetvédelem

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (Paksi Atomerőmű) a nukleáris biztonság elsődlegessége mellett nagy hangsúlyt fektet a környezeti elemek védelmére hagyományos (nem nukleáris) értelemben is.

Kapcsolat az atomerőmű és az őt befogadó régió között

Immár két évtizedre nyúlik vissza az a kiterjedt kapcsolati rendszer, mely az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t és a céget befogadó térséget ezer szállal köti össze. ...

Védelmet kap a folyók szegélyezte éden

Tegnap elfogadták a Dráva horvát és magyar oldalának bioszféra rezervátummá jelölését az UNESCO e héten zajló konferenciáján. A párizsi esemény fontos mérföldkő azon az úton, ...

Ki kell állnunk a Dunáért!

Június 29-én, pénteken ünnepeljük a Nemzetközi Duna Napot. Ekkor senki sem feledkezhet meg Európa legnagyobb folyamáról és élővilágáról.

Város a növényeknek

A Med44 vállalat friss projektje a nyüzsgő városi forgatag és a környezet ötvözése: terráriumokból álló, úgynevezett „Növény-várost” szeretnének létrehozni, egy helységben megjelenítve a modern technológiákat, ...

Jégszakadás - a klímaváltozások hatásai Grönlandon

2012-04-16 11:41:25
Címkék: klíma

Az emberek többségének a klímaváltozás távoli, nehezen megfogható dolgot jelent. Grönland északi vidékén a klímaváltozás napi realitás. Az Északi sarkon az átlaghőmérséklet elmúlt évtizedekben kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a világ többi részén, s a klímaváltozás várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben.

Mindez várhatóan alapvető környezeti, társadalmi és gazdasági változásokkal fog járni Grönlandon. A Dán Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló kiállítás a klímaváltozást úgy mutatja be, ahogy azt az Ilulissatban lakók megélik, az Unesco világörökség listáján szereplő híres fjord közelében. Egy 2010-es interjúkon alapuló kutatás meggyőzően kimutatta, hogy a jövő legnagyobb veszélyét a klímaváltozás és a természeti források kizsigerelése hordozza. Az író és fotográfus Jorgen Chemnitz készítette portréfotókból, videóinterjúkból, valamint poszterekből fölépülő kiállítás arra törekszik, hogy tudatosítsa a klímaváltozás veszélyeit: mindenkinek meg kell értenie, hogy erre a hatalmas kihívásra megnyugtató megoldást kell a találni.

A 23 videó-interjúban helybeliek mondják el tapasztalataikat: halászati és vadászati koordinátor, rendőr, ápolónő, állatorvos, turisztikai szakember, szálloda menedzser, tengeri létesítmények menedzsere, polgármester, pilóta, kikötő-felügyelő, vállalkozó, középiskolai tanuló, pap, múzeumigazgató, üzletkötő, tanár, halász, vadőr és mások. A kiállított fotókat a GEUS - Geological Survey of Denmark and Greenland - dán kutatóintézet által készített poszterek kísérik, amelyeken bemutatják a jéggleccser olvadását és a tengerszint emelkedésével bekövetkező problémákat.


Rendező: Jesper Boysen
A Dán Kulturális Intézet kiállítása

A kiállítás megtekinthető:
Néprajzi Múzeum, Budapest
2012. április 17. - 2012. június 24.

www.neprajz.hu

 

Hozzászólás ehhez:

Jégszakadás - a klímaváltozások hatásai Grönlandon

Milyen nap van ma?